Menu Zavřít

Smutná neděle. Česká armáda přišla o tři vojáky pod Hindúkušem

Autor: Profimedia.cz

Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek. Tito tři příslušníci vojska padli poblíž americké základny Bagrám v afghánské provincii Parwan po útoku sebevražedného atentátníka.

Brzké ranní hodiny neděle 5. srpna 2018 opět potvrdily, že ochrana spojenecké posádky Bagrám je jednou z nejrizikovějších prací, které česká armáda po roce 1993 v zahraničních operací dělá. Čtyři roky poté, co tam po útoku atentátníka v červenci 2014 zahynulo pět Čechů, teď přišla podobně tragická zpráva.

„Nebyla to výjimečná patrola, vojáci museli vystoupit z obrněných vozidel a pokračovat pěšky,“ popisuje Jiří Verner, zástupce náčelníka generálního štábu s tím, že k tragédii došlo devět kilometrů jihozápadně od Bagrámu. „Útok byl nenadálý, byla spatřena jedna osoba, která se odpálila. Tři čeští vojáci zemřeli okamžitě, jeden americký a dva afghánští jsou nyní po operaci ve velmi vážném stavu,“ pokračuje Verner.

Generální štáb už má k dispozici zvukový i obrazový záznam tragického incidentu a informace od očitých svědků. Všechny materiály zatím velení armády analyzuje.

Všichni tři padlí Češi – šestatřicetiletý Martin Marcin, osmadvacetiletý Kamil Beneš a pětadvacetiletý Patrik Štěpánek – patřili ke 42. mechanizovanému praporu „Svatováclavskému“ z Tábora. V Afghánistánu byli součástí strážní roty, která hlídá základnu Bagrám od poloviny dubna. Domů se měli s ostatními 170 kolegy vracet za dva měsíce.

Jejich ostatky přiletí na palubě dopravního letounu Airbus, který má podle Vernera přistát na starém ruzyňském letišti v Praze ve středu 8. srpna kolem páté hodiny odpolední.

Tři vojáky najednou ztratila Česká republika naposledy před dvaceti lety. V rámci mise SFOR v Bosně a Hercegovině se 25. října 1998 zřítil vrtulník Mi-17 u města Tomislavgrad, v jeho troskách zahynuli Jaromír Nasavrcký, Rostislav Samec a Bohuslav Vávrů.

Největší tragédie v moderních dějinách české armády přišla v červenci 2014. Tehdy po útoku sebevražedného atentátníka poblíž Bagrámu zahynulo pět vojáků.

V Afghánistánu již zahynulo 13 českých vojáků
3. května 2007 - Českého vojáka Nikolaje Martynova připravila o život v provincii Badachšán lavina kamení a bahna; dva další vojáci byli zraněni.
17. března 2008 - Při útoku sebevraha zemřel příslušník jednotky vojenské policie Milan Štěrba; dva vojáci byli zraněni, jeden z nich těžce.
30. dubna 2008 - V provincii Lógar přišel o život český voják Radim Vaculík poté, co terénním vozem najel na nastraženou nálož; další čtyři vojáci z vozu byli zraněni.
31. května 2011 - V provincii Vardak zahynul český voják Robert Vyroubal, když se svým autem najel na improvizované výbušné zařízení; při výbuchu zahynul také afghánský tlumočník a další dva vojáci byli zraněni.
9. října 2011 - V olomoucké vojenské nemocnici zemřel rotmistr Adrian Werner, který byl v červenci těžce zraněn při útoku na českou předsunutou základnu v provincii Vardak.
8. července 2014 - Pět českých vojáků se stalo obětí exploze improvizovaného výbušného zařízení v okolí základny Bagrám v provincii Parván. Útok na místě nepřežili četař Ivo Klusák, desátník Libor Ligač, desátník Jan Šenkýř a rotmistr David Beneš, dva afghánští policisté a několik civilistů. Rotmistr Jaroslav Lieskovan zemřel na následky těžkého zranění 14. července v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Zahynuli i dva afghánští policisté a několik civilistů.

Zdroj: čtk

MMF24

Čtěte esej: Krvavé a zapomenuté

 Ilustrace k eseji Krvavé a zapomentué

Čtěte také:

Peníze za Afghánistán: denní příplatek pro vojáky dosahuje až 5200 korun

Česko posílí misi v Afghánistánu, vojáci obsadí další dvě základny

Matka bin Ládina: Usáma byl stydlivé a hodné dítě

Krev, slzy a střelný prach. V Africe probíhá 18 konfliktů a cizí vojenské základny jsou v nejméně 23 zemích

Válečná prosperita v zemi bohů. Mogadišo se živí strachem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).