Menu Zavřít

10 nejbohatších žen světa

13. 6. 2019
Autor: shutterstock.com

Ačkoliv žebříčku nejbohatších lidí planety jasně kralují muži, najdete zde také několik významných žen, které disponují majetkem, o němž se vám ani nesnilo. Jedná se hlavně o dědičky slavných společností, známé podnikatelky a filantropky, které se soustředí na rozvoj rodinného impéria a věnují značné částky na charitativní účely. Podívejte se na seznam žen, které jsou podle časopisu Forbes momentálně nejbohatší na celém světě.


10. místo – Gina Rinehart

Na desáté příčce se umístila australská důlní magnátka Georgina Hope „Gina“ Rinehart. Její otec Lang Hancock před mnoha lety založil soukromou těžařskou společnost Hancock Prospecting, která vlastní podíly a vybírá licenční poplatky z dolů železné rudy. Po jeho smrti do čela firmy nastoupila právě dcera Gina, stala se z ní výkonná předsedkyně a také jedna z nejbohatších žen světa. Její jmění se momentálně odhaduje na 15,2 miliardy amerických dolarů, což v přepočtu činí asi 344 miliard korun.

 Gina Rinehart

Gina Rinehart se narodila roku 1954 v australském Perthu. Krátce studovala na Sydneyské univerzitě, ale později odešla pracovat za svým otcem do Hancock Prospecting. Když v roce 1992 zemřel, zdědila 76,6 % jeho majetku a zbývající podíl byl převeden na fond pro její čtyři děti. Poté, co se Rinehart stala výkonnou předsedkyní, byla svědkem velice rychlé expanze otcovy společnosti a zařadila se mezi nejbohatší světové podnikatelky.

Před několika lety začala Gina Rinehart rozšiřovat své podniky také mimo oblast těžebního průmyslu. Investovala značné částky do společností Ten Network Holdings a Fairfax Media, začala se zajímat také o zemědělství a skoupila několik dobytčích stanic. Kromě toho je tato žena známá také tím, že navštěvuje dívčí sirotčince v Kambodže a angažuje se proti obchodu s lidmi. Finančně podporuje ale i australské olympioniky a sportovce.


9. místo – Iris Fontbona

Chilská podnikatelka a miliardářka Iris Balbina Fontbona Gonzáles se zařadila k nejbohatším lidem světa po smrti manžela Andrónica Luksic Abaroa. Ten jí odkázal rodinný podnik jménem Antofagasta PLC, který se soustředí na těžbu mědi. V současné době má tato žena na kontě údajně 15,4 miliardy amerických dolarů. V přepočtu se tedy jedná o necelých 350 miliard korun.

 Iris Fontbona

Iris Fontbona se narodila roku 1942 a vystudovala katolickou střední školu. Když jí bylo 17 let, seznámila se s podnikatelem Andrónicem Luksic Abaroa, kterého si o rok později vzala a porodila mu tři děti. Po jeho smrti roku 2005 zdědila společně se svými dětmi velkou část jeho jmění, podnik Antofagasta PLC rozšířila a dosáhla tak značných úspěchů. Kromě toho vlastní také majoritní podíl v konglomerátu Quiñenco, který podniká v oblasti bankovnictví, zpracovatelského průmyslu a pivovarnictví.

Fontbona tráví svůj volný čas ve třech rezidencích, který byste našli v Santiagu, v Londýně a v Lichtenštejnsku. Většinou neposkytuje žádné rozhovory, velkou pozornost médií ovšem tradičně přitahuje její podpora charitativní akce jménem Chilean Telethon, která se snaží získat prostředky pro děti s nějakým vývojovým postižením (nejčastěji děti trpící dětskou mozkovou obrnou). Nejen, že na akci pravidelně vystupuje, ale na pomoc postiženým dětem věnovala také velké finanční prostředky.


8. místo – Abigail Johnson

Osmá příčka patří miliardářce Abigail Pierrepont Johnson. Od roku 2014 působí tato žena jako prezidentka a generální ředitelka americké investiční společnosti Fidelity Investments a předsedá také mezinárodní sesterské společnosti Fidelity International. Podnik založil její dědeček Edward C. Johnson II. a Abigail později zdědila 24,5% podíl. Její jmění je momentálně odhadováno na 15,6 miliardy amerických dolarů, což je v přepočtu více než 353 miliard korun.

