Menu Zavřít

V českých stopách: i Slovensko chce koupit 3D radary z Izraele

18. 6. 2019
Autor: čtk

Česko přemítá už dva a půl roku nad tím, jak dodržet slovo a koupit izraelské mobilní radary MADR. Slováky tohle české přešlapování neodradilo. I oni se rozhodli pro izraelské technologie.

“Ministerstvo obrany Slovenské republiky doporučí slovenské vládě, aby uzavřela mezivládní dohodu na zakoupení 17 kusů 3D radiolokátorů středního, krátkého a blízkého dosahu se státem Izrael,” potvrzuje Danka Capáková, mluvčí bratislavského resortu. Bližší informace chce ministerstvo zveřejnit až poté, co návrh projedná kabinet a bezpečnostní rada.

Kvůli nákupu, který v přepočtu vyjde na zhruba 4 miliardy korun, oslovila loni v létě Bratislava hned tucet zemí. Kromě Izraele třeba i Spojené státy, Turecko či Českou republiku. Nové radary Slovensko očekává do roku 2025.

Věříte, že Česko někdy dokončí nákup radarů MADR?

Danka Capáková upřesňuje, že nabídku izraelského průmyslu vyhodnotil 35členný projektový tým jako cenově i technicky nejvýhodnější. Důležité prý bylo i to, aby nové systémy zapadly do národních a spojeneckých systémů velení a řízení pod hlavičkou NATO.

Slovenské rozhodování zřejmě nijak neovlivnila nejasná situace, která panuje od 14. prosince 2016 v Česku. Už tehdy ministr obrany Martin Stropnický (ANO) oznámil, že si armáda pořídí osm mobilních 3D radarů MADR od izraelské Elta Systems za 2,9 miliardy korun.

Doteď ale nikdo neviděl finální návrh smlouvy a nikdo nic nepodepsal, výběr navíc prověřuje Vojenská policie. Na veletrhu IDET na konci května nynější ministr Lubomír Metnar (ANO) uklidňoval, že k podpisu by mělo dojít letos v létě. Teď už prý doopravdy.

Čtěte komentář k tématu:

BRAND24

Deadline se blíží, kolem radarů je ale ticho

Přečtěte si také:

Nesmiřitelní. Zbrojařské klany se perou o stomiliardové zakázky

Do hry se vrátili spekulanti, komentuje soupeření Zbrojařů Hynek

Komentář: Armádní nákupy: než se obchod schválí, technika je zastaralá

Vrchol za perestrojky. Zbrojní produkce v roce 1987 činila 29 miliard

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).