Menu Zavřít

Klobása s asijskými nudlemi

13. 6. 2019
Autor: Mladá fronta

Je tradičním středoevropským jídlem hamburger, kebab, nudle nebo klobása. Dneska už v podstatě všechno.

Úpadek tradiční kultury pod tlakem cizorodých vlivů dorazil i do gastronomie. Aktuální obětí je tradiční vídeňský párek. Nebo spíš frankfurtský, jak se mu v metropoli nad Dunajem správně říká.

Kdo Vídeň navštěvuje pravidelně, mohl si všimnout proměny tradičních „Würstelstandl“, neboli stánků s párky, klobásami a dalšími pochutinami, jejichž obliba dodnes spojuje strávníky zemí bývalé monarchie. Všudypřítomné kiosky však v průběhu posledních let vyměnily hned několikrát sortiment i personál.

Jaký typ rychlého občerstvení preferujete?

Uzeniny nejdříve vystřídal kebab a žoviálního Franze nahradil Mustafa, silným přízvukem tázající se gramaticky chybnou, ovšem dnes už proslulou větou zákazníka: „Mit alles, ohne scharf?“ „Se všechno, bez ostrý?“ slyší většina Vídeňanů pravděpodobně častěji než „Grüß Gott“.

Pozor ovšem, odpůrci islamizace, nevyplýtvejte všechnu svou xenofobii hned na začátku, ještě ji bude potřeba. I prodejce tureckých specialit se totiž v posledních letech dostal pod tlak. Namísto osmanských rysů dobře známých všem rodilým Vídeňanům nejpozději od prvního obléhání města, je najedou za okýnkem ke spatření hora smažených nudlí a za ní dvě šikmé asijské oči. Ty se na nic neptají, jen mlčky čekají na objednávku, zda velký či malý box, a jestli s kuřecím masem nebo jen zeleninou.

Pravda, mongolské hordy se panonskou pánví prohnaly dávno před sultánem Sulejmanem. Ani speciality z dálného východu však u Rakušanů nezvítězily úplně. Naopak. Hradní příznivci čínských investic v Česku to neuslyší rádi, ale zdá se, že i zdánlivě nezastavitelná asijská expanze narazila na své limity.


Čtěte také:

Vídeň kvůli GDPR smaže jména na 220 tisících zvonků. Předchází miliardovému postihu

České podzemí pod Vídní aneb Jak se nenápadná hospoda stala centrem exilového undergroundu

Zákaz kebabu a deodoranty zdarma: Vídeň chce omezit zápach v metru


Jak si totiž všiml rakouský deník Der Kurier, v zemi ubývá nejen tradičních stánků s párky, ale i těch s exotičtějším menu. V provozu je aktuálně 712 párkařů oproti 902 v roce 2012. Ovšem také jen 764 pizzařů, kebabářů a nudlařů ve srovnání s osmi stovkami stánků před sedmi lety.

Kde se tedy Rakušané aktuálně nejraději stravují? Odpověď mnohé překvapí. Nejvíc frčí klasický americký fastfood pod hlavičkami McDonald’s, KFC, Burger King a spol. Ten do Rakouska vtrhl jen o něco málo dříve než do severnější části mocnářství a největší boom zažíval v devadesátých letech. Pak se potýkal s následky obecné nevraživostí vůči světové mocnosti a nyní se s velkou pompou vrací na scénu.

Co z toho plyne? Snad jen to, že i pouliční stravování tak podléhá trendům jako cokoliv jiného a pošahané výzvy typu „Kebab v Česku nechceme“ nedávají smysl. Jde o přirozený běh věcí.

EBF24

To už je lepší konkurenci vytunelovat. Ve stánku na Schwedenplatzu v centru Vídně to pochopili a na jídelní lístek přidali tradiční rakouskou sýrovou klobásu Käsekrainer podávanou s asijskými nudlemi za 5,50 eura. Zda se novinka chytí, teprve uvidíme. Být ale šéfem rakouského McDonaldu, začal bych být nervózní.

Čtěte další texty Jana Brože

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).