Menu Zavřít

Zastaralá solární elektrárna v americké poušti zbankrotovala. Peníze dal ještě Obama

9. 1. 2020
Autor: Amble / CC BY-SA 4.0

Solární elektrárna Crescent Dunes, jež stála miliardu dolarů, od dubna 2019 nedodává elektřinu do sítě. Kvůli nespolehlivým dodávkám elektřiny se s firmou SolarReserve, která projekt provozuje, soudí společnost NV Energy. Tu vlastní fond Warrena Buffetta Berkshire Hathaway. Kritici projektu tvrdí, že technologie byla zastaralá a drahá už v době, kdy se elektrárna dostavěla. Projekt podpořilo roce 2011 americké ministerstvo energetiky administrativy Baracka Obamy.

Solárně-termální elektrárna Crescent Dunes leží v nevadské poušti nedaleko městečka Tonopah, asi 300 kilometrů severozápadně od Las Vegas. Instalovaná kapacita elektrárny je 110 MW. Umí ale pomocí roztavené soli uchovávat energii, proto slibovala, že může dodávat stabilně elektřinu 24 hodin denně.

Problém je v tom, že od roku 2016 vyráběla elektřinu pouze ze 40 procent, proto se odběratel elektřiny, firma NV Energy, snažil s majitelem elektrárny SolarReserve ukončit spolupráci.

Trh byl proti

Projekt podpořila americká vláda v celkové výši 737 milionů dolarů (16,7 miliardy korun) už v roce 2011. Loni v říjnu byl nicméně vyhlášen bankrot.

Za krachem tohoto druhu elektrárny stojí zejména výrazný pád cen v solární branži. Zatímco v roce 2009 stála jedna megawatthodina vyrobená solární elektrárnou 355 dolarů, loni to bylo jen jednapadesát. Elektrárna přitom vyráběla jednu megawatthodinu za 135 dolarů, což se už od roku 2015 nevyplácelo, napsala agentura Bloomberg.


Solární boom v Kalifornii stahuje ceny elektřiny do záporného pásma

Solárně-termální elektrárna Ivanpah v Mohavské poušti v Kalifornii.


Největší svého druhu

V roce 2011 šlo o největší projekt svého druhu na světě a vypadalo to, že se jedná o technologii budoucnosti. Do projektu investovala i banka Citygroup 140 milionů dolarů (3,2 miliardy korun). Běžné fotovoltaické systémy ale brzy začaly být výhodnější než solárně-tepelné elektrárny. Nové solární parky v Nevadě umí megawatthodinu vyrobit za 30 dolarů.

Bývalý spoluzakladatel firmy SolarReserve Bill Gould tvrdí, že za problémy elektrárny stojí španělský dodavatel technologií pro ukládání energie ACS Cobra.

Případ neúspěšného solárního projektu může být pro Bílý dům vítaným argumentem pro to, že není třeba finančně podporovat zelené energetické projekty a spíše se zaměřit na podporu nových technologií v oblasti fosilních zdrojů, varoval Timothy Fox z poradenské firmy ClearView Energy Partners.

Dále čtěte:

Kdo zaskočí za reaktory, když nebude foukat a svítit, ptá se vlivný německý ekonom Sinn

Reaktor v Bádensku končí. Zelení slaví, místní ale budou odebírat elektřinu z francouzských bloků

Větrníky, kam se podíváš. Odpor lidí k turbínám chtějí němečtí politici zlomit penězi

Bod zlomu: dánský Ørsted staví pro Němce první větrný park bez státní pomoci

BRAND24

Výstavba větrného parku, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).