Menu Zavřít

Tado i tady. ČEZ chce do českých domovů dostat chytré topení

4. 9. 2017
Autor: tado

ČEZ chce zhodnotit své investice do energetických startupů i v Česku. Po domácích bateriích začíná nově nabízet chytré termostaty Tado°, do jejichž výroby investoval. Technologie dokáže sama regulovat teplou podle využití domu, a snížit tak náklady na energie.

Energetická skupina ČEZ spouští na českém trhu prodej chytrých termostatů německé značky Tado°. Jde o jednu z pěti firem, do kterých ČEZ investoval prostřednictví svého fondu Inven Capital. Fond má za úkol vyhledávat nadějné začínající společnosti v energetice, a pomoci tak polostátní firmě neustrnout v zajetých kolejích.

Firmám, ve kterých nakoupil podíly, se ČEZ zároveň snaží pomoct ke vstupu na tuzemský trh. Loni v Praze Horních Měcholupech proto instaloval první domácí baterii německé značky sonnen a nyní nabídku rozšiřuje o termostat. „Když odejdete, termostat automaticky sníží teplotu a budete-li se opět blížit zpět, začne prostor vytápět. Aby termostat dosáhl co největší úspory, pracuje také s předpovědí počasí a učí se průběžně z reálného provozu,“ vysvětlil princip fungování generální ředitel ČEZ Prodej Michael Pupala. Cena za termostat s příslušenstvím se pohybuje do 10 tisíc korun.

Vedle Sonnen a Tado° nakoupil Inven Capital podíly také ve dvou drážďanských společnostech. Sunfire pracuje na vývoji technického paliva z elektřiny a Cloud & Heat vyvinul systém pro využití přebytečného tepla z datových center. Posledním úlovkem z minulého týdne a první investicí mimo Německo je vstup do francouzské společnosti Vulog, která se vyvíjí software pro poskytovatele takzvaného carsharingu, tedy sdílení aut. ČEZ plánuje skrze Inven investovat až pět miliard korun.

ČEZ není jediný, kdo je v perspektivním segmentu chytrých domácností v poslední době aktivní. Velké plány s inteligentními domy má například výrobce zabezpečovacích systémů Jablotron miliardáře Dalibora Dědka. Ten letos představil svou vlastní rekuperační jednotku, postupně chce ale propojit veškerou energetickou infrastrukturu domu se svými zabezpečovacími systémy, aby se dům řídil zcela sám.

„Máme připravenou řadu výrobků pro infrastrukturu v domě, kromě větrání je to topení, produkty spojené s klimatizací, zpracováním odpadních vod, management přívodu vody do domu. Snažíme se, aby se dům stal inteligentním,“ řekl letos Dědek deníku Dnes.

Po vhodných investičních příležitostech v odvětví smart řešení pro domácnost pokukuje i investiční skupina Premium Design Group advokáta Jaroslava Havla a developera Sebre, která se zaměřuje na firmy působící v oblasti luxusních interiérů.

CIF24

Dále čtěte:

Sonnen slibuje revoluci v energetice. V ČEZ si mnou ruce

Inteligentní baterie na ukládání energie mají změnit trh s energiemi.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).