Menu Zavřít

V Česku se staví nejvíc bytů od sametové revoluce. Jediný developer jich na následujících pět let plánuje tři tisíce

7. 2. 2022
Autor: PSN
  • Podle aktuálních dat ČSÚ u nás loni byla zahájena výstavba 45 244 bytů, což je o 28,3 procenta více než v roce 2020. Celkově si stavební průmysl meziročně polepšil o 1,4 procenta. I nadále ho však trápí nedostatek lidí a materiálu

  • Omezení ale jako by neplatila pro developerskou společnost PSN. Ta chce v následujících pěti letech vybudovat tři tisíce bytů s celkovou investicí 11,3 miliardy korun

  • Mezi její aktuálně chystané projekty patří například stavba na pozemku po zbořené budově Transgasu


Společnost PSN roste a spolu s tím se zvyšují i její ambice. V příštích pěti letech plánuje výstavbu tří tisíc bytů, na nové akvizice si pak připravila celých 10 miliard korun. Firma se věnuje hlavně rekonstrukcím činžovních domů, pronájmům bytů a kanceláří a koketuje také s výstavbou rezidenčních a polyfunkčních projektů ve velkém měřítku. Za rok 2021 prodala 294 obytných jednotek v celkové hodnotě 1,5 miliardy a uzavřela přes 800 nových či prodloužených nájemních smluv v objemu okolo 70 milionů korun.

Tím ale firma (původně známá jako Pražská správa nemovitostí), která vlastní mimo jiné Tančící dům na břehu Vltavy, rozhodně nekončí. Loni společnost Václava Skály, jíž vede jeho syn Max, pomyslně sfoukla na dortu třicet svíček a jako dárek si věnovala významný cíl. V příštích pěti letech plánuje výstavbu 25 nových projektů s celkovou investicí přes 11 miliard korun.

PSN není každopádně zdaleka jediným developerem, který aktuálně dává cihlu k cihle. Loni byla v Česku zahájena stavba nejvíce bytů od roku 1989. Jejich počet navzdory skutečnosti, že stavitele často trápí nedostatek materiálu i dělníků, činí 45 244. Vyplývá to z čerstvých dat ČSÚ.

Dej cihlu k cihle a postav třeba byt, hlavně rychle. Na předcovidové tempo developeři letos zatím nedosáhnou
Přečtěte si také:

Dej cihlu k cihle a postav třeba byt, hlavně rychle. Na předcovidové tempo developeři letos zatím nedosáhnou

Ačkoliv čísla jako taková vypadají na první pohled příznivě, ve skutečnosti se stavebnictví z krize ještě úplně nevzpamatovalo. Oproti roku 2020 sice podalo výkon o 1,4 procenta lepší, na začátku pandemie se však propadlo o 6,2 procenta. Loni u nás bylo dokončeno přes 34 600 bytů, zatímco v posledním předpandemickém roce 2019 to bylo zhruba 36 400. Zdejší stavitele totiž stále brzdí jak rapidní zdražování materiálů a jejich nedostupnost, daná světovou výrobní a přepravní krizí, tak nedostatek dělníků. Ti často pochází z Ukrajiny a ve strachu z možné ruské invaze se vrací domů.

Materiálu bude víc, otazníkem je inflace

„Letos stavebnictví přidá zhruba pět procent. Zlepšení jeho výkonu by mělo nastat v souvislosti s již pozorovaným zmírňováním světové logistické krize a s očekávaným zvýšením dostupnosti stavebních materiálů,“ myslí si Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. Tvrdí, že bytů se v Česku stále buduje relativně málo, pozitivně však vnímá, že pandemie stavební sektor neoslabila ještě víc.

Jeho názor sdílí i Peter Markovič, generální ředitel firmy Xella, jež je známá především jako výrobce cihel Ytong. „Ceny by se měly v průběhu roku stabilizovat, stavební trh je z pohledu zakázek ve výhledu zdravý, otázkou zůstává, nakolik vysoká inflace a s ní spojené kroky České národní banky utlumí domácí poptávku. Největším problémem trhu i letos zůstane nedostatek kvalifikované pracovní síly,“ dodává k číselnému odhadu pětiprocentního růstu.

