Menu Zavřít

Hřebík do rakve? Čína odstaví Venezuelu od peněz

4. 10. 2016
Autor: čtk

Čína rozhodla o zastavení půjček Venezuele. Jihoamerická země, která se potácí na hraně krachu, tak dostává další ránu.

Peking patří k nejštědřejším partnerům Venezuely. Za posledních deset let komunistická vláda poskytla latinskoamerickému státu půjčky ve výši zhruba 60 miliard dolarů (téměř 1,5 bilionu korun).

Jak uvádíportál money.cnn, po pumpování miliard do venezuelského rozpočtu přichází letos v Číně k prozření. Peníze se v děravém hospodářství krachující Venezuely ztratily a investorům došla trpělivost. Podle odborníků jde o velký zvrat ve vztazích těchto států.

Eskalace ekonomického napjetí navíc přišla v tu nejméně vhodnou dobu, když hospodářský systém Venezuely kolabuje a v zemi se schyluje k humanitární krizi. Čína je nejvýznamnějším věřitelem země, Caracasu zároveň půjčila více než kterékoli jiné latinskoamerické země.

Na základní potraviny se ve Venezuele čeká v dlouhých frontách

Čínské rozhodnutí je zapříčiněno faktem, že Venezuela dosud nevypořádala splátku 20 miliard dolarů. Nic navíc nenasvědčuje tomu, že by peníze mohla v dohledné době najít. Převážnou část svých úvěrů z Číny slibuje jihoamerická země splatit přepravou ropy. Projekt už nastartovala loňská dodávka asi 579 tisíc barelů ropy, kterou Číně poslala státní těžařská společnost PDVSA.

Stop investicím

Nejde však o žádnou výhru. Splátky v podobě vytěžené ropy jdou totiž na úkor komerčních zakázek státní firmy. Produkce ropy země, která má některých odhadů největší zásoby černého zlata na světě, navíc letos dosáhla 13letého minima. Právě kvůli nezaplaceným dluhům státu. Pro nevyplacené pohledávky přestalo svoje služby pro PDVSA poskytovat několik subdodavatelů, bez kterých není rafinace nebo přeprava ropy možná.

Analytik American Enterprise Institute Derek Scissors poukazuje, že nespokojenost Číňanů a jejich současný tvrdý postoj ostře kontrastuje s rozhodnutími komunistů z posledních let. Právě benevolentnost věřitele a neustále navyšování půjček totiž socialistické vládě Venezuely umožnily „hloupé a nezodpovědné chování“. „Teď jim už být hloupými nedovolí,“ říká Scissors.

Stejně jako vláda ztrácejí zájem o investice ve Venezuele i čínské společnosti. Od roku 2010 čínské firmy investovaly v zemi 2,5 miliardy dolarů ročně. V první polovině letošního roku už investice činily pouze 300 milionů dolarů.

Ropný gigant bez paliva

Čína byla dosud hlavním partnerem jihoamerické země ve výstavbě infrastruktury. Třeba čínská železniční společnost China Railway Engineering Company letos zastavila výstavbu Bullet Train – vysokorychlostní železniční tratě ve Venezuele. A to je jen jeden z důvodů, proč se o Číně v případě Venezuely mluví jako o věřiteli „poslední instance“.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v polovině září prodloužil o další dva měsíce výjimečný stav ekonomické nouze, který v zemi platí již od ledna. Dekret o výjimečném stavu a stavu ekonomické nouze, který Maduro prosadil přes nesouhlas parlamentu, umožňuje prezidentovi například disponovat majetkem soukromého sektoru, oficiálně za účelem zásobování obyvatel základními potřebami. Těch se Venezuelanům již delší dobu nedostává, neboť země je v hluboké ekonomické krizi.

BRAND24

V zemi se letos čeká nárůst inflace o rekordních 700 procent. Negativní rekordy lámou i další ekonomické ukazatele. Na trhu chybí potraviny, léky a paradoxně také palivo.


Čtěte také:

Jak Číňané vytlačili Američany z Latinské Ameriky

Ve Venezuele dochází pivo, prezident vyzývá ke znárodnění továren

Ani Venezuela, ani Arábie. Nejvíce ropy se má nacházet v USA

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).