Menu Zavřít

Z Ruska prchají nadané mozky. Ekonomika země by do dvou let mohla být menší než ta indonéská

5. 9. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Invaze na Ukrajinu odstartovala mimo jiné silnou vlnu emigrace. Lidé z Ruska utíkají kvůli obavám z ekonomického vývoje a hrozby v podobě možné vojenské služby
  • Mezi emigranty jsou z valné většiny lidé do 45 let, 80 procent uprchlíků má navíc vysokoškolské vzdělání
  • Odliv mladé síly se negativně podepisuje na pracovním trhu. Dostatek zaměstnanců nemá aktuálně 42 procent podniků, podíl pracovníků do 35 let je navíc nejnižší za posledních 20 let

Rusko se kvůli válce potýká s masivním odlivem svých nadaných mozků. Lidí, kteří zemi opouštějí z ekonomických důvodů anebo proto, aby se vyhnuli vojenské službě, by podle různých zdrojů mohlo být od 800 tisíc po zhruba jeden milion.

K prudkému nárůstu emigrace došlo v únoru minulého ruku, kdy Vladimir Putin zahájil invazi na Ukrajinu. A již nyní se tahle skutečnost podepisuje na rekordním nedostatku pracovních sil. Konkrétně třeba v červenci nemohlo najít dost zaměstnanců 42 procent podniků, ještě v dubnu se jich přitom s tímto problémem potýkalo ,jen‘ 35 procent, uvádí Insider.

A co víc, vypadá to, že pokud jde o složení emigrujících skupin, utíkají ze země převážně mladí a schopní. Lidé mladší 35 let aktuálně tvoří méně než 30 procent pracovní síly Ruska, což je nejméně za posledních 20 let. 

Do roka jsme bez peněz, tvrdí oligarcha Děripaska. Jak na tom ruská ekonomika reálně je, dle analytičky Šnajberg na Západě nikdo neví
Přečtěte si také:

Do roka jsme bez peněz, tvrdí oligarcha Děripaska. Jak na tom ruská ekonomika reálně je, dle analytičky Šnajberg na Západě nikdo neví

Odliv mladých talentů potvrzuje i Francouzský institut mezinárodních vztahů, podle kterého je 86 procent těch, kteří zemi opustili, mladších 45 let. Valná většina emigrantů má navíc vysokoškolské vzdělání. Jeden z představitelů Kremlu se už loni nechal slyšet, že ze země prchlo nejméně 100 tisíc IT specialistů.

Údaje navíc naznačují, že odchozí Rusové patří k bohatší vrstvě společnosti, protože téměř 11,5 procenta soukromých úspor, jež byly na konci roku 2021 uschovány v ruských bankách, bylo loni převedeno do zahraničí. Celkem se jednalo o 41,5 miliardy dolarů (asi 926,2 miliardy korun).

Mladí jdou za lepším a dětí je málo

Podle některých odborníků nevěstí zmenšující se počet kvalifikovaných odborníků pro Rusko nic dobrého. Spolu s nimi totiž odcházejí i ekonomické příležitosti. Bez nich by úroveň zmíněné země mohla dle Atlantické rady spadnout na pozici jiných bývalých sovětských států. Nepomáhá ani nízká porodnost a nulová migrace, která by zaplnila chybějící pracovní sílu.

Rada konkrétně upozorňuje, že v roce 2026 bude ruský hrubý domácí produkt měřený podle parity kupní síly zaostávat za indonéským. Před zahájením války odborníci přitom odhadovali, že k tomuto jevu dojde až o dva roky později. Určitý vliv na HDP Ruska by měly mít i západní sankce, které například omezují přístup k vyspělým technologiím.  

Peněz z Ruska se nevzdáme. Koncerny Heineken, Unilever či Mondelez se navzdory slibům nestáhly z tamního trhu
Přečtěte si také:

Peněz z Ruska se nevzdáme. Koncerny Heineken, Unilever či Mondelez se navzdory slibům nestáhly z tamního trhu

Atlantská rada rovněž poukázala i na to, že propad Ruska i vzestup Indonésie jsou z velké části způsobeny stejnou věcí: lidmi. „Rusko trpí akutním odlivem mozků, zatímco pracovní síla v Indonésii roste,“ píše se ve zprávě s tím, že zatímco velikost vzdělané odborné třídy v Indonésii narůstá, v Rusku se zmenšuje. „Tento kontrast je tím, co činí jejich brzkou výměnu na seznamu největších světových ekonomik pozoruhodnou. Těžiště světové ekonomiky se přesouvá,“ uvádí dokument. Úroveň v Indonésii navíc pomáhá zvedat i příliv vysoce kvalifikovaných pracovníků, který podporuje soukromou spotřebu obyvatel. 

CIF24

Rozšiřující se schopnosti ostrovního státu si podle všeho všímá i Čína, díky čemuž by se obchodní vazby mezi oběma zeměmi mohly utužit. To by dle odborníků snížilo vyhlídky na růst Ruska, které je na obchodu s Pekingem od začátku války stále více závislé.

„Ačkoli Rusko může být pro čínské výrobce v současné době důležitým vývozním trhem, protože se snaží zaplnit mezery po odchodu západních společností, jeho dlouhodobé růstové vyhlídky jsou přinejlepším stagnující a spíše negativní,“ uzavírá zpráva.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).