Menu Zavřít

Maduro zamyká Venezuelu. Nový pas stojí čtyři mzdy, platit lze jen kryptoměnou

8. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Venezuelská vláda prezidenta Nicoláse Madura pokračuje v uzavírání země před světem. Vyhlásila nová pravidla pro získávání cestovních pasů. Zaplatit je bude možné jen státem zavedenou kryptoměnou petro. Jeden pas navíc vyjde v přepočtu na čtyři měsíční minimální platy.

Nové pasy budou stát dvě petra, což odpovídá 7200 bolívarům, tedy čtyřem měsíčním minimálním mzdám. Prodloužení platnosti již vydaných pasů vyjde na jedno petro. O zavedení nových pravidel pro vydávání pasů informoval venezuelský viceprezident Delcy Rodriguez.

Venezuela oznámila vznik státní kryptoměny letos v únoru, kdy zahájila její předprodej. Od kryptoměny, která je krytá rezervami ropy a nerostných surovin, si slibovala vylepšení tíživé ekonomické situace země. Minulý týden, tedy osm měsíců po předpokládaném uvedení do oběhu, představil Maduro „vylepšenou“ verzi petra. Do prodeje by kryptoměna konečně měla jít za měsíc, 5. listopadu.


Přečtěte si:

Vláda USA zvažovala pomoc pučistům se svrhnutím Madura. Z plánu nakonec sešlo

 Venezuelský prezident Nicolás Maduro


Někteří obyvatelé Venezuely už mezitím stojí několik dní ve frontách na pasy, protože mají strach, že se na ně nedostane. Kvůli úbytku materiálu a bující korupci se oficiální dokumenty staly v zemi nedostatkovým zbožím.

Venezuela čelí kvůli stále se zhoršující hospodářské a humanitární krizi hromadnému exodu obyvatelstva. Podle agentury Bloomberg odejde denně ze země na pět tisíc lidí. OSN v srpnu uvedla, že z vlasti za poslední čtyři roky uprchlo asi 1,6 milionu Venezuelanů. Vláda se jim to snaží ztížit, naposledy právě vydáváním pasů jen za kryptoměnu.

Venezuela je už nyní prakticky odříznutá od zbytku Latinské Ameriky. Do země už nelétají aerolinky United Airlines, Lufthansa, Avianca, Latam Airlines či Aeromexico.

Čtěte komentář:

EBF24

Lejno je už ve větráku. Venezuela míří k bankrotu

O virtuálních měnách čtěte v rubrice Kryptoměny:

Norským těžařům kryptoměn vyhrožují bombovým útokem. Kvůli hluku

Čínský umělec Aj Wej-wej založil kryptoměnu, aby upozornil na cenu lidského života

I chudí mají právo na bitcoin. Aplikace pro těžbu notebookem má úspěch i v Africe

Jak se kradou kryptoměny: 5 průšvihů kolem virtuálních peněz

Krádež bitcoinů, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).