Menu Zavřít

Vyhledá, navede a provede platbu. Čeští výzkumníci vyvíjejí aplikaci, která usnadní využívání dobíjecích stanic

16. 12. 2022
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Depositphotos
  • Česká společnost Telematix Software ve spolupráci s Fakultou informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze přišla s aplikací, která má pomoci řidičům elektromobilů. Těm zjednoduší orientaci mezi jednotlivými dobíjecími stanicemi
  • Kromě lokace nejbližší stanice předá uživateli také informace týkající se její dostupnosti a aktuální ceny elektřiny. Pomocí aplikace pak řidič bude moci i rovnou zaplatit
  • Projekt podpořila Technologická agentura ČR (TA ČR) v programu Ministerstva průmyslu a obchodu TREND, a to konkrétně částkou ve výši téměř tří milionů korun

Jedním z důvodů, proč se někteří lidé stále neodhodlali ke koupi elektrického automobilu, je obava z nedostatečného počtu dobíjecích stanic a nejistota spojená s jejich rozmístěním. Mít povědomí o vzdálenosti mezi nimi je pro řidiče přitom absolutním základem. Tedy minimálně podle odborníků ze společnosti Telematix Software a Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze. Ti v současnosti pracují na aplikaci, která umožní rychlou orientaci mezi stanicemi a usnadní jejich užívání.

Cena ojetých vozů mírně klesla. Nepoctivých prodejců bude přibývat, varuje ředitel společnosti Cebia
Přečtěte si také:

Cena ojetých vozů mírně klesla. Nepoctivých prodejců bude přibývat, varuje ředitel společnosti Cebia

V Česku je momentálně kolem jednoho a půl tisíce veřejně dostupných dobíjecích stanic pro elektromobily. Vzhledem k evropskému trendu, který je patrný třeba v Nizozemsku, lze počítat s tím, že jejich počet do budoucna rychle poroste. Vyvíjený software pak poslouží jako chytrá příručka a navigace v jednom.

Díky tomu, že data zpracovává v reálném čase, bude řidičům schopný poskytnout nejen informace týkající se lokace nejbližší stanice, ale také ohledně její dostupnosti a aktuální ceny elektrické energie. Budoucí uživatelé si tak budou moci zvolit vyhledávání trasy, jež bude schopna zúročit data týkající jejich vozu. Díky tomu aplikace vezme při vyhledávání v potaz nejen aktuální polohu, ale i dojezd elektromobilu. Současně vývojáři počítají s tím, že skrze ni budou moci řidiči za dobití také rovnou zaplatit.

Chystáte se v příštích třech letech koupit si elektromobil?

„Očekává se, že v roce 2040 elektromobily dosáhnou 35procentního podílu na celkových prodejích všech aut. Taková aplikace, která dovede řidiče elektromobilu do požadovaného cíle bez toho, aniž by musel sám předem složitě plánovat dobíjecí zastávky, bude mít velké využití,“ doplnil Petr Konvalinka, předseda Technologické agentury ČR. Ta projekt podpořila v rámci programu Ministerstva průmyslu a obchodu TREND, a sice částkou necelých tří milionů korun.

BRAND24

Spolupráce s navigací

V průběhu řešení projektu pracovníci Telematixu vyvinuli rovněž modul pro podporu navigace elektromobilů, který byl integrován do běžně prodávané navigační aplikace Dynavix. „Ten obsahuje databázi nabíjecích stanic s jejich polohou a s dostupnými technickými detaily, jako jsou například druhy nabíjecích konektorů, informace o případné otevírací době nebo o jejím provozovateli,“ vysvětlil Tomáš Tvrzský, vedoucí vývoje ve společnosti Telematix Software.

Tesla předala společnosti Pepsi první sériový tahač Semi. Stalo se tak více než pět let od premiéry
Přečtěte si také:

Tesla předala společnosti Pepsi první sériový tahač Semi. Stalo se tak více než pět let od premiéry

Dynavix s podporou elektromobility je jednou z několika mála navigací, která takovouto funkcí disponuje. „Zatím se speciálními úskalími navigace elektromobilů nikdo moc nezabývá,“ podotkl Tvrzský. Jak to bude do budoucna, je však podle něj otázkou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).