Menu Zavřít

Diamanty jsou vděčné. Dárek vhodný pro každou příležitost i dobrá investice

18. 3. 2018
Autor: Profimedia.cz

Žádost o ruku, která není doprovázena jakkoli velkým diamantem, není míněna vážně. Aspoň se to říká. Rozhodně tedy upoutá pozornost a žádná dáma hodná toho oslovení a znalá filmové klasiky jistě nebude rozporovat slova písně „Diamonds are a girl's best friend“. Děkujeme, Marilyn.

Vážně, diamantem se nedá nic zkazit, tenhle nejlepší přítel nikdy nezevšední, nikdy neztratí nic ze svého lesku. A hlavně z hodnoty. Je nejtvrdším nerostem na světě, takže poškození mu nehrozí ani v řádu desítek či stovek let. A když dojde na nejhorší, dáte si ho do kapsy, na prst, do uší nebo na krk a jdete. Nebo běžíte. S kufrem zlatých cihel nebo s obrazy v podpaží to jde podstatně hůř. O sochách nemluvě.

Navíc jde o přírodní surovinu, jejíž zásoby nejsou nevyčerpatelné, takže v čase se hodnota diamantu bezpečně zvyšuje. Nikoli skokově, ale neustále.

Na velikosti záleží

O diamantech platí velmi zjednodušeně řečeno, že čím větší kámen, tím lepší. V sídle Izraelské diamantové burzy právě čeká na vybroušení jeden z největších nalezených diamantů na světě s názvem Constellation. Kámen původem z dolu v Karowe v Botswaně byl prodán za rekordní sumu šedesáti tří milionů amerických dolarů, tedy za částku převyšující jednu a čtvrt miliardy korun. Mimořádně čistý surový diamant o váze osmi set třinácti karátů (1ct = 0,2 g) a velikosti šesti centimetrů ale není největším nalezeným diamantem. Ve stejném dole a ve stejné době, tedy v listopadu 2015, byl nalezen kámen o váze převyšující 1111 karátů. Diamant pojmenovaný Lesedi La Rona, což v místním jazyce znamená Naše světlo, se při první aukci prodat nepodařilo. Na druhý pokus za něj vlastník Lucara Diamond získal „jen“ 53 milionů dolarů. Na velikosti totiž záleží, ale zdaleka nejen na ní.

Ve velikosti předčí Naše světlo jen největší čirý diamant světa Cullinan, nalezený v roce 1905 v Jižní Africe, který byl rozřezán a vybroušen do několika kamenů následně zasazených do britských korunovačních klenotů, a dále černý diamant Sergio označovaný jako Carbonado, který netvoří jeden krystal, ale řada malých černých krystalů, nalezený už v roce 1895 v Brazílii. Jeho původ je údajně mimozemský.

 Ivo Weber. Šéf výroby společnosti ALO diamonds říká, že diamanty jsou skvělou investicí
Ivo Weber. Šéf výroby společnosti ALO diamonds říká, že diamanty jsou skvělou investicí.

I Constellation bude laserově rozřezán, pravděpodobně do dvou velkých bezchybných kamenů o velikosti 350, respektive 100 karátů a dále na další diamanty menších rozměrů. Největší vybroušený diamant z Constellationu by se mohl stát čtvrtým největším vybroušeným kamenem na světě. Ale to se teprve uvidí. Celý proces potrvá měsíce a po něm bude ještě následovat leštění.

Všechna čtyři „cé“ pohromadě

Vedle tvrdosti mají diamanty ze všech nerostů také nejvyšší lesk, který je navíc podpořený tím, že se diamanty brousí do extrémně přesných brusů, a získávají tak takové optické vlastnosti, které nemá žádný jiný přírodní kámen. Přesný brus také umožňuje poměrně snadno porovnávat hodnotu jednotlivých diamantů, neboť se díky němu dají srovnávat veškeré jejich známé parametry.


Jen záviďte! Miliardáři se chlubí bohatstvím

 Hlavně stylově


Cena diamantů se stanoví podle takzvaných čtyř „cé“, kterými se rozumí barva (color), čistota (clarity), tvar (cut) a velikost (carat). Každý ze zmiňovaných parametrů má vliv na hodnotu kamene. Velikost, respektive váha kamene stanovená počtem karátů je nejsnadněji určitelným kritériem. Jak je ale vidět na příkladu diamantů Constellation a Lesedi La Rona, neplatí bez výjimky, že čím je kámen větší, tím je dražší. Velkou roli v ceně kamene hraje jeho čistota, která se stanoví písmeny.

Kameny nejnižší kvality, ve kterých jsou vidět inkluze neboli vady pouhým okem, jsou označovány písmeny P nebo I. Naopak kameny nejvyšší čistoty bez vnitřních chyb nesou označení LC, IF nebo FI. To svádí k domněnce, že bychom měli toužit po naprosto bezchybných diamantech. Ivo Weber, šéf výroby společnosti ALO diamonds, předního českého prodejce diamantů a diamantových šperků, má však jiný názor: „Z mého pohledu je lepší mít diamant s nějakou neviditelnou drobnou inkluzí, podle které se dá ten konkrétní kámen neomylně poznat. Inkluze zároveň zaručuje, že se jedná o pravý přírodní, a nikoli umělý diamant, který je bez chyb“ tvrdí Weber.

Podstatnou roli ve výběru a stanovení hodnoty hraje také barva kamene. Pokud nemluvíme vysloveně o barevných diamantech, je žádoucí, aby kámen nebyl nijak zabarvený a byl jasně bílý. Čím je kámen bělejší, tím je vzácnější a dražší.

