Menu Zavřít

Finsko je nejšťastnější zemí světa, tvrdí studie. Nejhůře je v Jižním Súdánu

29. 7. 2019
Autor: Shutterstock

Chcete se cítit opravdu šťastně? Přestěhujte se do Finska. Podle zprávy World Happiness Report, kterou vydala OSN, se totiž jedná o nejšťastnější zemi na světě, a to už druhý rok v řadě. Nejméně spokojení lidé žijí naopak v Jižním Súdánu.

Finsko je známé hlavně krásnou divokou přírodou a ledním hokejem. A momentálně je také nejšťastnější zemí světa. Alespoň podle zprávy World Happiness Report 2019, kterou vydala OSN, a v níž zkoumala situaci v celkem 156 zemích. Rozhodujícími kritérii pro sestavení žebříčku byly příjem, svoboda, důvěra, délka života, sociální podpora a štědrost.

A zdá se, že štěstí je na severu opravdu mnoho. Hned za Finskem se totiž zařadily i další skandinávské země. Následují Dánsko, Norsko a Island. Páté místo pak obsadilo Nizozemsko.

Nejedná se přitom jen o rodáky z těchto zemí, ale i o imigranty. „Je pravda, že v loňském roce byli všichni Finové šťastnější než obyvatelé ostatních zemí. Stejně na tom však byli i finští přistěhovalci,“ říká John Helliwell, profesor ekonomie na Univerzitě Britské Kolumbie, který stál u vzniku zprávy. „Nejde tedy o finskou DNA, ale o způsob života,“ dodává.

Rozdíly mezi nejvýše umístěnými zeměmi jsou podle zprávy minimální. Za sociální politiku platí vysoké daně, důvěřují své vládě, žijí svobodně a jsou k sobě velkorysí. „Na takovém místě chtějí lidé žít,“ myslí si Helliwell.

Odolnost vůči pohromám

Podle zprávy je dalším rysem nejšťastnějších společností jejich odolnost a schopnost vypořádat se s neštěstími. Příkladem může být Nový Zéland, který se v žebříčku umístil na osmém místě. „Po zemětřesení v roce 2011 a letošním teroristickém útoku na mešitu v Christchurchi se lidé shromažďují a pomáhají si. Po zemětřesení například okamžitě staví,“ vysvětluje profesor.

Česko v žebříčku obsadilo 20. místo. Co se týče střední Evropy, vedlo si lépe jen Rakousko, které vystřídalo Austrálii na desátém místě, a sedmnácté Německo. Slovensko pak bylo 38. a Polsko 40.

CONTENT24

Velmocím, jakou jsou třeba Spojené státy, které se umístily na 19 místě (oproti 15. místu v roce 2018), ve štěstí údajně brání závislost. Ta se podle studie projevuje hned v několika podobách. „Od zneužívání návykových látek, přes hazardní hry až po digitální média,“ přibližuje Helliwell, podle kterého společenskou soudržnost oslabují také sociální sítě a média, která zvyšují úzkost hlavně mezi adolescenty.

Ani ostatní supervelmoci se do první desítky nedostaly. Velká Británie se umístila na 15. místě, Japonsko na 58. a Rusko na 68. příčce. Čína je 93. Pokud bychom se podívali na druhou stranu žebříčku, nejméně šťastní jsou obyvatelé Jižního Súdánu. Následuje Středoafrická republika, Afghánistán, Tanzanie a Rwanda.

Čtěte také:

5 zemí, které svým počínáním zachraňují planetu

Turisté se fotí těsně pod přistávajícími letadly. Rozptylují tím piloty

Do školy po půlnoci. Norský ostrov se chce stát první zónou, ve které neplatí čas

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).