Menu Zavřít

Nábor nových vojáků drhne. Přesto ho povedou dva generálové

9. 10. 2019
Autor: Euro Martin Siebert

Armádě se letos zdaleka nepodaří přijmout 2200 kadetů, jak potřebovala. I tak ale na nábor dohlédnou už dva generálové.

Dva a půl roku po Lence Šmerdové, poradkyni náčelníka Aleše Opaty pro personalistiku, se letos 28. října generálských výložek dočká i Vratislav Beran. Ten jako plukovník vede Agenturu personalistiky Armády ČR, jejímž úkolem je právě „výstavba lidských zdrojů.“

„Vratislava Berana navrhujeme do hodnosti, která tabulkově řediteli agentury personalistiky náleží. A je dobře, že tam generál je, protože jde o důležitou součást armády,“ vysvětluje Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany, proč Lubomír Metnar žádá o Beranovo povýšení.

Důvěřujete české armádě?

Nicméně povýšení má poměrně zvláštní načasování. Hlavní úkol armádních personalistů – totiž nábor nových posil – silně pokulhává. Generální štáb letos zdaleka nesplní cíl, podle nějž mělo do vojska nastoupit 2200 posil. Přesto budou po 28. října na rekrutaci fakticky dohlížet dva generálové – s Beranem i Šmerdová.

Pejšek k tomu dodává, že agentura personalistiky se kromě náboru stará i o všech 25 tisíc stávajících vojáků. „Situace s náborem se dá brát i tak, že v době, kdy nejsou lidi nikde a nebereme každého, je vlastně úspěch, že máme tolik nováčků,“ doplňuje Pejšek. Do čtyř kurzů základní přípravy letos nastoupilo přes 1800 lidí.

Po 28. říjnu, kdy prezident kromě Berana do generálské hodnosti povýší i Aleše Knížka, ředitele Vojenského historického ústavu, a Miroslava Feixe, velitele Kybernetických sil a informačních operací, bude v české armádě sloužit celkem 33 generálů. Několik dalších je i ve Vojenském zpravodajství.

Čtěte komentář k tématu:

EBF24

Velké oči armády aneb Kde ti mladí jsou?

Ondřej Stratilík

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).