Menu Zavřít

Tesco zažalují velcí akcionáři. Chtějí téměř 5 miliard korun

3. 10. 2016
Autor: Tesco ČR

Britský maloobchodní řetězec Tesco čelí domácí žalobě podané 60 velkými investory. Ti měli kvůli účetním podvodům firmy z roku 2014 přijít o 150 milionů liber (4,6 miliardy korun).

„Akcionáři byli oklamáni nesprávnými informacemi s vědomím managementu,“ řekl serveru BBC Jeremy Marshall ze společnosti Bentham Europe, která financuje chystanou žalobou.

Za žalobou stojí momentálně 60 velkých investorů, mezi nimi penzijní fondy z Británie, Evropy i Spojených států. Podle Marshalla se k žalobě ještě další přidají. Investoři doufají, že žaloba pomůže „nastartovat reformu firmy“. K soudu by měla být podána ještě tento měsíc.

V případu byli minulý měsíc obžalováni britskými úřady tři bývalí vysoce postavení manažeři Teska. Hrozí jim až deset let vězení za zneužití pozice a až sedm let vězení za falšování účetnictví. Firma je a spolu s nimi dalších pět pracovníků zbavila funkcí již po vypuknutí skandálu v říjnu 2014.

Před dvěma lety společnost Tesco oznámila, že její zisky za první pololetí 2014 byly nadhodnoceny o 263 milionů liber (8,1 miliardy korun). Později bylo číslo ještě navýšeno na 326 milionů liber (10,1 miliardy korun). Akcie společnosti poté spadly o 12 procent, dnes jsou až o 20 procent níže než na začátku října 2014.

Loni v listopadu Tesco odškodnilo osmi miliony liber akcionáře v USA. Požadavky britské žaloby jsou tak téměř až dvacetkrát vyšší. Ve Spojených státech jsou přitom podobné žaloby vlastních akcionářů časté, zatímco ve Velké Británii nikoli.

EBF24

Tesco je třetím největším maloobchodním prodejcem na světě. Od roku 1996 působí rovněž na českém trhu.

Vývoj akcií Tesca od začátku roku 2014

Čtěte dále:

Další sbohem? Tesco popírá spekulaci o odchodu z Maďarska

Lidl expanduje do USA. Otevře 150 prodejen

O polovinu méně. Obchoďáků letos vyroste v Česku jen šest


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).