Menu Zavřít

Zemanova nabídka Baxovi by mohla být trestný čin, prohlásil Kněžínek

24. 1. 2019
Autor: čtk

Pokud by se prokázalo tvrzení bývalého předsedy Nejvyššího soudu Josefa Baxy, že mu prezident Miloš Zeman naznačoval jmenování do čela Ústavního soudu výměnou za ovlivňování rozsudku, byl by to trestný čin minimálně ve stádiu přípravy nebo i pokusu. Uvedl to dnes ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Podle Zemana se mu Baxa mstí za to, že jmenoval novým předsedou Nejvyššího správního soudu (NSS) Michala Mazance.

„Ono to může, byť se bavíme o osobách, které požívají imunitu podle zákona, naplňovat znaky trestného činu minimálně ve stádiu přípravy, možná pokusu,“ uvedl během interpelací ve Sněmovně Kněžínek. Neupřesnil ale, jaký trestný čin má konkrétně na mysli.

Ministra mrzí, že Baxa se svým tvrzením nepřišel v době, kdy se jeho schůzka se Zemanem odehrála v souvislosti s rozhodováním Nejvyššího správního soudu o nejmenování tří vysokoškolských docentů profesory. „Pokud se ty události odehrály tak, jak prezentuje pan bývalý předseda nejvyššího správního soudu Baxa, tak mně mrzí, že s tím přichází nyní, že s tím nepřišel hned, když toto údajně mělo na schůzce zaznít,“ uvedl.

„Sama skutečnost, že se soudci stýkají s politiky, z mého pohledu závadná není. Na můj vkus jich bylo až příliš mnoho,“ řekl dále Kněžínek. Poukázal tak i na slova prezidentova kancléře Vratislava Mynáře, který řekl, že se s vědomím hlavy státu scházel s ústavními soudci. Tématem měl být mimo jiné služební zákon, jehož zrušení se Zeman domáhal.

Zeman v TV Barrandov znovu odmítl, že by Baxovi nabízel funkci výměnou za rozsudek. Upozornil, že funkční období současného předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského skončí až v létě 2023, zatímco Zemanovo druhé funkční období o několik měsíců dříve. „I kdybych chtěl, pokud by se s doktorem Rychetským něco nestalo, nemohu doktora Baxu jmenovat,“ řekl Zeman.


Čeští soudci jsou nezávislí, tvrdí Babiš. Mynářovy schůzky nepovažuje za nátlak

 Premiér Andrej Babiš


Rychetský ovšem v minulosti několikrát naznačil, že své druhé desetileté funkční období v čele ÚS pravděpodobně nedokončí. Původně chtěl skončit v roce 2017 před polovinou svého mandátu, ve funkci se ale ještě rozhodl zůstat. Loni v lednu před prezidentskými volbami kritizoval Zemanovy spolupracovníky. Zmínil to v souvislosti s nominací svého nástupce. „Nevylučuji, že mají svého koně,“ uvedl pro iRozhlas.cz. Serveru HlídacíPes.org řekl, že jeho komunikace s Hradem je už řadu let nulová, a neumí tedy odhadnout postoj Hradu k obsazení vysokých soudních postů.

Zeman míní, že se mu Baxa mstí kvůli jmenování Mazance. „On si opravdu toužebně přál, aby doktor Mazanec, který mu před tím dělal místopředsedu, nebyl jeho nástupcem,“ uvedl prezident. Baxovi vadilo, že Mazanec bude za tři roky muset funkci opustit kvůli věku. „Ať už to nazveme mstou, možná bych spíše mluvil o frustraci či zklamání, tak jsem nevyhověl jeho přání a on je mrzutý,“ dodal Zeman.

Kněžínek ocenil, že představitelé justice obstáli, neboť spory, v nichž figuroval prezident nebo Hrad, nerozhodli v jejich prospěch. Samotné informace o tom, jaké rozhodnutí si přál Zeman, mohli soudci znát ze spisů i bez případného kontaktu s prezidentem, dodal Kněžínek.

O tom, že Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta, psal nedávno týdeník Respekt. Baxa pak před týdnem v rozhovoru pro Deník N uvedl, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách. Zeman se následně proti interpretacím kontaktů jako ovlivňování soudců ohradil, šlo podle něho o doporučení, která jsou vyjádřením názoru.

Kauzou se zabývá sněmovní podvýbor pro justici. Senátor a advokát Václav Láska (SEN 21) podal na Mynáře trestní oznámení pro podezření ze zasahování do nezávislosti soudu.

BRAND24

Dále čtěte:

Kubera: Důvody nejmenování profesorů jsou relevantní, Zeman ale zbytečně vyvolává spory

Zeman: Čína kvůli Huawei chystá odvetu, ohroženy jsou investice Škody Auto i PPF

Zeman zkritizoval ve vánočním projevu „špiónománii“ a protivládní demonstrace

Komentář: Návrh dalších vyznamenání za boj proti ekonomickým z*rdům

Brífink Jana Novotného

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).