Menu Zavřít

Důsledky pádu Credit Suisse a amerických bank na ty české budou jen omezené, uklidňuje analytik Lávička

21. 3. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: J&T Banka

Zůstat v klidu, nebo své peníze z banky radši co nejdříve vybrat? Taková myšlenka prolétla během posledních dní hlavou nejspíš valné většině z nás. Za vše může nedávný krach několika amerických bank a také pád švýcarské Credit Suisse, která platila za jeden z největších bankovních domů na světě. Dle analytika J&T Banky Milana Lávičky, jenž má v rámci společnosti mimo jiné na starost sledování finančních trhů, nicméně není panika na místě. Obě krize se již do značné míry podařilo zažehnat, a navíc platí, že české bankovnictví by mělo být vůči takovýmto problémům dostatečně odolné. Blíže celou situaci popisuje ve svém komentáři pro Euro.cz.   

O víkendu (19. března) došlo ke spojení dvou největších švýcarských bank, když UBS oznámila akvizici v problémech se zmítající Credit Suisse za asistence vlády a centrální banky. Vyvrcholil tak řetězec událostí, které začaly už v roce 2021 oznámenými obřími ztrátami banky z expozice vůči zkrachovalým fondům Archegos a Greensil Capital.

Následné další negativní zprávy týkající se špatného nastavení procesů uvnitř banky, nezvládnutého risk managementu či přímo policejního vyšetřování vedení společnosti vedly ke ztrátě důvěry a odlivu klientských aktiv pryč z banky. Veškeré snahy managementu o restrukturalizaci, zastavení úprku klientů a záchranu situace vzaly za své po nárůstu nervozity v kontextu pádu Sillicon Valey Bank (SVB) a Signature Bank v první polovině března. Posledním hřebíčkem do pomyslné rakve pro Credit Suisse pak bylo prohlášení šéfa Saúdské národní banky, která byla s desetiprocentním podílem jejím největším akcionářem, že v případě potřeby inkriminované instituci již žádný další kapitál neposkytne. 

Krize zažehnána, či nikoliv? Vklady klientů zkrachovalé Silicon Valley Bank jsou v bezpečí, evropské trhy však reagují poklesem
Přečtěte si také:

Krize zažehnána, či nikoliv? Vklady klientů zkrachovalé Silicon Valley Bank jsou v bezpečí, evropské trhy však reagují poklesem

Podle listu The Wall Street Journal byl odliv aktiv v týdnu od 13. do 19. března až 10 miliard amerických dolarů denně. Vzniklá situace tak již byla zřejmě neudržitelná a švýcarská vláda se rozhodla řešit situaci okamžitě a nečekat na akumulaci dalších ztrát. O záchranu situace se nyní pokouší UBS. Ta UBS, která dlouhá léta platila za úhlavního rivala Credit Suisse a která se v důsledku nedávných okolností teď stane za přibližně 73 miliard korun jejím jediným akcionářem. 

Nutno dodat, že UBS uvedenou možnost již dříve odmítla. K její realizaci tedy byla, jinak řečeno, švýcarskou vládou v podstatě donucena. Centrální banka zároveň poskytne záruky za přibližně 216 miliard korun pro krytí případných ztrát ze získaného portfolia Credit Suisse a oběma zajistí téměř neomezený přístup k likviditě. Může tento krok opravdu situaci zachránit? A v jakém časovém horizontu?

Problém je to především pro zaměstnance

Převzetí ze strany UBS za asistence vlády by mělo snížit rizika spojená s případným nekontrolovaným pádem banky. Ze strany managementu UBS jsou pozitivní dopady z pohledu zisku na akcii očekávány do roku 2027, přičemž předpokládané úspory nákladů vzniklé spojením obou institucí jsou více jak 192 miliard korun ročně. 

Tato zpráva sice může být pozitivní z pohledu akcionářů UBS, méně však pro současné zaměstnance Credit Suisse, a to vzhledem k očekávanému masivnímu propouštění po dokončení fúze. Zaměstnanci budou z jednou z nejvíce poškozených skupin celé kauzy. Je jich přitom přibližně 50 tisíc a pracují v pobočkách v 50 zemích světa. 

Přispěly ke krachu Silicon Valley Bank sociální sítě? Panika je zaplavila během několika hodin
Přečtěte si také:

Přispěly ke krachu Silicon Valley Bank sociální sítě? Panika je zaplavila během několika hodin

Další poškozenou skupinou pak budou držitelé dluhopisů započítávaných do kapitálu Credit Suisse, jejichž hodnota dosahuje 16 miliard švýcarských franků (zhruba 387 miliard korun) a které budou úplně odepsány. Ztráty spojené s těmito dluhopisy a s propadem akcií nyní představují největší riziko rozšíření problémů i do jiných finančních institucí. Zároveň investoři budou bedlivě sledovat, zda se podobné problémy spojené se ztrátou důvěry nemohou objevit i u dalších bank.

MMF24

Fúze nakonec trhy uklidní

Reakce představitelů ostatních centrálních bank na sebe nenechala dlouho čekat. Zástupci ECB i ČNB přispěchali, aby situaci a nervozitu uklidnili. Viceguvernér ČNB Jan Frait ujistil, že tuzemské bankovní domy mají dost velký polštář kapitálu na to, aby případný odliv klientů, a tedy finančních prostředků bezpečně ustály. Zároveň se nechal slyšet, že by jim v takové situaci sama ČNB pomohla rychlým dodáním likvidity. České banky nemají podle Fraita žádné významnější finanční vazby na Credit Suisse, díky čemuž se jejich klienti nemusejí ničeho obávat. 

A ani já nevnímám, že by z proběhlých událostí vznikalo pro domácí bankovní systém či jednotlivé banky jakékoliv výraznější riziko. Důvody současných potíží jak v zámoří, tak u Credit Suisse jsou specifické a v českém prostředí se neobjevují. Tuzemské banky mají odlišný obchodní model založený z velké části na poskytování úvěrů a přijímání vkladů, zatímco investiční bankovnictví tvoří jen relativně malou část jejich aktivit. Riziko rozšíření krize do ekonomiky obecně vidím také jako omezené. A ačkoliv lze v nadcházejících dnech na trzích očekávat zvýšenou volatilitu, v rámci střednědobého horizontu věřím, že spojení dvou největších švýcarských bank tyto trhy nakonec uklidní. Tedy za předpokladu, že se neobjeví další problém.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).