Menu Zavřít

Velká Británie

16. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Britové bývají na jednání perfektně připraveni. Vystupují suverénně a ke kompromisům se dospívá až po velmi dlouhých a úporných jednáních. Datum schůzky bývá domluveno s velkým předstihem. Přesnou hodinu sjednávají asistentky. Je nezdvořilé požadovat schůzku co nejdříve, pokud to není zájem i druhé strany.

Až 30 milionů navštěvníků ročně má podle odhadů zavítat do futuristické budovy obchodního domů Selfridges v Birminghamu, která byla byla otevřena vloni v září.

Britové bývají na jednání perfektně připraveni. Vystupují suverénně a ke kompromisům se dospívá až po velmi dlouhých a úporných jednáních. Datum schůzky bývá domluveno s velkým předstihem. Přesnou hodinu sjednávají asistentky. Je nezdvořilé požadovat schůzku co nejdříve, pokud to není zájem i druhé strany. Obvykle bývá sjednána i doba trvání schůzky. Doporučuje se zaslat předem pracovní materiály a přibližný program jednání, aby se partner mohl připravit. V žádném případě nesmíte vyvolat dojem, že chcete jednání řídit - organizaci nechte v rukou partnera. NA ZAČÁTEK O POČASÍ NEBO SPORTU Není vhodné dávat najevo nadřazenost při projednávání věcí, avšak stejně škodlivé je vystupovat pasivně a přenechat iniciativu partnerovi. Vzájemnou komunikaci je nutné udržovat v rovnováze, to může zajistit pouze předchozí adekvátní příprava jednání. Britové dávají přednost předem dohodnutému programu jednání, nemají rádi překvapení na poslední chvíli. Proto je důležité při zahájení jednání uvést hlavní cíle a projednávané otázky, nelépe v pořadí podle významu. Pokud je na vás, abyste zahájili jednání, můžete se úvodem zmínit o několika konverzačních tématech - počasí, sportu apod. Konverzace by neměla vyznít ani strojeně, ani nevázaně. Po několika úvodních minutách lze vybídnout k vlastnímu jednání - nemělo by to ale vyznít strojeně nebo tak, že nemáte času nazbyt. Náznak k zakončení schůzky očekává váš britský partner od vás, a to i tehdy, koná-li se setkání na jeho popud. SMLOUVA = ZÁKON

Obchodní smlouva má klíčový význam. Pro Británii je typické, že uzavřená smlouva má pro jednající strany platnost zákona. Při složitějších jednáních je vhodné přizvat místního právníka-solicitora. Solicitor zajišťuje pro klienta většinu nezbytných služeb, jak v oblasti právní, tak poradenské (včetně poradenství při mezinárodních transakcích). Především ústní dohoda je pro Brity zásadní. Přestože je dnes zvykem sepsat po uzavření ústní dohody i její písemnou formu, pokusy o změnu či doplnění ústně potvrzených podmínek jsou pro Brita nemyslitelné a partner, který by se o to pokusil nebo se takového prohřešku dopustil, přestává být pro Brita seriózní. To samozřejmě neznamená, že v Británii neexistují neseriózní podnikatelé nebo podvodníci. Místní podmínky ale dávají možnost důkladně si předem ověřit serióznost firmy.

DODRŽUJTE FORMALITY A TERMÍNY

V písemném styku je nezbytné důsledně dodržovat formální náležitosti, úpravu dokumentů a všech písemností. Za prohřešek je považováno otálení s promptní a zdvořilou odpovědí na jakýkoli dopis či vzkaz. Čas hraje v roli Britů důležitou roli, přesto však nejsou posedlí přesným dodržováním sjednaných časů. N ěkolik minut zpoždění na schůzku je tolerováno, jinak je nutné zavolat a zpoždění oznámit. Britové bývají většinou alergičtí na partnery, kteří se neustále dívají na hodinky a zdůrazňují, jak je jejich čas drahý. Nezbytností je dodržování smluvních lhůt a termínů. Pokud nelze ze závažných důvodů smluvenou lhůtu dodržet, je nutné partnera včas informovat. Pokud jste dohodli termín před určitým časem a ukáže se, že jej nebudete moci dodržet, měli byste partnera informovat okamžitě, nikoli až v den vypršení termínu.

KONTAKT: Department of Trade and Industry (dovoz kapitálu)**

Bay 312, 3rd Floor Kingsgate House 66-74 Victoria Street, Londýn

tel.: + 44 020 7273 2075

e-mail: dti.enquiries@dti.gsi.gov.uk

WT100

web: http://www.dti.gov.uk

foto: ČTK

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).