Menu Zavřít

Vláda projedná vyslání vojáků do Mali, Nigeru a Čadu. Náklady přesáhnou půl miliardy korun

26. 1. 2020
Autor: čtk

Vláda na pondělním zasedání projedná vyslání až šesti desítek vojáků do Mali, Nigeru a Čadu. Měli by především na území Mali bojovat proti terorismu. Pokud kabinet návrh schválí, bude poté předložen Parlamentu. Česká armáda již v Mali vojáky má, podílejí se na výcviku a na ochraně výcvikové mise EU.

Náklady ministerstvo obrany odhaduje na 598 milionů korun. Mali, Niger i Čad s přítomností českých vojáků souhlasí.

Čeští vojáci by se měli nově stát součástí rozšířené operace Barkhane. Evropské země plánují vytvořit společnou jednotku pod názvem Takuba. V regionu nahradí francouzské síly. Úkolem vojáků bude pokračovat v asistenci a poradenství malijským jednotkám a budou je doprovázet i do bojových operací. „Francie tuto operaci zahájila v srpnu 2014 a v loňském roce pozvala evropské země, aby se do ní zapojily,“ uvedl Vala. Prioritou francouzské armády nyní bude přesunout úsilí do jiných částí Mali.

Souhlasíte s vysíláním českých vojáků do zahraničí?

Čeští vojáci by měli působit hlavně v Mali. Do Nigeru by se dostali v případě přeshraničních operací při pronásledování teroristických skupin nebo při logistických transportech. Jednotlivci by také působili v Čadu, kde sídlí velitelství operace.


Tucet je jen začátek: nových amerických helikoptér bude nad Českem více

 Vrtulník UH-1Y Venom


Česko má nyní v Mali zhruba 120 vojáků. Letos česká armáda převezme velení výcvikové mise Evropské unie v Mali (EUTM Mali), vojáci budou mít půlroční velitelskou zodpovědnost. Hlavním úkolem mise je pomoc při výstavbě a výcviku malijské armády, která bojuje proti islámským radikálům.

Souběžně s misí EU má v Mali svou misi MINUSMA také Organizace spojených národů (OSN). Klade si za cíl zajistit bezpečnost a vytvořit podmínky pro další humanitární a politickou asistenci malijské vládě. Česká armáda v ní má pět vojáků. Na rozdíl od operace Barkhane ale mise nevedou aktivní operace v boji proti teroristickým skupinám.

Přečtěte si také:

Nábor nových vojáků drhne. Přesto ho povedou dva generálové

Komentář: Velké oči armády aneb Kde ti mladí jsou?

Jak vypnout autopilota. Tendr na obrněnce může skončit průšvihem

Metnarovi stojí další kontrakt. Nákup obrněnců Titus za 6,5 miliardy

Náhradní řešení: obrana kupuje přilby za 435 milionů

EBF24

Gripeny stárnou. Vláda řeší, zda je modernizovat, nebo pořídit nové

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).