 Důl. Významné šperkařské firmy kladou velký důraz na to, odkud jejich diamanty pocházejí. Krvavé diamanty nejsou jen filmařskou licencí
Důl. Významné šperkařské firmy kladou velký důraz na to, odkud jejich diamanty pocházejí. Krvavé diamanty nejsou jen filmařskou licencí.

Značnou roli hraje také tvar zpracovaného kamene. Nejznámějším moderním brusem je takzvaný briliantový výbrus, který si pravděpodobně každý pod diamantem představí. Podle Webera „briliantový výbrus dává kameni maximální možnost vyniknout.

Devadesát devět procent světla, které jde do něj, se vrací nazpátek a díky tomu jedinečně svítí. V tom nemá v žádném jiném přírodním kameni konkurenci “. Mimoto se v certifikátech uvádějí například i přesné rozměry, kvalita brusu, kvalita vyleštění kamene, stupeň jeho lesku a fluorescence kamene, podle které se pozná, jestli diamant obsahuje nějakou druhotnou látku. Opravdu vysoká fluorescence bude cenu kamene snižovat.

Koupit ten pravý

Ani ten nejmenší diamant není levná záležitost, proto se vyplatí dobře si rozmyslet, kde jej pořídíte. Obecně platí, že je lepší sázet na osvědčené obchodníky s dlouhou tradicí a neposkvrněnou reputací. A samozřejmě vyžadovat certifikát, protože co je na něm psáno, je dáno. Všechna čtyři „cé“ a k nim další informace o daném konkrétním kameni by měly být zapsány v mezinárodním certifikátu, který by vám měl prodejce při koupi diamantu automaticky předložit. Na kameny bez certifikátu můžete klidně zapomenout, tedy pokud se nejedná třeba o kameny zasazené ve starožitných špercích. Tam je pro určení pravosti a kvality třeba oslovit znalce. Budete-li ale kupovat kameny nebo moderní šperky s diamanty, je mezinárodní certifikát, který je provází, dokladem jejich pravosti a kvality.

Certifikáty vystavují gemologické laboratoře, které se specializují na určování kvality kamenů. Ve světě jich je celá řada, ne všechny mají stejně dobré jméno. Vzhledem k tomu, že certifikáty jsou mezinárodní, je žádoucí, aby byly vydané celosvětově známou a uznávanou laboratoří. „Spolehnout se můžete například na certifikáty vystavené laboratořemi GIA, GIL, IGI, AGS a EGL, které jsou nejznámější,“ radí Weber. To, že certifikát skutečně vydaly a nejedná se o falzum, si můžete ověřit na jejich webových stránkách podle čísla certifikátu.

 Drobné kameny. Diamanty mají neuvěřitelný lesk. I ty nejmenší pomohou ve šperku vyniknout hlavnímu kameni
Drobné kameny. Diamanty mají neuvěřitelný lesk. I ty nejmenší pomohou ve šperku vyniknout hlavnímu kameni.

Výjimečně se číslo certifikátu a označení laboratoře, která jej vydala, gravíruje přímo na hranu diamantu. To na jedné straně dává kupujícímu dodatečnou jistotu, ale na druhé straně to může způsobit problém v případě, že dojde ke ztrátě nebo zničení certifikátu a je třeba ho nahradit novým, protože číslo certifikátu už nebude odpovídat, i kdyby ho vydala ta samá laboratoř.

Nebojte se barev

Barevné diamanty jsou extrémně vzácné, čemuž odpovídá i jejich cena. Jedná se zejména o diamanty růžové, modré, zelené nebo červené. Na nález jednoho modrého diamantu připadá asi 200 tisíc diamantů bílých. U barevných diamantů jsou - vedle těch uvedených - posuzována i další kritéria, jako především intenzita jejich barvy. Ta ve spojení s velikostí a čistotou kamene vypovídá o jeho extrémní vzácnosti.

Největší dosud nalezený růžový diamant dnes nese jméno Pink Star. Jedná se o diamant, který má podle laboratoře GIA nejvyšší intenzitu růžové barvy (fancy vivid) a v době svého nálezu - rovněž v Botswaně - měl téměř 132,5 karátu. Jeho broušení trvalo dvacet měsíců a výsledný kámen má nakonec 59,6 karátu, tedy méně než polovinu své původní velikosti. Loni v dubnu byl vydražen za 1,8 miliardy korun.

Jen za posledních osm let vzrostly ceny růžových diamantů o 180 procent. Důl Argyle v západní Austrálii, který je největším a téměř výhradním nalezištěm růžových a červených diamantů, by měl být do tří let kompletně vytěžen. Dá se tak předpokládat, že cena diamantů těchto barev bude nadále strmě stoupat, protože další kameny už nebudou dostupné.

Pokud tedy budete chtít spojit příjemné se zaručeně dobrou investicí, jsou barevné diamanty vynikající volbou. Tak proč své ženě neudělat radost?

Přečtěte si o dražbě nejdražšího klenotu světa:

Nejdražší diamant: Pink Star se vydražil za téměř 2 miliardy

 Diamant Pink Star

Přečtěte si také:

Smaragdový prsten Rockefellerů zlomil rekord v ceně za karát

BRAND24

Antverpami „protekly“ diamanty za 1,2 bilionu korun

Český miliardář koupil za 65 milionů vzácný dopis s Červenými Mauritii


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).