Menu Zavřít

VÍTKOVICE, S.O.S.

18. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Stát chystá konečné řešení

Ostravská společnost Vítkovice se na konci ledna opět ocitla v krizové situaci. Tentokrát jedenáct dnů dokonce vůbec nevyráběla ocel. Vedení Nové huti jí totiž kvůli špatné platební morálce odmítlo dodávat surové železo. Denně tak ostravská společnost přišla o zhruba deset milionů korun. Nová huť obnovila dodávky poté, co obdržela platbu ve výši tří a půl milionu korun. „Momentálně se Nová huť, a. s., nachází v takové situaci, že si nemůže dovolit financovat výrobu surového železa do Vítkovic. Protože Vítkovice nebyly schopny předložit odpovídající finanční garance za tyto dodávky, přijali jsme nabídku ze strany společnosti Survit, týkající se garancí dodávek koksu z Polska, uvedla mluvčí Nové huti Sylva Mazurková.

Nepříjemné zprávy o těžkostech severomoravských obřích firem se stávají běžnou agendou. Jedním z hlavních viníků, kteří roztáčejí kolotoč platebních neschopností v ostravském „palivo-energetickém komplexu (Vítkovice, Nová huť, OKD) jsou Vítkovice, které neplatí za dodávky. Automaticky se do víru neplateb dostává i Nová huť, která nedostane zaplaceno od Vítkovic za surové železo, a tudíž nezaplatí OKD za uhlí.

Na situaci lze nahlížet z několika úhlů pohledu. Vlastníci těžební společnosti OKD ze skupiny kolem společnosti Karbon Invest potřebují peníze za uhlí. A na rozdíl od ostatních věřitelů mají k dispozici trumfy, jež jim dávají velkou šanci na dobytí pohledávek. V České republice jsou de facto monopolním výrobcem černého uhlí. Alternativou je pouze dovoz z Polska. Ten je ale limitován licencemi, pomocí nichž ministerstvo průmyslu a obchodu import reguluje. Sečteno a podtrženo, OKD má silnou vyjednávací pozici.

Ukázalo se to minulý týden, kdy majitelé těžební společnosti naznačili, že by v případě růstu zadlužení Nové huti neváhali úplně zastavit dodávky uhlí do pecí. Drastické opatření by vyhrotilo situaci v nezaměstnaností zmítané Ostravě (v lednu bylo bez práce 16,4 procenta obyvatel severomoravské metropole). To si Zemanův kabinet přirozeně nepřeje. Karbon Invest si tedy mohl dupnout. A navrhl, že pohledávky Nové huti vymění za blíže neurčený podíl akcií OKD, které dosud drží stát. Po jednání se zástupci Nové huti to oznámil Radek Chalupa z agentury GCI, která OKD mediálně zastupuje. Podle vyjádření zástupců těžební společnosti by akcie OKD měly pokrýt dluhy Nové huti za uhlí ve výši osmi set až devíti set milionů. Fond národního majetku se zatím k nabídce nevyjádřil. Karbon Invest drží 48,04 procenta akcií OKD, Fond národního majetku 46,28 procenta akcí společnosti.

Výčet problémů ostravského gigantu, který zaměstnává dvanáct tisíc lidí, by ovšem vydal na menší brožuru. Kvůli dluhům nemají dostatek zemního plynu, schází jim surové železo, zápasí se závazky u severomoravské energetiky. Seznam věřitelů Vítkovic se vejde na čtyři stránky textu. Vše nasvědčuje tomu, že stát se bude muset o Vítkovice opět „postarat . O komplexním řešení situace ve firmě, která zřejmě loňské hospodaření ukončí ztrátou osmi miliard korun, intenzivně jedná vláda. Jisté přitom je, že varianta konkursu momentálně na stole není. Věřitelské banky, kterým Vítkovice dluží pět a půl miliardy korun, podepsaly smlouvu „o neútočení .

KL24

Fond národního majetku nyní hledá cestu, jak do zadlužené firmy „vstříknout finanční injekci, aniž by ztratil možnost kontrolovat, jak s ní management naloží. Podle informací týdeníku EURO proto stát hodlá vložit čtyři miliardy korun do dceřiné společnosti Vítkovice CAD/CAM Systémy a převést do ní hutní výrobu. Firmu by pak zcela ovládal Fond národního majetku. Tento model, který se podobá způsobu záchrany královopolských strojíren, stojí zatím údajně na poněkud chatrných právních základech. V Královopolské kapitalizoval fond svoji pohledávku v řádech miliard prostřednictvím vlastní stoprocentní dceřiné společnosti KRAS.

Poslední krizovou situaci v podniku se prozatím podařilo vyřešit díky dohodě s firmou Survit, jejímž majoritním vlastníkem je společnost Shiran. Vítkovice byly nuceny kvůli zastavení dodávek surového železa přerušit výrobu v klíčových provozech Kyslíkárna a Ocelárna, kde surové železo tvoří sedmdesát procent vsázky pro produkci oceli. Jelikož neexistoval způsob, který by dlouhodobě zajistil financování dodávek surového železa, dohodly se ostravské společnosti na netradičním řešení. Firma Survit bude dodávat do Nové huti takové množství koksu, které ji umožní vyrábět surové železo plně pokrývající potřeby Vítkovic. Zástupci Nové huti považují řešení za střednědobé. Konečné slovo tak zřejmě bude mít vláda.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).