Menu Zavřít

Vícepodlažní budovy s vůní dřeva. Tradiční materiál má před sebou velkou budoucnost, u nás jeho rozvoj ztěžuje legislativa

10. 2. 2023
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Dietrich/Untertrifaller
  • Když se řekne dřevostavba, většina lidí si představí rodinný domek. Nejnovější urbanistické projekty ale dokazuji, že ze dřeva mohou vznikat i vícepatrové budovy a celé čtvrti
  • Dřevo má spoustu výhod, je přírodní, lehké a šetrné k životnímu prostředí. Architekti si toho začínají všímat a využívají ho stále častěji
  • V Dánsku nebo Francii lze dnes narazit na celé rezidenční čtvrti a byznys parky postavené ze dřeva. A podobná výstavba se plánuje i v Česku

Pohled na dřevo se za poslední roky hodně změnil. Díky současným technologiím je možné s ním ve stavebnictví pracovat mnohem efektivněji než dříve. Přitom zůstává jedním z nejekologičtějších materiálů, který prokazatelně zlepšuje kvalitu života ve městech. Podle serveru The Washington Post jsou dřevostavby až patnáctkrát úspornější než budovy z betonu, navíc dokážou částečně pohlcovat oxid uhličitý a snadno se recyklují.

Pomyslnou revoluci v Evropě odstartovala HoHo Wien, první evropská ,výšková‘ budova s velkým podílem dřeva. Pak následovaly mimo jiné celé čtvrti v Kodani nebo Helsinkách a nedávno byla dokončena také La Cartoucherie ve francouzském Toulouse. Jejím autorem je renomovaný rakouský architekt Helmut Dietrich.

Jsou dřevěné mrakodrapy jako věže z párátek? Požáru odolají, jejich ekologická šetrnost však zůstává otázkou
Přečtěte si také:

Jsou dřevěné mrakodrapy jako věže z párátek? Požáru odolají, jejich ekologická šetrnost však zůstává otázkou

Součástí La Cartoucherie jsou bytové domy, kanceláře i hotel. A ač každá budova slouží k různým účelům, mají všechny hodně společného – počínaje moderním designem přes příjemné vnitřní klima, energetickou nenáročnost až po maximální udržitelnost.

První české vlaštovky  

V Česku jsou vícepodlažní bytové dřevostavby na úplném začátku, ale první projekty už vznikají. Například společnost Skanska plánuje na místě brownfieldu v pražských Radlicích postavit moderní čtvrť s dominantou známou jako Radlický dřevák. Jde o unikátní dřevěnou budovu, která vzešla z návrhu architektonického studia Jakub Cígler Architekti. Její realizace by měla být zahájena už příští rok, přesný termín je však zatím v jednání.

Skanska chce v Praze příští rok začít s výstavbou Radlického dřeváku. Autor: Skanska 

„V dřevostavbách rozhodně vidím budoucnost výstavby velkých budov i celých čtvrtí, jako to ukazuje trend v mnoha zemích EU i v USA,“ popisuje pro Euro.cz Kateřina Eklová, spoluzakladatelka organizace Rethink Architecture, jež se zabývá vzděláváním o udržitelné architektuře. „I u nás už je několik průkopníků, kteří velké dřevostavby připravují. Kromě Skansky je to třeba firma Progresus, ta má v přípravě dokonce hned několik menších čtvrtí,“ prozrazuje.

MMF24

Obrovské možnosti realizace omezuje legislativa

Dřevěné konstrukce jsou v Česku zatím stále dražší než beton, ale celková výstavba zpravidla vyjde levněji. Firmy často využívají prefabrikované moduly a také předem připravené stěny nebo stropy. Stavební práce přímo na místě tak mohou omezit na minimum, což výrazně zkracuje dobu realizace a snižuje cenu. Hlavní problém tedy není ve financování, ale v zákonech.

„Většímu rozvoji dřevostaveb v ČR zatím bohužel skutečně brání legislativa,“ potvrzuje Eklová. „Kvůli požárním předpisům není možné stavět budovy vyšší než čtyři podlaží. Proto zde zatím stojí jen několik větších dřevostaveb, například plavecký bazén na Kraví hoře v Brně,“ dodává s tím, že výrazné zlevnění se dá očekávat tehdy, jakmile rozvoj výstavby dřevostaveb nabere na obrátkách.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).