Menu Zavřít

Vydělali jsme hodně. ČEZ prodal Shellu podíl ve výrobci baterií sonnen

18. 2. 2019
Autor: sonnenbatterie.de

Investiční fond ČEZ Inven Capital má za sebou první úspěšný byznys. Fond spolu s dalšími investory prodal podíly v bavorském výrobci domácích bateriových systémů sonnen. Novým majitelem je světový energetický gigant Shell.

O transakci informoval nový stoprocentní vlastník sonnen. Serveru Euro.cz ji potvrdil šéf Invenu Petr Míkovec. „Je to náš první úspěšný exit,“ řekl Míkovec. Dodal, že obchod už stihly schválit i antimonopolní úřady.

O hodnotě transakce všechny strany v tuto chvíli mlčí, podle Míkovce však bylo angažmá v bavorské firmě úspěchem. „Vydělali jsme a vydělali jsme hodně,“ prohlásil.

ČEZ prostřednictvím Inven Capital vstoupil do sonnen v roce 2015. Šlo o vůbec první investici fondu. Ten dostal od ČEZ za úkol vyhledávat a nakupovat podíly v inovativních energetických firmách ve světě. K dispozici dostal zhruba šest miliard korun od mateřské firmy a Evropské investiční banky.

Vedle sonnen investoval Inven třeba do výrobce chytrých termostatů tado° nebo společnosti Sunfire, která se zabývá vývojem procesu výroby technického paliva z vody, CO2 a elektřiny z obnovitelných zdrojů. sonnen je přední světový výrobce malých bateriových systémů. Díky ČEZ se baterie společnosti objevili v českých domácnostech.

EBF24

Dále čtěte:

Zaujal ČEZ i Amazon. Výrobce chytrých termostatů Tado získal miliardu na rozvoj

Nákupy turbín budou pokračovat. ČEZ chce z větru 1,2 gigawattu

Malá česká firma předběhla ČEZ. Ohřívá vodu počítači

 Fanoušek inovací Michael Polák v serverovně firmy Spoje.net

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).