Menu Zavřít

Zlato by měl mít ve svém portfoliu každý investor, míní šéf společnosti Synergy Gold Mikulec. Jeho budoucí cenu ale odhadovat nechce

20. 4. 2023
Doba čtení: 5 minut
Autor: Synergy Gold

Žlutý kov je v poslední době opět v kurzu. Během uplynulých týdnů narostla cena zlata po více než roce opět nad psychologickou hranici dvou tisíc dolarů za troyskou unci, ve čtvrtek se pak nacházela těsně pod ní. Co je příčinou jejího nárůstu a proč by o zlatu jako o investici měl uvažovat každý malý investor? Na to a spoustu dalších otázek odpovídá v rozhovoru pro Euro.cz šéf skupiny Synergy Gold Filip Mikulec.

Co stojí za současným nárůstem ceny zlata na světových trzích?

Není žádné tajemství, že zlato reaguje na negativní zprávy z finančních trhů. Cena zlata roste v časech nejistoty a nervozity. Významnější nárůsty ceny zlata jsme mohli sledovat v srpnu 2020, kdy se svět obával dopadů pandemie. Další významnější vrchol jsme zaznamenali po začátku ruské invaze na Ukrajinu v březnu minulého roku, zatímco nyní obavy pramení zase z bankovní krize vyvolávané zejména řízeným převzetím Credit Suisse konkurenční bankou UBS pod taktovkou vlády a centrální banky ve Švýcarsku.

Na jakou hranici by se mohla hodnota zlata v letošním roce vyšplhat? 

Tuto otázku si nyní pokládá celý svět. Zlato je volatilní komodita, ale denní oscilace žádnou horskou dráhu nepřipomíná. Budeme-li dále číst negativní zprávy z finančních trhů, lze logicky očekávat pokračující rostoucí trend ceny. Jsou různé predikce, některé jsou pro cenu zlata optimistické a hovoří o rekordních hodnotách za hranicí tří tisíc dolarů za troyskou unci, jiné zase hovoří o současném cenovém maximu. Já osobně si cenu raději odhadnout netroufám.  

Zlato se ve čtvrtek ráno obchodovalo za cenu 1996,6 dolaru za troyskou unci. Autor: Trading Economics

Proč v takovýchto časech lidé tíhnou právě ke zlatu?

Protože právě v dobách krize nebo paniky, tedy historicky například v časech válek a hladomorů, umí ukázat svoji moc. Lidé v takových situacích přestávají věřit ,papírovým penězům‘ a utíkají k hmatatelnějšímu zlatu, neboť se nedá vytisknout, respektive vyrazit tak snadno jako bankovky. Jeho množství je navíc omezeno a spíše se spotřebovává, díky čemuž na rozdíl od peněz nepodléhá inflačním tlakům. Jsem toho názoru, že zlatý ,bezpečný přístav‘, jak je tomuto kovu často přezdíváno, by měl mít v portfoliu každý investor.

Co přesně musí člověk udělat proto, aby mohl s investicemi do zlata začít? 

Záleží, jak moc se coby investor cítím být kvalifikovaný pro dané rozhodnutí a pro posouzení při výběru obchodníka, prostředníka nebo zprostředkovatele, který mi komoditní aktivum smění za mé peníze. Do jaké míry umím identifikovat své očekávání od investice a posoudit, zda je vybraný subjekt splňuje. Platí každopádně, že konzultací s odborníkem člověk nikdy nic neztratí.

Jaký by takový odborník měl být? Finanční poradce musí umět své postavení investorovi velmi dobře vysvětlit. V rámci sestavení portfolia klienta může s ohledem na diverzifikaci vystupovat hned v několika rolích. Jednak dává doporučení, kde na sebe bere zodpovědnost za toto doporučení a vede o něm záznam z jednání. Nebo danou investici pouze zprostředkovává – zprostředkovatelská pozice dává finančnímu poradci za úkol dobře vysvětlit daný produkt, podmínky, likviditu, výnos investice a všechna případná rizika. Na základě těchto informací se investor sám rozhodne, jakou investici zvolí. Poslední role je tipařská, kde může mluvit pouze o osobní zkušenosti. 

