Menu Zavřít

KDO CHTĚL ZABÍT LHOTSKÉHO

18. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Kriminalisté vědí, kdo měl zájem odkoupit dlužní úpis ČSSD

Několik dnů před vražedným útokem na majitele společnosti Tax & Investment Advisers (TIA) Ivana Lhotského od něj chtěl jeden muž za dvacet milionů korun odkoupit dlužní úpis sociální demokracie a další dokumenty o finančních tocích z firmy TIA do Lidového domu. Kriminalisté již znají totožnost tohoto muže a zkoumají, zda vážné postřelení Ivana Lhotského nemá spojitost právě s tím, že dlužní úpis, a tím i kompromitující informace na tehdejšího ministra financí Iva Svobodu, neprodal. Odmítnutý kupec podle jednoho Lhotského známého a i podle osoby seznámené s vyšetřovacím spisem také figuroval v poslední tunelářské kauze v Komerční bance.

Desítky milionů přes Cíl.

Přes Lhotského společnost TIA doposud utajovaná osoba sponzorovala v roce 1998 sociální demokracii. Od koho peníze pocházely, odmítal prozradit místopředseda pro řízení strany Ivo Svoboda stejně jako jeho nástupce Karel Kobes. Zdroj peněz tají i advokát Miroslav Jansta, který společně s Ivanem Lhotským společnost TIA zakládal. Firma TIA posílala finance do Lidového domu ještě přes další prostředníky. Ivo Svoboda před necelým rokem odmítal sdělit jméno zprostředkující firmy s tím, že drží obchodní tajemství a daná společnost si zveřejnění svého jména nepřeje. Podle dřívějších informací, zveřejněných v MF Dnes, byla prostředníkem firma Omnia daně, účetnictví. Společnost, která dříve patřila Ivu Svobodovi a jeho poradkyni Barboře Snopkové a kterou nyní vlastní syn Snopkové Stanislav Kratochvíl. Prostřednictvím společnosti Omnia daně, účetnictví poslal Lhotský do ČSSD šest milionů korun na zaplacení části výdajů v průběhu volební kampaně.

Podle osoby, která má o této části financování ČSSD detailní přehled, však do Lidového domu přitekly ze společnosti Tax & Investment Advisers další řádově desítky milionů. „Ty nebyly určeny na volební kampaň, ale na chod strany a nešly přes Omnii, ale přes společnost Cíl, uvedl zdroj týdeníku EURO. Financování prostřednictvím společnosti Cíl nám potvrdil ještě druhý svědek. To dokládá dřívější informaci publikovanou v MF Dnes, podle níž funkcionáři odpovědní za hospodaření ČSSD používali své firmy jako prostředníky mezi sponzory a stranou. Sponzoři totiž důsledně požadovali zachování anonymity. Kromě firem Cíl a TIA tomuto účelu sloužily také společnosti Pól a Nový Cíl.

Zázračné přežití.

Ivan Lhotský, kterého neznámý pachatel před rokem vážně postřelil do hlavy a hrudníku, podle policie zázračně přežil. Jeho zdravotní stav se prý stále zlepšuje, ale v paměti má několikaměsíční černou díru. I když vyšetřovatel případ již odložil mezi neobjasněné, kriminalisté na něm dále pracují.

Pokus o vraždu Lhotského se udál v době, kdy vláda jednala o řešení krizové situace v Chemapolu a v České spořitelně. Muž, který chtěl od Ivana Lhotského dluh ČSSD odkoupit, měl podle kriminalistů zřejmě zájem o získání kompromitujících materiálů na tehdejšího ministra financí. V té době totiž Ivo Svoboda půjčku od společnosti TIA veřejně popíral a Lhotského dokumenty mohly sloužit jako silný vyděračský nástroj proti němu. Ve stejné době, 9. února 1999, dosud neodhalený pachatel vykradl byt exministrovy spolupracovnice Barbory Snopkové. Zloději podle ní pečlivě prohledávali písemnosti a odnesli si tři šanony dokumentů. Ihned po krádeži Snopková přiznala, že pokladnou sociální demokracie prošly finance od firmy TIA.

Tajnosti ČSSD.

Sociální demokraté doposud nejen nevysvětlili, jak to bylo s půjčkami od společnosti TIA, ale stále tají i ostatní věřitele strany. Podle výroční zprávy o hospodaření za rok 1998 dlužila ČSSD nebankovním subjektům sto milionů korun. Karel Kobes týdeníku EURO nikdy neodpověděl na otázku, komu sociální demokraté tyto peníze dluží. Místopředsedovi pro řízení strany jsme otázku zaslali 7. a 18. června 1999 a od té doby několikrát telefonicky urgovali odpověď. Kobes na odpověď nenašel čas ani minulý týden.

Poté, co Ústavní soud navrátil straně Lidový dům, je pravděpodobné, že staré dluhy budou účetně brzy vyrovnány. Pokud ale sociální demokracie nezveřejní jména svých dobrodinců, nikdy se nezbaví podezření, že se jim za dary revanšuje. Je stranou vládní a má k tomu dostatek možností.

KL24

Smutný konec exministra.

Ivo Svoboda se k novým informacím v kauze půjčky od společnosti TIA nemohl vyjádřit, protože je společně s Barborou Snopkovou od loňského listopadu ve vyšetřovací vazbě pro podezření z tunelování mělnické společnosti Liberta (konkrétně pro podezření ze zpronevěry 6,5 milionu korun). Jejich obhájce Richard Maleček očekává, že v nejbližších dnech by státní zástupce, potažmo soud, měl rozhodnout o jejich propuštění. Na otázku, zda miliony, které Svoboda se Snopkovou místo na účty Liberty poslali na účty vlastních soukromých společností (Zora Euro a Omnia), se do pokladny bývalého výrobce dětských kočárků někdy vrátily, advokát Maleček nechtěl odpovídat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).