Menu Zavřít

Technologické firmy se bojí úřadů: na lobbing vydaly rekordní sumy

25. 7. 2019
Autor: čtk

Americká vláda přitvrzuje v kontrolách technologických gigantů. Zaměřují se na ochranu osobních údajů a také na možné zneužití dominantního postavení na trhu. Společnosti jako Amazon, Facebook či Google proto změnily obrannou strategii a ve druhém čtvrtletí vydaly rekordní sumy na lobbing ve Washingtonu.

Amazon a Facebook za lobbing poprvé ve druhém čtvrtletí utratily více než čtyři miliony dolarů, uvedl web Politico. O něco pozadu zůstal Google s 2,9 miliony dolarů a Microsoft s 2,7 milionu dolarů. Třeba Twitter ale utratil jen 440 tisíc dolarů.

Technologické společnosti tento měsíc čelily dvěma senátním slyšením týkajícím se dominantního postavení na trhu a také projektu digitální měny Libra. „Facebook a Google se potýkají s otázkami ohledně soukromí, svobody projevu a zásahů do voleb,“ komentoval jednání web Cnet.com. „Amazon a Apple posílily natolik, že někteří zákonodárci volají po jejich rozdělení,“ dodal web.

Zajímá vás zabezpečení vašich osobních údajů?

Facebook ve středu dostal od Federální obchodní komise rekordní pokutu pět miliard dolarů za porušení ochrany dat v kauze Cambridge Analytica. Součástí trestu je také omezení vlivu zakladatele firmy Marka Zuckerberga. Uvnitř Facebooku bude totiž muset vzniknout orgán pro dohled nad ochranou osobních údajů.

Firma již pokutu přijala. Podle výsledků hospodaření ale sankce nepředstavuje pro Facebook výrazný problém. V prvním čtvrtletí společnost vykázala zisk 2,4 miliardy dolarů i přes to, že si na pokutu odložila tři miliardy dolarů.


Glosa: Na kolik si ceníte svá data? Deset dolarů, nebo pizzu až do domu?


V posledním roce Evropská komise pokutovala dvakrát Google. Firma dohromady dostala sankci 5,8 miliardy dolarů za zneužití dominantního postavení na trhu. Google se proti trestu odvolal.

S dominantním postavením technologických gigantů na trhu se snaží bojovat i další evropské státy. V červenci zavedla Francie tříprocentní digitální daň. Novou formu zdanění se snaží prosadit také Rakousko i Česká republika. Vláda Andreje Babiše navrhuje sedmiprocentní zatížení pro velké firmy.

Více černochů, Hispánců, LGBTQ či postižených. Facebook chce zvýšit podíl zaměstnanců z menšin

Čtěte také:

11 věcí, které si budete chtít vymazat z Facebooku

Google porušuje GDPR, tvrdí studie. Dtest a další spotřebitelské organizace si na něj stěžují

Unie se shodla na směrnici o digitálním copyrightu. Má posílit práva tvůrců

Cenzura v Rusku: Google maže nepohodlné výsledky vyhledávání

EBF24

Facebook jako arbitr projevu. Jeho pravidla pro kontrolu obsahu mají řadu slabin

Anticeny Big Brothers: největšími slídily jsou Facebook, finanční správa a iRobot

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).