Menu Zavřít

Norským těžařům kryptoměn vyhrožují bombovým útokem. Kvůli hluku

28. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Lidé v norském městě Hønefoss si stěžují na hluk z ventilátorů, který vychází z bývalé papírny, kde firma Kryptovault těží bitcoiny. Má tu 9500 těžebních rigů. Zastrašování vyvrcholilo výhrůžkou bombovým útokem. Úřady nyní prověřují potřebná povolení těžařů.

Norská firma Kryptovault, která v Norsku na několika místech těží kryptoměny, musí čelit odporu veřejnosti. Na jaře tohoto roku otevřela v bývalé papírně v městečku Hønefoss asi padesát kilometrů severně od Osla nový „kryptodůl“.

V areálu provozuje 9500 těžebních strojů. Využívá elektřinu z místních obnovitelných zdrojů – hydroelektráren a větrných parků. Týdně vytěží bitcoiny za několik milionů norských korun (1 NOK = 2,7 koruny), napsal norský server thelocal.no.

Kde se těží „s nasazením života“:

Hluk z obrovských větráků, které těžební rigy ochlazují, ruší místní obyvatele. V anonymním dopise bylo provozovatelům vyhrožováno i bombovým útokem. „Pokud budete rozšiřovat těžbu kryptoměn a zaplavíte naši zem hlukem, sabotujete klidné soužití. Hrozím vám, že vám pošlu trhaviny,“ stálo v dopise. Firma vzala výhrůžku vážně a předala ji místní policii.

„Hluk z továrny tu je 24 hodin denně, 365 dní v roce. Zničilo nám to léto,“ postěžoval si Trond Gulestø, který bydlí vedle bývalé papírny. Lidé v okolí si museli přestěhovat ložnice na druhou stranu domů, v noci nemohou otevřít okna.

Místní úřady zkoumají, zda má provozovatel potřebná povolení. Firma bude zřejmě donucena těžbu přerušit, dokud neupraví hladinu hluku. Ředitel norských těžařů ze společnosti Kryptovault Stig Myrseth tvrdí, že všechna povolení byla v pořádku, když firma areál přebírala. Zažádala nicméně o zbývající povolení a investuje do zařízení, které má snížit hladinu hluku ze 60 decibelů na požadovaných 45.

Jak fungují chytré kontakty? Dozvíte se ve videu:

EBF24

O virtuálních měnách čtěte v rubrice Kryptoměny:

Těžba kryptoměn ve studentských pokojích taví čokoládu

Čínský umělec Aj Wej-wej založil kryptoměnu, aby upozornil na cenu lidského života

I chudí mají právo na bitcoin. Aplikace pro těžbu notebookem má úspěch i v Africe

Čínští boháči skupují nemovitosti na Západě. Platí bitcoinem

Jak se kradou kryptoměny: 5 průšvihů kolem virtuálních peněz

Krádež bitcoinů, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).