Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Průmysl není jen továrna s komínem

Proběhla konference k tématu podpora kulturních a kreativních průmyslů.

Potřebujete pro své plány peníze skutečně rychle? Rychlá půjčka to umí

Rychlá půjčka bývá obvykle spojována spíše s mini úvěry na pár dnů, které sjednáte online…

Vychází druhý díl sběratelské lahůdky Kronika první republiky 1919

Na půdě České národní banky byla slavnostně představena Kronika první republiky, díl 1919…

New York, USA
New York, USA
Autor: Lex Photography

Jak je to s vízem do Ameriky? K poznání země neomezených možností ho nejspíš potřebovat nebudete

25. dubna, 14:21 - Tomáš Bohuslav
New York, USA
New York, USA
Autor: Lex Photography
25. dubna, 14:21

Pokud si k návštěvě New Yorku, Los Angeles, dech beroucího Grand Canyonu či překrásného Yosemitského národního parku a dalších turisticky vyhledávaných míst nacházejících se na území USA vyčleníte tři měsíce, smíte do tohoto koutu světa vycestovat i bez víza. V případě, že byste se však ve Spojených státech amerických chtěli nakonec zdržet o něco déle, je potřeba si o něj včas a řádně zažádat.

Navštívit Spojené státy americké nebylo nikdy snazší. V naprosté většině případů stačí pouze vyplnit jeden elektronický formulář. Již dlouhých jedenáct let je totiž Česká republika součástí programu, jenž jejím občanům nabízí možnost vycestovat do USA v rámci bezvízového styku (Visa Waiver Program – VWP). Má to však jisté podmínky.

Vízum do Ameriky nepotřebujete tehdy, byla-li vám schválena žádost o povolení vycestovat sem na základě ESTA neboli Electronic System for Travel Authorization, tedy Elektronického systému cestovní registrace. Co vše se pod těmito čtyřmi písmeny ukrývá?

  • ESTA je určen pro turistické a obchodní cesty, jejichž délka trvání nepřesáhne dobu 90 dní,
  • žadatel o ESTA musí mít platný biometrický cestovní pas,
  • platí po dobu dvou let, případně po dobu platnosti vašeho cestovního pasu, je-li menší než dva roky,
  • lze díky němu do USA cestovat opakovaně, vždy však na dobu maximálně 90 dní,
  • pobyt v USA na základě ESTA není možné prodloužit,
  • před odletem je potřeba na stránkách tamního ministerstva vnitřní bezpečnosti vyplnit registrační formulář,
  • za jeho vyřízení je nutné uhradit poplatek ve výši 14 dolarů (cca 320 korun),
  • pozbývá platnosti tehdy, dojde-li ke změně údajů v cestovním pasu (například příjmení),
  • opravňuje pouze k vycestování do země, tedy ne k automatickému vstupu na americkou půdu - o tom rozhodne až imigrační úředník na místě (k jeho zamítnutí však dochází spíše jen ve výjimečných případech),
  • nelze na jeho základě do USA vycestovat tehdy, navštívil-li před tím žadatel od roku 2011 Irák, Irán, Jemen, Libyi, Somálsko, Sýrii nebo Súdán,
  • vyplnění žádosti netrvá déle než půl hodiny.

V jiných případech to bez víza nejde

Chystáte-li se v Americe především cestovat, objevovat její krásu a navštěvovat zajímavá místa nebo třeba navštívit příbuzné, případně se zde zúčastnit nějakého obchodního jednání, pak by vám na to čas vymezený systémem ESTA měl pohodlně stačit. Pokud se však plánujete z nějakého důvodu zdržet déle, budete si muset zažádat o klasické vízum. Těch je přitom celá řada.