Menu Zavřít

Zeman při inauguraci útočil na Bakalu, jeho média i ČT, část politiků odešla

8. 3. 2018
Autor: čtk

Miloš Zeman složil dnes odpoledne prezidentský slib a zahájil tím druhé pětileté funkční období. Ve svém projevu mimo jiné ostře a obsáhle zaútočil na podnikatele Zdeňka Bakalu, média patřící do jeho vydavatelského domu, ale i na Českou televizi či TOP 09. Někteří politici na protest proti těmto útokům opustili sál a Zemanův projev hodnotí jako skandální, nechutný a nedůstojný.

Zeman Bakalu obvinil z rozsáhlé hospodářské kriminality v OKD, označil ho za velkou skvrnu. Dokud podle Zemana kauza nebude vyřešena, nelze tvrdit, že v České republice je ekonomická kriminalita minulostí. Prezident poté kritizoval i vybraná média patřící do Bakalova vydavatelství Economia a veřejnoprávní Českou televizi. Někteří politici, zejména z TOP 09, ODS a KDU-ČSL opustili při této pasáži projevu sál.

Jako první sál opustila poslankyně ODS Miroslava Němcová, následovali ji politici TOP 09. „Je smutné, že Miloš Zeman si ani při slavnostním státním aktu v staroslavném Vladislavském sále nedokáže odpustit útoky na ty, kteří mají jiné názory. Čekal bych v tomto okamžiku státnický projev, a nikoli útoky na média a novináře,“ napsal na twitteru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka napsal, že s útokem na média a svobodu slova nesouhlasí. „Bohužel pan prezident nepřekvapil,“ uvedl.

Prezident ve víc než půlhodinovém projevu dále řekl, že chce ve druhém volebním období podporovat aktivní občanství. Vyslovil se pro zavedení prvků přímé demokracie, zejména zavedení přímé volby starostů a hejtmanů. Měli by jimi být ti, kdo na kandidátce vítězného uskupení dostali nejvíc preferenčních hlasů.

ČT i Economia odsoudily útoky na média
„Odsuzujeme prohlášení prezidenta České republiky, že by novináři nakladatelství Economia neměli mít úctu občanů České republiky,“ oznámil generální ředitel Economie Roman Latuske.

Mluvčí České televize Karolína Blinková označila rétoriku zaměřenou proti veřejnoprávním médiím a jejich nezávislosti za nepřijatelnou. „Absolutně odmítáme jakékoli útoky na novináře a nezávislost médií, a to zvlášť po aktuálních událostech na Slovensku, a obzvláště z úst nejvyššího ústavního činitele České republiky,“ připomněla nedávnou vraždu novináře Jána Kuciaka na Slovensku.

V pohledu do budoucna Zeman uvedl, že plánuje podporovat aktivní občanství včetně přímé demokracie. Pozitivně hodnotil své cesty do krajů a setkávání s občany z posledních pěti let. Hodlá pokračovat v tom, co dělal v minulosti.

Letošní ceremoniál oproti předchozímu doznal několika změn a pro prezidenta, který má kvůli nemoci potíže s chůzí, byl méně náročný. Tehdy Zeman přijel ke vstupu na Pražský hrad, letos ho limuzína přivezla přímo ke Starému královskému paláci. Před pěti lety Zeman poté do Vladislavského sálu přišel sám, tentokrát ho držela za ruku první dáma, za nimi šla jeho dcera s kancléřem Vratislavem Mynářem.

Letos se nekoná také vojenská přehlídka, která následovala po složení prezidentského slibu na třetím hradním nádvoří. Zeman se také dnes neukloní u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Jeho památku uctil již ve středu v Lánech.

KL24

Komentář: Báječná léta se Zemanem

Brífink Jana Novotného

Dále čtěte:

Zeman na sjezdu vyzval sociální demokraty, aby s ANO vyjednávali o vládě

Zeman se dál bije za Babiše. Honí se agenti StB, ale zlo byli důstojníci, řekl

Fischer: I když vyhrál Zeman, blýská se na lepší časy

Zvolení Zemana je definitivní, soud zamítl všechny stížnosti


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).