Menu Zavřít

Více černochů, Hispánců, LGBTQ či postižených. Facebook chce zvýšit podíl zaměstnanců z menšin

11. 7. 2019
Autor: čtk

Americký gigant Facebook zveřejnil ambiciózní plán, podle kterého mají do pěti let tvořit polovinu jeho zaměstnanců v USA ženy, černoši, Hispánci a další skupiny, které jsou nyní ve firmě nedostatečně zastoupeny.

S plánem společnost přichází v reakci na svou pravidelnou zprávu o firemní různorodosti, která ukazuje jen minimální pokrok od minulého roku. Loni tvořili muži 63,7 procenta zaměstnanců Facebooku, letos 61,1 procenta. Na plán společnosti upozornil web BusinessInsider.com (BI).

Z hlediska etnicity byl posun o něco výraznější. Letos pro firmu pracuje 44,2 procenta bělochů, 43 procent Asiatů, 5,2 procenta Hispánců a 3,8 procenta černochů. V roce 2018 to bylo 46,6 procenta bělochů, 43 procent Asiatů, 4,9 procenta Hispánců a 3 procenta černochů.

Mají firmy při výběru zaměstnanců zohledňovat národní, etnickou, náboženskou či sexuální identitu?

„Od roku 2014, kdy naše strategické snahy začaly, jsme učinili určitý pokrok ve zvyšování počtu zaměstnanců z tradičně podreprezentovaných skupin. Uvědomujeme si ale, že je potřeba udělat víc,“ komentoval Facebook své záměry.


Technologické firmy, giganty moderní ekonomiky, jsou v defenzivě - ovšem často ze špatných důvodů. Na ty dobré teprve pomalu dochází. Čtěte více v eseji Hromy budoucích bouří


K dosažení větší různorodosti se Facebook zaměří na rekrutování žen, černochů, Hispánců, původních Američanů, ostrovanů z tichomoří, ale také lidí s postižením a válečných veteránů. Součástí plánu je také snaha o zdvojnásobení počtu žen, černochů a Hispánců, kteří pracují pro Facebook po celém světě.

Data podle Facebooku ukazují, že je na dobré cestě k dosažení větší diverzity. „Od roku 2014 jsme 25tkrát zvýšili počet černošek ve Facebooku a 10krát počet černochů,“ chlubí se firma. A dodává, že prioritou je také inkluze LGBTQ+ osob, kterých ve Facebooku v USA v současnosti pracuje osm procent.

BRAND24

Firma představuje plán několik dní poté, co Zuckerbergův šéf bezpečnosti Liam Booth rezignoval kvůli údajným rasistickým a transfobickým výrokům a také kvůli sexuálnímu obtěžování. Podle bývalých zaměstnanců měl například častovat Zuckerbergovu manželku Priscillu Chan rasistickými poznámkami nebo oslovovat transsexuálního zaměstnance středním rodem jako „to“. Vyšetřování podle BI stále probíhá, ale neexistují prý důkazy, že by Zuckerberg o Boothově chování věděl.

Čtěte také:

11 věcí, které si budete chtít vymazat z Facebooku

Google porušuje GDPR, tvrdí studie. Dtest a další spotřebitelské organizace si na něj stěžují

Unie se shodla na směrnici o digitálním copyrightu. Má posílit práva tvůrců

Cenzura v Rusku: Google maže nepohodlné výsledky vyhledávání

Facebook jako arbitr projevu. Jeho pravidla pro kontrolu obsahu mají řadu slabin

Anticeny Big Brothers: největšími slídily jsou Facebook, finanční správa a iRobot

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).