 Abigail Johnson

Abigail Johnson se narodila roku 1961. Nejprve vystudovala dějiny umění na William Smith College a později získala titul MBA na Harvard Business school. Poté nastoupila na pozici analytičky do dědečkovy společnosti Fidelity Investments a postupně se propracovala na různé vedoucí funkce ve Fidelity Management and Research. Prezidentkou společnosti se stala roku 2012 a o dva roky později byla jmenována také generální ředitelkou.


7. místo – Laurene Powell Jobs

Laurene Powell Jobs je americká manažerka, zakladatelka společnosti Emerson Collective a dědička po zesnulém Stevu Jobsovi. Její jmění se odhaduje na 18,6 miliardy amerických dolarů. V přepočtu se tedy jedná zhruba o více než 421 miliard korun.

 Laurene Powell Jobs

Laurence Powell Jobs se narodila roku 1963 v New Jersey. Později získala titul M.B.A. na Stanford Graduate School of Business a provdala se za Steva Jobse, který se proslavil jako jedna z nejvýraznějších osobností počítačového průmyslu a zakladatel společnosti Apple. Když roku 2011 zemřel, Laurene zdědila fond Steven P. Jobs Trust, který má podíl v The Walt Disney Company, a podíl ve společnosti Apple.

Powell také založila společnost Emerson Collective, která podporuje filantropické aktivity v oblasti vzdělávání, sociální spravedlnosti, ochrany životního prostředí a přistěhovalectví. Zároveň je spoluzakladatelkou a prezidentkou správní rady společnosti College Track, která se snaží připravit znevýhodněné studenty středních škol na další studium.


6. místo – Susanne Klatten

Na šestém místě v žebříčku nejbohatších žen se momentálně nachází německá podnikatelka Susanne Klatten, která po zesnulém otci Herbertu Quandtovi zdědila majoritní podíl ve farmaceutické a chemické společnosti Altana. V současné době má Susanne na kontě 21 miliard amerických dolarů, což v přepočtu činí zhruba 475 miliard korun.

Susanne Klatten

Susanne Hanna Ursula Quandt se narodila roku 1962 ve městě Bad Homburg. Nejprve studovala obor podnikových financí a získala také titul MBA v oboru reklamy. Po otcově smrti zdědila 50,1% podíl ve firmě Altana a zároveň vlastní také podíly v automobilce BMW, v uhelné společnosti SGL Carbon a několika dalších firmách.

Roku 1990 se Susanne provdala za Jana Klattena a společně vychovávají tři děti. Před několika lety se její milenec Helg Sgarbi rozhodl tuto slavnou ženu vydírat a vyhrožoval, že zveřejní nahrávky, na kterých je zachycená jejich milostná aféra. Jelikož se ale na celou věc přišlo, byl odsouzen k šesti letům odnětí svobody.


5. místo – Yang Huiyan

Na pátou příčku se dostala čínská developerka Yang Huiyan, která je zároveň nejbohatší ženou v Asii. Roku 2007 se stala majoritní akcionářkou společnosti Country Garden Holdings, kde momentálně vlastní 57% podíl. Hodnotu jejího jmění lidé odhadují na 22,1 miliardy amerických dolarů. V přepočtu se tedy jedná zhruba o 500 miliard korun.

 Yang Huyian

Yang Huiyan se narodila roku 1981 a později získala titul Bachelor of Arts/Science na Ohio State University. Její otec Yang Guoquiang, který staví budovy a vede hotely po celé zemi, založil společnost Country Garden Holdings a postupně na svou dceru převedl majoritní podíl. Yang Huiyan v současnosti funguje jako místopředsedkyně správní rady.


4. místo – Jacqueline Mars

Čtvrté místo pro rok 2019 obsadila známá americká investorka Jacqueline Mars. Jako dcera Forresta Marse a vnučka Franka C. Marse, kteří založili společnost Mars (největší světový výrobce cukrovinek), zdědila tato žena majoritní podíl. Její jmění se odhaduje na 23,9 miliard amerických dolarů, tedy zhruba 541 miliard korun.

