Menu Zavřít

Solární boom v Kalifornii stahuje ceny elektřiny do záporného pásma

11. 4. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0 /Aioannides

Solární energetika v Kalifornii dosáhla takového rozvoje, že v některých hodinách pokrývá polovinu spotřeby. To krátkodobě vede i k tomu, že se spotové velkoobchodní ceny dostávají k nule nebo dokonce do negativního pásma. Distributoři energií na to budou muset reagovat.

Rozvoj solární energie v kombinaci s investicemi do nových technologií pokročil natolik, že vlády a energetické společnosti budou muset zasáhnout. Zejména pokud se jedná o způsob účtování za spotřebu elektřiny, uvedl server quartz.com.

Kalifornie může být názorným příkladem, jak by to mohlo vypadat i jinde. Jedenáctého března došlo poprvé k tomu, že během dne bylo čtyřicet procent poptávky uspokojeno ze solárních zdrojů, uvedla americká Energy Information Administration (EIA).

Elektřinu vyráběly nejen fotovoltaické parky, ale i solární panely na střechách domů a solárně-termální elektrárny.

Solárně-termální elektrárna
využívá teplo ze slunečních sběračů nebo heliostatů. Jde o soustředění slunečních paprsků z velké plochy do co nejmenší plochy absorbéru, ve kterém dojde k ohřevu teplonosné kapaliny. Další část elektrárny již funguje totožně s elektrárnou tepelnou. Někdy se také označuje jako „koncentrační solární elektrárna“ nebo „solární termální elektrárna“.
Zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Sluneční_elektrárna

EIA odhadla, že slunce v Kalifornii vyrobilo 11. března 4 miliony kilowatthodin (kWh) elektřiny. Před 15 lety to nebyla ani kilowatthodina. Instalovaný výkon solárních elektráren loni v Kalifornii překročil čtyři gigawatty a blíží se pěti gigawattům.

Záporné ceny elektřiny

Záporné ceny elektřiny.

Solární boom má výrazný vliv na velkoobchodní ceny elektřiny, kdy se mezi osmou ranní a patnáctou hodinou propadly do záporného teritoria. Do sítě dodávají proud i tradiční elektrárny, které se nevyplatí vypínat.

V letech 2013 až 2015 byla v těchto hodinách březnová průměrná cena za MWh v rozpětí mezi 14 a 45 dolary. Kalifornie je přitom výrazným hráčem na americkém energetickém trhu. Po Texasu má největší spotřebu elektřiny ze všech států USA.

Největší přebytky „zelené“ energie budou nastávat právě během jarních měsíců, kdy spotřeba není tak vysoká jako v létě (klimatizace) nebo v zimě (topení).

Tento fenomén by měl vést ke změně cenové politiky energetických firem, míní Quartz, i když domácnosti platí ceny elektřiny, které jsou založeny na dlouhodobém průměru, nikoliv na jednotlivých dnech.

CONTENT24

Dále o energetice čtěte:

Drahý úder na solár. Stát chce dál omezovat miliardy pro fotovoltaiku

 Solární farma v Kalifornii

Pohon budoucnosti: ze solárního článku poteče palivo


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).