Hlavním poznávacím znamením nového ležáku je jeho hořkost. Podle stupnice IBU (International Bitterness Units) je na úrovni 33 (odtud i název piva), což z něj dělá vůbec nejhořčejší produkt národního pivovaru.
Pro srovnání - emblematický ležák Budweiser Budvar Original dosahuje hodnoty 22 jednotek IBU, světlé výčepní pivo Budweiser Budvar Classic jen 20 a silný speciál Bud Strong zase 26.
„Chtěli jsme pivaře potěšit i v téhle těžké době,“ popisuje Aleš Dvořák, obchodní sládek Budějovického Budvaru, proč se nové láhve a plechovky objevují v regálech obchodů právě nyní.
Právě on spolu s budějovickým sládkem Adamem Brožem stojí za recepturou Budvaru 33. „Je hořký, a to především díky českému chmelu Agnus, který patří k jedněm z nejvíce hořkých odrůd vůbec. Třiatřicítka je zajímavá sladem Crystal Light, který se používá především do svrchně kvašených piv,“ přibližuje Brož.
Nová cesta
Když se má ředitel Petr Dvořák vrátit na úplný začátek, kdy národní pivovar uvažoval, jak by mělo nové pivo vypadat a chutnat, odpovídá vcelku jasně. Sešlo se hned několik faktorů. „Kromě toho, že jsme cítili potenciál trhu, chtěli jsme ukázat, že Budějovický Budvar jako národní pivovar chce nabídnout mnohem širší portfolio než jeden ležák Budweiser Budvar Original,“ reaguje a bleskově doplňuje: „Zároveň byla už dlouhou dobu poptávka po hořkém ležáku jak od kolegů z obchodu, tak od našich partnerů hospodských. Díky Budvaru 33 se mnoha zákazníkům otevřela k našim pivům nová cesta.“
Když loni v únoru začal nový ležák čepovat pražský Hostinec U Pivovaru -ostatně u jednoho z tamějších stolů se prý v roce 2018 receptura Budvaru 33 vymýšlela -, byla to poměrně velká událost.
Postupně se nový ležák dostal i do řady jiných výčepů. A nyní, když jsou restaurace a bary zavřené, se tedy premiérově předvádí v láhvích a plechovkách.
stáčení do těchto obalů nic neubralo z jeho krásy. budvar 33 má znatelnou sladovou vůni, a že se na varně mletým zrnem nešetřilo, potvrzuje i plnost piva. Ještě než se v chuti postupně rozbalí velmi příjemná a čistá hořkost, osvěží jeho citelný říz. a přestože jde o ležák se 4,6 procenta alkoholu, pivo působí poměrně lehce. Pitelnost „třiatřicítky“ je tak velmi dobrá.
Budvar 33
Typ: spodně kvašený světlý ležák
Obsah alkoholu: 4,6 %
Chmel: Agnus
Slady: crystal Light, bavorský, světlý
Hořkost: 33 IBU
Uvařil: Adam brož, budějovický budvar