Lidí zaměstnaných v sektoru stavebnictví loni ubylo - třebaže jejich mzdy v průměru narostly o 5,1 procenta. Ve snaze tuto palčivou situaci vyřešit bude proto stát podle analytika společnosti BH Securities Štěpána Křečka muset vydávat více pracovních povolení pro cizince.

Růst navzdory krizi

Developera PSN každopádně žádná z výše uvedených skutečností nijak zásadně nerozhodila. Ba naopak, loňských 12 kalendářních měsíců považuje z nejrůznějších důvodů za velice vydařených. „I přes pokračující pandemii se naše firma v posledním roce významně rozrostla, a to jak do počtu spolupracovníků, tak nových projektů a akvizic. Koupili jsme například pozemek po bývalé budově Transgasu v Praze či nedávno areál Innogy v Brně,“ uvedl jednatel společnosti Max Skála.

„Naším hlavním letošním cílem je pokračovat v dynamickém rozvoji. Chceme co nejvíce rozšířit své portfolio – chuť i prostředky na to máme,“ pokračuje. Řekl rovněž, že se hodlá stále více věnovat velkým rezidenčním a polyfunkčním projektům a posílit segment nájemního bydlení – tedy realizovat několik budov určených čistě k pronajímání. Prý se nebrání ani spolupráci s jinými developery.

Ředitel akvizic Pavel Citta k záměrům PSN dodává: „Neustále hledáme další smysluplné akvizice, a to nejen v Praze. Zajímají nás jak připravované projekty, tak domy určené k rekonstrukci či pozemky vhodné k nové výstavbě, a to nejen čistě pro bydlení.“

Boj o atraktivní pozemek

Letošní cíl dynamického rozvoje potvrzuje rovněž Michal Kozdera, který má v PSN na starost finance a personalistiku. Uvedl, že s očekávaným růstem společnosti souvisí i nabírání nových zaměstnanců do aktuálně více než stohlavého týmu. Velké akvizice podle něj představují zajímavé příležitosti pro zkušené projektové manažery, jež chce do firmy nalákat. Mohli by se realizovat například na projektech podobných tomu na Vinohradské ulici.

Vizualizace Rezidence U Sv. Štěpána. Foto: PSN

Společnost PSN tam v loňském roce koupila za 870 milionů korun pozemek, kde stávala budova Transgasu. Teď zde vznikne nový, převážně bytový, projekt ve spolupráci s developerem Penta Real Estate. Brutalistní dům ze 70. let totiž stát odmítl dále památkově chránit, a tak na přelomu let 2019 a 2020 šel, tehdy ve vlastnictví firmy HB Reavis, k zemi. Zůstal po něm atraktivní pozemek na strategickém místě poblíž Hlavního nádraží. Na něm hodlá PSN poskytnout lidem moderní a architektonicky kvalitní prostor k bydlení.

Stavět se podle lednové tiskové zprávy obou společností začne v roce 2024. Na návrhu developeři spolupracují s ateliérem Jakub Cígler architekti, který už tvořil koncepty několika možných domů určených na tento pozemek pro jeho předchozí majitele. Ty však byly čistě administrativními budovami. „Jednoznačně chceme zachovat charakter lokality. Vinohrady jsou převážně rezidenční oblastí, proto chceme připravit projekt, který bude primárně rezidenční s pouze menší částí projektu věnovanou kancelářím a obchodním jednotkám v přízemí,“ okomentoval své rozhodnutí postavit zde obytný prostor Pavel Streblov z Penta Real Estate.

