Menu Zavřít

Zřícení vrtulníku u Náměště: nehodu způsobila lopatka turbíny

20. 6. 2019
Autor: lznamest.army.cz

Sedmiměsíční vyšetřování nehody vojenského bitevníku Mi-24 je u konce. Obrana už ví, co tvrdý pád z loňského 28. listopadu způsobilo.

“Příčinou letecké nehody byla technická závada,” vysvětluje Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany. “Konkrétně se jednalo o vysazení motoru z důvodu destrukce lopatky turbíny kompresoru,” přibližuje týdeníku Euro.

Jak upřesnila Magda Dvořáková, mluvčí generálního štábu, vrtulník s trupovým číslem 3361 měl těsně před generální opravou. Podle dřívějších informací probíhal ve středu 28. listopadu 2018 přímo v prostoru základny Vícenice u Náměště nad Oslavou zátěžový test motorů, helikoptéra se pak na zem zřítila z několika metrů. Nikdo nebyl zraněn, škody na stroji jsou ale podle dostupných informací velké.

Šlo o přitom o jeden z nejnovějších vrtulníků Mi-24, které české letectvo provozovalo. Armáda jej spolu s dalšími dvěma získala z Ruska na jaře roku 2005.

CIF24

Shodou okolností výsledky vyšetřování loňské události přichází v době, kdy armáda řeší další nehodu stroje Mi-24. Ve středu 19. června šel jeden stroj dolů během cvičení na Libavé. Při nouzovém přistání došlo k několika lehčím zraněním vojáků na palubě, poškození vrtulníku zatím nechce armáda specifikovat. ​

Válka barev. Němci kvůli 53miliardovému českému tendru přestříkali své bojové vozidlo

Čtěte další články Ondřeje Stratilíka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).