Menu Zavřít

Levný kanadský proud přivábil těžaře kryptoměn. Québec vyhlásil stop stav

27. 3. 2018
Autor: Profimedia.cz

Kanadská provincie Québec má výhodné ceny elektřiny, kterou produkují zejména hydroelektrárny. Proto přitahuje těžařské firmy kryptoměn z celého světa. Nyní ale místní vláda vyhlásila stop stav. Žádosti firem na odběr elektřiny jsou srovnatelné s hutěmi a nevytvářejí ani zdaleka tolik pracovních míst, stěžuje si ministr energetiky provincie Pierre Moreau.

Provincie Québec dočasně pozastavila registraci novým firem, které se snaží vydělat na těžbě kryptoměn. Kanadský region je znám četností vodních elektráren, díky nimž je proud levný. Představitelům provincie ale dělá vrásky příliv firem, které do regionu přilákala právě levná elektřina.

Firmy, které prodávají elektřinu vyrobenou společností Hydro-Québec, odmítají nové firemní klienty, uvedly noviny Les Affaires.

Ministr energetiky frankofonní provincie Pierre Moreau prohlásil, že těžaři virtuálních měn spotřebovávají mnoho elektřiny, v některých případech srovnatelně s hliníkovou hutí, přitom ale nedávají práci místním lidem. Provincie musí na prvním místě mít bezpečné dodávky elektřiny pro své občany, zdůraznil.

„Cílem vlády je zajistit dodávky elektřiny všem obyvatelům Québeku i během zimy. Hydro-Québec nemůže říci, promiňte, nemůžu vám dodat elektřinu, protože ji potřebují těžaři kryptoměn,“ dodal.

Největší hydroelektrárny v Québecu
Název Instalovaný výkon (v GW)
Robert-Bourassa 5,6
La Grande 4 2,8
La Grande 3 2,4
La Graqnde 2A 2,1
Beauharnois 1,9

Celkový instalovaný výkon hydroelektráren byl v roce 2014 v Kanadě 78,3 GW a podílel se na energetickém mixu země z 59,3 procenta. Zdroj: Energy Fact Book 2016-2017 kanadského ministerstva pro přírodní zdroje a energetiku

Společnost Hydro-Québec, kterou vlastní místní vláda, má v portfoliu 63 vodních elektráren s výkonem 36,9 gigawattu. Kanadská provincie je čtvrtým největším producentem elektřiny z vodních zdrojů na světě.

Firma v posledních měsících dostala žádosti na projekty, které by spotřebovaly až 9 gigawattů energie, což je čtvrtina celkového výkonu Hydro-Québec, uvedl ředitel společnosti Eric Martel. Jen během února jednal s 30 zájemci, mimo jiné z Ruska a Číny.

Úředníci nyní vypracovávají nové směrnice pro těžaře kryptoměn a jejich žádosti budou poté přezkoumány. Subjekty dobývající digitální měny budou muset pravděpodobně platit speciální tarif. Mění se tak dosavadní strategie kanadské provincie, jež se v minulých letech snažila přilákat mnoho technologických firem. Zejména z nedalekých Spojených států.

Bitcoinový podnikatel z Montréalu Jonathan Hamel tvrdí, že část technologických firem má záložní plán. Tím je přesunutí podnikání do provincie Alberta. Tamní výrobci elektřiny z plynu a ropy jsou prý připraveni na nové zákazníky.

BRAND24

Související články k tématice Kryptoměny:

Podle šéfa Twitteru bude Bitcoin do 10 let jedinou celosvětovou měnou

Kuriózní riziko kryptoměn. Blockchain obsahuje ilegální data, včetně dětské pornografie

Snowden: Americké tajné služby sledují držitele bitcoinů

Edward Snowden sice v listopadu obdržel Stuttgartskou mírovou cenu od německé občanské iniciativy Die AnStifter, osobně převzít si ji ale kvůli ruskému exilu nemohl.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).