Menu Zavřít

Součástí dědictví mohou být i dluhy. Kdy je lepší ho odmítnout?

16. 5. 2019
Autor: Shutterstock

Zemřel vám příbuzný a zanechal po sobě dědictví, které podle zákona připadá právě vám? Dříve než podniknete jakékoli kroky, zkontrolujte si, co je jeho předmětem. Součástí totiž mohou být i dluhy, kterých se v případě přijmutí dědictví nelze vzdát. Mohou navíc přesahovat výši samotného majetku. V takovém případě je na místě zvážit odmítnutí dědictví.

Každý dědic má právo dědictví odmítnout. Výjimkou je pouze ten, který se dědicem stal podepsáním dědické smlouvy. V takovém případě se ho zřeknout nesmí. Říkáte si, proč by někdo možnost nabytí nového majetku vůbec odmítal? Většinou kvůli dluhům.

Pokud jsou dluhy součástí dědictví, které přijmete, přecházejí na vás v rozsahu, který se odvíjí podle velikosti vašeho dědického podílu. A jestli je dluhů více než nově nabytého majetku, dost možná budete muset doplácet ze svého. V tomto případě zvažte, zda nebude lepší dědictví odmítnout.

Jak dědictví odmítnout?

Pokud jste se z nějakého důvodu rozhodli dědictví odmítnout, musíte tak učinit písemným prohlášením, které zašlete soudu nejpozději do jednoho měsíce ode dne, kdy vás písemně informoval o tom, že máte možnost se dědictví zříci.

Smíte rovněž zažádat o prodloužení této lhůty, ale jen z vážných důvodů. Jakmile lhůta vyprší a vy se k věci nevyjádříte, platí pravidlo tichého souhlasu, což znamená, že právo na odmítnutí ztrácíte. Své rozhodnutí můžete orgánu sdělit i osobně.

Svou odpověď si předem velmi dobře rozmyslete. Jakmile o ní jednou informujete, nemůžete ji vzít zpět ani se vůči ní odvolat. Vzdát dědictví se můžete i ve prospěch jiného dědice. Ten s tím samozřejmě musí souhlasit. Opět také platí, že o této skutečnosti musíte informovat příslušný soud.

Odmítnutí dědictví před smrtí zůstavitele

Pokud už předem víte, že až se vám naskytne příležitost dědit, určitě ji odmítnete, můžete se dědického práva zříci už předem. Učinit tak můžete na základě smlouvy se zůstavitelem, která musí být ověřena notářem. Pokud nebude ujednáno jinak, týká se toto zřeknutí automaticky také potomků.

Pozor však na detaily. Pokud se dědického práva zřeknete, ztrácíte právo na povinný podíl. Pokud však odmítnete jen právo na povinný podíl, právo z dědické posloupnosti přesto platí.

Pozor na okatý zájem

Pamatujte na to, že dědictví nemůže odmítnout ten dědic, který dal svým počínáním jasně najevo, že jej přijmout chce. Takže pokud například začnete s majetkem, o kterém se rozhoduje, nakládat a následně se rozhodnete, že dědictví nepřijmete, soud vašemu odmítnutí nevyhoví. I zde však funguje určitá výjimka. Pokud budete s majetkem nakládat s úmyslem zamezit škodám, zmíněné pravidlo neplatí.

Pomoci by mohl soupis pozůstalosti

Pokud je dědictví zatíženo dluhy a vy o něj přesto jevíte zájem nebo jste se k němu upsali, může vám pomoci takzvaný soupis pozůstalosti. Zjednodušeně se jedná o notářem ověřený seznam veškerého majetku, který po sobě zesnulý zanechal. Tento soupis smí dědic předložit do jednoho měsíce ode dne, kdy ho soudce o této možnosti informoval. Pokud tak učiní, omezí se jeho povinnost splacení dluhu pouze na hodnotu zděděného majetku.

BRAND24

Obcházet zákon a tajit část majetku se v tomto případě opravdu nevyplácí. Pokud dědic část majetku vědomě zamlčí a věřiteli se podaří existenci tohoto majetku prokázat, ztratí dědic ochranu, kterou mu právní spis poskytl. Bude tedy muset uhradit dluh v plné výši.

Co když odmítnou všichni?

Pokud se nenajde nikdo, kdo by o dědictví stál, připadá majetek státu, který jej na rozdíl od ostatních nemůže odmítnout. Může si však rovněž zažádat o soupis pozůstalosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).