Stovky domovů napříč metropolí

„Kromě této loňské, naší asi nejznámější akvizice, chystáme mnoho dalších zajímavých projektů. Řadí se k nim například konverze areálu dosavadní továrny Koh-i-noor ve Vršovicích, kde vznikne cca 550 bytů a prostory pro obchody a služby. Se stavbou začneme, jakmile získáme všechna povolení,“ řekl Štěpán Smrčka, ředitel developmentu a projektového managementu PSN.

Developerská firma rovněž chystá nové bytové domy v pražských ulicích Litevská, Drahobejlova a Přívozní. V Miškovicích na severním okraji Prahy pro změnu staví 55 rodinných domů a 45 bytů. „Intenzivně také pracujeme na přípravě rekonstrukce bývalé Městské telefonní ústředny v ulici Fibichova s cca 120 byty nebo rekonstrukce tří činžovních domů v Seifertově ulici, které budou určené pro nájemní bydlení,“ vypočítává Smrčka.

Aktuálně má firma ve výstavbě deset projektů, mezi nejzajímavější patří budova Vanguard v pražských Modřanech. Zde vzniká přestavbou bývalé továrny Microna, kde se vyvíjela a vyráběla letecká technika a přístroje, celkem 150 loftů ve 14 patrech. „K právě spuštěným projektům se řadí Rezidence U Sv. Štěpána – rekonstrukce souboru tří měšťanských domů v centru Prahy, jimž chceme citlivou renovací vrátit historické kouzlo zdejšího genia loci, nebo rekonstrukce secesního činžovního domu v Praze na Letné se 40 byty,“ říká ředitel rezidenčních projektů PSN Marek Padevět.

Bydlet ve vlastním není pro každého

Co se týče segmentu pronájmů, za rok 2021 uzavřela společnost celkem 325 nových nájemních smluv, 480 jich pak prodloužila. „Celkový objem sjednaných pronájmů činí zhruba 70 milionu korun. O více než polovinu se postarali klienti v Hradci Králové a v Pardubicích,“ konstatuje František Jiránek, ředitel pronájmů a komerčních projektů PSN.

Dosáhnu na vlastní dům? Inzertní portál Bezrealitky začne u nemovitostí na prodej zobrazovat rovnou i nabídku hypoték
Přečtěte si také:

Dosáhnu na vlastní dům? Inzertní portál Bezrealitky začne u nemovitostí na prodej zobrazovat rovnou i nabídku hypoték

Právě v nájmu bude pravděpodobně kvůli zdražování hypoték spojenému s inflací a zvyšováním úrokové sazby ze strany ČNB žít čím dál víc lidí. „Do cen bydlení se vyšší úroky promítnou také skrze prodražení investičního developmentu. Developeři si obvykle ponechávají otevřené dveře ke zohlednění dražšího financování v koncových cenách nemovitostí, a tak se dá čekat pokračování růstu nabídkových cen nových domů a bytů. Když navíc vezmeme v úvahu zpřísněnou bankovní regulaci pro poskytování hypoték, bude pro běžné lidi v letošním roce bohužel ještě těžší dosáhnout na bydlení ve vlastním,“ tvrdí Miloš Filip, ředitel realitního fondu Schönfeld & Co.

Za pravdu mu dávají i data cenového kompasu Sreality. Z nich vychází, že meziroční zvýšení ceny za metr čtvereční obytného prostoru je aktuálně nejznatelnější v Jablonci nad Nisou, kde se rovná 115 procentům. Dle Hany Kontriš, manažerky týmu inzertních služeb Sreality.cz, za touto skutečností pravděpodobně stojí zájem kupců o rekreační nemovitosti v krkonošském Harrachově nebo v Jizerských horách.

EBF24

Aby nastalo zlepšení, je nutno doufat, že developeři, jako je PSN, své zahájené stavby bez větších problémů s nedostatkem lidí a omezenými dodávkami surovin také dokončí. Potvrzuje to i Kovanda: „Vzestup výstavby bytů by měl v příštích letech pomoci tlumit jejich současný dramaticky cenový nárůst.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).