Menu Zavřít

Venezuelský ropný gigant varuje před krachem

19. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Státní těžařská společnost Petroleos de Venezuela (PDVSA) nedokázala přimět své věřitele k tomu, aby odsunuli splatnost úvěrů v celkové hodnotě 130 miliard korun. Podle představitelů firmy tak existuje šance, že již příští týden nebude schopna dostát svým závazkům. Případná insolvence koncernu, jenž je hlavním zdrojem příjmů do zdecimovaného venezuelského rozpočtu, by celou zemi uvrhla do zoufalé situace.

Zástupci PDVSA se snažili vyjednat s věřiteli státního podniku odklad splatnosti dluhopisů o tři roky. Poslední možnost k uzavření již třetí dohody o odložení splatnosti mají obě strany v pátek. Společnost nyní varovala, že pokud investoři od svých nároků neustoupí, dostane se do vážných problémů. „Pokud věřitelé na žádost nepřistoupí, bude pro nás velmi obtížné provést plánované platby v termínu,“ uvedla PDVSA v prohlášení.

Kritický 28. říjen

Prvním kritickým datem je pátek 28. října, kdy vyprší splatnost prvního z balíku dluhopisů, jejichž maturitu se společnost snaží posunout. Celková hodnota jistiny i úrokových plateb u tohoto bondu dosahuje 1,6 miliardy dolarů (39,3 miliardy korun). Hned o pět dní později pak končí splatnost dalšího dluhopisu v hodnotě 2,9 miliardy dolarů (71,3 miliardy korun). Ani na první platbu však PDVSA podle svého vyjádření nemusí nalézt prostředky.

Mezi věřiteli zároveň panuje nejistota ohledně toho, zda státnímu podniku skutečně hrozí insolvence, nebo zda ve snaze vydupat si ústupky pouze blafuje. „Nemyslím si, že by společnost opravdu počítala s platební neschopností jako s reálnou možností. Podle mého názoru je její vyjádření jen výhrůžkou,“ míní ředitel Siobhan Morden z latinskoamerické divize japonské finanční skupiny Nomura Holdings. „Snaží se jen vystrašit trhy,“ připojuje se další analytik pro agenturu Reuters. „Vědí, že náklady v případě nesplacení by byly mnohem vyšší.“

Dva krůčky od bankrotu

Cílem vyjednávání mezi zástupci těžaře a jeho věřiteli bylo odsunutí splatnosti dluhopisů v celkové hodnotě 5,3 miliardy dolarů (130,3 miliardy korun) na rok 2020. Jen hrstka investorů však byla ochotna na takový návrh kývnout. Odradit je mohlo i nedávné vyjádření ratingové agentury Standard & Poor's, jež pro snahu o další odkládání splatnosti nenašla pochopení a srazila úvěrový rating koncernu na hodnotu CC. „Vyhlídky nejsou dobré. Případnou dohodu o odkladu splatnosti budeme chápat jako faktický úpadek,“ vysvětlila S&P, proč poslala venezuelského chlebodárce pouhé dva stupínky od pásma bankrotu.

Společnost Petroleos de Venezuela přitom není jen tak nějakým těžařem, nýbrž hlavní dojnou krávou venezuelské vlády. V zemi, kde ropa představuje 95 procent exportu, slouží dominantní státní podnik jako hlavní zdroj plateb za dovážené jídlo a léky, jichž je momentálně na trhu nedostatek.

Krizová spirála

Současná Venezuela se nachází ve velmi nezáviděníhodné situaci. Propad cen ropy na světových trzích ji uvrhl do ekonomické krize. Kvůli vysoké inflaci, jež se letos může vyšplhat až na 475 procent, se z tamního trhu stahuje mnoho zahraničních firem, což má za následek nedostatek základního zboží. V zemi, která sedí na největších světových zásobách ropy, kolabuje zdravotní péče i sociální systém.

Francouzský dodavatel pro těžbu Schlumberger kvůli nesplaceným fakturám významně osekal svoje dodávky pro venezuelské těžaře a stále častější výpadky elektřiny uvrhly místní průmysl několikrát do tmy. Místo aby tak dodatečný příliv petrodolarů dokázal státní kasu alespoň částečně rehabilitovat, produkce životodárné tekutiny se snížila. Zatímco většina zemí OPEC během léta objem těžby navyšovala, produkce ve Venezuele se propadla na nejnižší úroveň od roku 2003.

Opoziční komplot

Ekonomika země se letos podle posledního odhadu Mezinárodního měnového fondu propadne o 10 procent. Počítat už navíc nemůže ani s pomocí Pekingu, jenž nedávno prohlásil, že již nebude venezuelské vládě půjčovat další peníze. S půjčkami v hodnotě 60 miliard dolarů za posledních 10 let byla přitom Čína nejvýznamnějším sponzorem země. Venezuelská opozice se snaží katastrofální ekonomické situace využít k vyvolání referenda o setrvání prezidenta Nicolase Madura ve funkci.

V souvislosti s PDVSA prezident, za jehož odstoupení demonstroval v září v Caracasu milion lidí, ujišťuje, že společnost své dluhy splatit dokáže. Odpovědnost za hospodářskou situaci země Maduro odmítá a spekulace o insolvenci a případném bankrotu strategického podniku označuje jen za promyšlenou kampaň namířenou proti jeho socialistické vládě. Někteří odborníci však soudí, že ani případná schopnost koncernu splatit všechny dluhy v termínu by situaci země neulehčila. Poukazují přitom na stále se tenčící rezervy, jejichž hodnota dosahuje pouhých 12 miliard dolarů (295,3 miliardy korun). Případné splacení úvěrů by tak státní rezervy, zhmotněné navíc převážně ve zlatě, téměř zlikvidovalo.

Dále čtěte:

Hřebík do rakve? Čína odstaví Venezuelu od peněz

EBF24

Komentář: Pohled venezuelským periskopem

OPEC opět vytěžil rekordně ropy. Produkce má růst ještě napřesrok


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).