Menu Zavřít

Třiatřicet jednotek hořkosti

Autor: Euro.cz

Nový ležák Budvar 33 je v regálech obchodů od 1. dubna Milovníci dobrého piva mají další důvod k radosti. Nový a hořký ležák, který národní pivovar Budějovický Budvar začal vyrábět na začátku loňského roku jako čistě sudové pivo, je nově k dostání i v láhvích a plechovkách. „Reakce v hospodách, ale třeba i na letních festivalech byla velmi dobrá. Čím dál víc zákazníků se ptalo, kde může náš hořký ležák ochutnat, a to pro nás byl signál, že Budvar 33 do láhví a plechovek určitě patří," vysvětluje Petr Dvořák, generální ředitel budějovického budvaru.

Hlavním poznávacím znamením nového ležáku je jeho hořkost. Podle stupnice IBU (International Bitterness Units) je na úrovni 33 (odtud i název piva), což z něj dělá vůbec nejhořčejší produkt národního pivovaru.

Pro srovnání - emblematický ležák Budweiser Budvar Original dosahuje hodnoty 22 jednotek IBU, světlé výčepní pivo Budweiser Budvar Classic jen 20 a silný speciál Bud Strong zase 26.

„Chtěli jsme pivaře potěšit i v téhle těžké době,“ popisuje Aleš Dvořák, obchodní sládek Budějovického Budvaru, proč se nové láhve a plechovky objevují v regálech obchodů právě nyní.

Právě on spolu s budějovickým sládkem Adamem Brožem stojí za recepturou Budvaru 33. „Je hořký, a to především díky českému chmelu Agnus, který patří k jedněm z nejvíce hořkých odrůd vůbec. Třiatřicítka je zajímavá sladem Crystal Light, který se používá především do svrchně kvašených piv,“ přibližuje Brož.

Nová cesta

Když se má ředitel Petr Dvořák vrátit na úplný začátek, kdy národní pivovar uvažoval, jak by mělo nové pivo vypadat a chutnat, odpovídá vcelku jasně. Sešlo se hned několik faktorů. „Kromě toho, že jsme cítili potenciál trhu, chtěli jsme ukázat, že Budějovický Budvar jako národní pivovar chce nabídnout mnohem širší portfolio než jeden ležák Budweiser Budvar Original,“ reaguje a bleskově doplňuje: „Zároveň byla už dlouhou dobu poptávka po hořkém ležáku jak od kolegů z obchodu, tak od našich partnerů hospodských. Díky Budvaru 33 se mnoha zákazníkům otevřela k našim pivům nová cesta.“

Když loni v únoru začal nový ležák čepovat pražský Hostinec U Pivovaru -ostatně u jednoho z tamějších stolů se prý v roce 2018 receptura Budvaru 33 vymýšlela -, byla to poměrně velká událost.

Postupně se nový ležák dostal i do řady jiných výčepů. A nyní, když jsou restaurace a bary zavřené, se tedy premiérově předvádí v láhvích a plechovkách.

stáčení do těchto obalů nic neubralo z jeho krásy. budvar 33 má znatelnou sladovou vůni, a že se na varně mletým zrnem nešetřilo, potvrzuje i plnost piva. Ještě než se v chuti postupně rozbalí velmi příjemná a čistá hořkost, osvěží jeho citelný říz. a přestože jde o ležák se 4,6 procenta alkoholu, pivo působí poměrně lehce. Pitelnost „třiatřicítky“ je tak velmi dobrá.

Budvar 33

Typ: spodně kvašený světlý ležák

Obsah alkoholu: 4,6 %

Chmel: Agnus

Slady: crystal Light, bavorský, světlý

Hořkost: 33 IBU

Uvařil: Adam brož, budějovický budvar

  • Našli jste v článku chybu?

Kvíz týdne

Retro kvíz: Poznáte historické spotřebiče z našich domácností?
1/12 otázek