Hlavsová z Fondee: Zapomeňte na penzijko a investujte sami, třeba do ETF fondů. Osvědčené je i zlato, přidává se ekonom Pikora
Přečtěte si také:

Hlavsová z Fondee: Zapomeňte na penzijko a investujte sami, třeba do ETF fondů. Osvědčené je i zlato, přidává se ekonom Pikora

Finanční poradce by měl v rámci jednoho jednání každou roli představit a při změně role formálně schůzku ukončit a zahájit novou. A nikdy by neměl danou investici do zlata investorovi rozmlouvat.

S jakou frekvencí je dobré do zlata investovat? Mělo by jít o jednorázovou záležitost, nebo o opakující se činnost? 

Já osobně sympatizuji s myšlenkou pravidelných nákupů. Jedině postupnými nákupy lze totiž dosáhnout zprůměrování ceny, pakliže je něco takto volatilní. V první řadě by měl investor analyzovat skladbu svého portfolia a následně definovat cílové množství cenných kovů, kterého chce dosáhnout. To ideálně doporučuji konzultovat s nezávislým finančním poradcem.

Dá se vysledovat nějaký ,investorský trend‘ ohledně toho, jak dlouho je optimální zlato držet? 

Ano, zlato se řadí spíše k dlouhodobé investici. Nejsem-li spekulativní, intradenní obchodník na kapitálových trzích, měl bych uvažovat o delším časovém horizontu. Když se podíváme na vývoj zlata za posledních 200 let, zjistíme, že za stejný slitek dnes zaplatíme stokrát víc. Jinými slovy, za 20 dolarů před 200 lety si lidé pořídili významně víc věcí než za 20 dolarů dnes. A naopak platí, že za jednu troyskou unci zlata si toho mohl člověk před 200 lety koupit zhruba stejně jako za jednu unci dnes. Snadno se tak nabízí myšlenka mezigeneračního držení investičních zlatých slitků. 

Jaké výhody zlato nabízí ve srovnání s jinými investičními nástroji, konkrétně třeba s akciemi, dluhopisy či kryptoměnami? 

Kryptoměny do značné míry reagují podobným způsobem a na podobné fundamenty jako zlato. Oscilace ceny je však u kryptoměn významně větší.  Dluhopisy s pevným úrokem, na rozdíl od akcií, zlata nebo kryptoměn, jsou vhodnější pro jednorázovou investici.

Důvěra ve startupy se vyplácí. Své peníze vložené do začínajících firem zhodnotilo devět z deseti investorů, tvrdí průzkum DEPO Ventures
Přečtěte si také:

Důvěra ve startupy se vyplácí. Své peníze vložené do začínajících firem zhodnotilo devět z deseti investorů, tvrdí průzkum DEPO Ventures

Výhoda zlata spočívá v oné hmatatelnosti (držení fyzické podoby zlata), nevýhodou může naopak být delší likvidita, tedy otázka toho, kde a za kolik zlato prodám, a úschova či způsob zabezpečení investičního slitku.

Zvýšený zájem o zlato se dá aktuálně pozorovat nejen na straně drobných investorů, ale i u velkých subjektů typu centrálních bank. Proč tomu tak je? A proč právě nyní?

Obecně platí, že centrální banky nesou ve své zemi odpovědnost za hodnotu svých měn. Primární cíl není generovat zisk. Hodnotu měny ovlivňuje velké množství fundamentů. Centrální banky nakupují zlato právě z důvodu jeho největších předností, které ocení i drobný investor. Zlato je unikátní komodita, pro své vlastnosti dlouhodobého uchovatele hodnoty a společensky přijaté formy měnového aktiva (v mnoha ohledech může suplovat roli peněžitého aktiva). Jde tedy zcela logicky o efektivní diverzifikátor portfolia. Aktuální navyšování devizových rezerv může souviset s bojem proti inflaci, panující nejistoty na trzích nebo z obavy z dlouhodobého poklesu amerického dolaru.   

BRAND24

Do kterých dalších cenných kovů se podle vás vyplatí aktuálně investovat?

Zlato je jednoznačně jedničkou, která reprezentuje všechny výhody cenných kovů. Společensky dobře uznaná a dobře likvidní. Svou mírou volatility se řadí mezi konzervativnější prvek portfolia. Podobně je na tom stříbro, které je cenově dostupnější a které se pro svoji nízkou cenu rychleji spotřebovává v průmyslu. Pokud si jako investor nevystačím se zlatem a stříbrem, mohu se na trhu soustředit i na platinu a paladium. Zde lze identifikovat obdobně zajímavé podobnosti, nesmí se však zapomínat na riziko horší likvidity.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).