 Jacqueline Mars

Jacqueline Mars se narodila roku 1939 ve Velké Británii. Později se však přestěhovala do Spojených států amerických, vystudovala internátní školu jménem Miss Hall´s School v Massachusetts a získala titul z antropologie na Bryn Mawr College. Ve společnosti Mars, která vyrábí například žvýkačky Orbit, tyčinky Mars a Snickers nebo také zvířecí krmivo Whiskas či Pedigree, byla aktivní od roku 1982 až do odchodu do důchodu.

Jako známá filantropka je Jacqueline Mars členkou představenstva několika známých organizací, jako je například Washington National Opera nebo také National Sporting Library and Fine Arts Museum. Roku 2017 také zakoupila síť zvířecích nemocnic.


3. místo – MacKenzie Bezos

MacKenzie S. Tuttle Bezos se do žebříčku nejbohatších žen světa dostala teprve nedávno. Jedná se o americkou spisovatelku a filantropku, která je známá jako bývalá žena nejbohatšího muže planety Jeffa Bezose. Své nemalé jmění získala právě po rozvodu s tímto miliardářem.

 MacKenzie Bezos

MacKenzie Bezos se narodila roku 1970 v San Franciscu. Získala bakalářský titul z angličtiny na Princeton University, kde ji kreativní psaní vyučovala známá spisovatelka Toni Morrison. Následně začala pracovat pro Jeffa Bezose, o rok později se vzali a měli spolu 4 děti. MacKenzie založila organizaci proti šikaně jménem Bystander Revolution, kde působí jako výkonná ředitelka.

V lednu roku 2019 ohlásili manželé Bezosovi, že se budou rozvádět. To se také později v dubnu stalo, MacKenzie díky rozvodové dohodě získala 35,6 miliardy amerických dolarů (více než 806 miliard korun) a stala se tak třetí nejbohatší ženou světa.


2. místo – Alice Walton

Americká byznysmenka Alice Walton je po celém světě známá díky své umělecké sbírce, jejíž cenu lidé odhadují až na stovky milionů amerických dolarů. Jako jediná dcera Sama Waltona, který založil největší světový maloobchodní řetězec Walmart, zdědila podíl na jeho obrovském jmění. Její majetek údajně vyšplhal až na 44,4 miliardy amerických dolarů, což je v přepočtu zhruba 1 bilion korun.

 Alice Walton

Alice Louise Walton se narodila roku 1949 v Arkansasu. Vystudovala obor ekonomika a finance na Trinity University v Texasu a získala zde titul Bachelor of Arts. Roku 1988 založila investiční banku Llama Company, kde působila jako prezidentka, předsedkyně a výkonná ředitelka. V současné době se podílí také na vedení jednoho z rodinných holdingů.

Spíše než na práci pro společnost Walmart se Alice Walton soustředí na umění. Roku 2011 otevřela Crystal Bridges Museum of American Art ve svém rodném městě Bentonville. Najdete tam nejznámější díla umělců, jako je například Andy Warhol, Norman Rockwell nebo také Mark Rothko.


1. místo – Francoise Bettencourt Meyers

První příčka právem patří francouzské miliardářce jménem Francoise Bettencourt Meyers. Ta je známá například jako autorka biblických komentářů a knih o řecké mytologii, ale především také jako jediná dcera Liliane Bettencourt a dědička společnosti L´Oréal. Její jmění údajně činí závratných 49,3 miliardy amerických dolarů. V přepočtu se tedy jedná zhruba o 1,12 bilionu korun.

 Francoise Bettencourt Meyers

BRAND24

Francoise Bettencourt Meyers se narodila roku 1953 v Neuilly-sur-Seine. Vzala si muže jménem Jean Pierre Meyers, jehož dědeček byl rabín a zemřel v koncentračním táboře v Osvětimi. Jejich manželství nicméně způsobilo kontroverzi, jelikož dědeček Francoise a zároveň zakladatel slavné značky L´Oréal Eugène Schueller byl obviněn z kolaborace s nacisty.

Francoise Bettencourt Meyers a její rodina vlastní dohromady 33 % akcií společnosti L´Oréal. V současné době působí tato žena jako předsedkyně rodinného holdingu. Po požáru katedrály Notre Dame se rozhodla věnovat na opravu této historické památky značný obnos, který pomůže slavnou budovu vrátit do původního stavu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).