Menu Zavřít

Svezení jako na bitcoinu. Investice do něj je jen pro otrlé spekulanty

17. 6. 2017
Autor: Zach Copley via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Ceny největší digitální měny divoce kolísají. Mohou za to hlavně asijští investoři.

Před sedmi lety programátor Laszlo Hanyecz utratil za dvě pizzy z řetězce Papa John's deset tisíc bitcoinů, aby zaplatil třicet dolarů. Šlo o vůbec první transakci provedenou prostřednictvím kryptoměny. Pizzy prodával další nadšenec do digitálních měn, kterého Hanyecz o to požádal. Hanyecz tehdy věřil, že hodnota bitcoinů, které vytěžil na svém počítači, je 0,003 dolaru. V cenách bitcoinu z poloviny minulého týdne by ty dvě pizzy stály krásných 28,9 milionu dolaru (zhruba 677 milionů korun).

Za sedm let tak bitcoin zažil pozoruhodný vzestup, který ovšem provázejí divoké výkyvy. Příklad z posledních dní: Nejprve se hodnota bitcoinu dostala až k hranici 2800 dolarů (25. května). V následujících dvou dnech se propadla až téměř na 1800 dolarů, minulý týden se opět prudce zvýšila na zhruba 2900 dolarů. Ještě větší rozdíl je pak proti konci března, kdy se bitcoin běžně prodával za nějakých tisíc dolarů. „V posledních týdnech se nafukuje cenová bublina. Těchto bublin zažil bitcoin za svou existenci již několik“ říká odborník na digitální měny Petr Sobotka s tím, že bitcoin si hledá férovou cenu.

Tržní kapitalizace digitálních měn:
Tržní kapitalizace digitálních měn

Za prudkým posílením virtuální měny stojí zejména zájem asijských investorů. Známý investor Jeffrey Gundlach dává růst zájmu o bitcoiny do souvislosti s propadem šanghajské burzy. K čínským investorům se ale připojili i Jihokorejci a Japonci. O bitcoiny je velký zájem mezi drobnými investory.

„Našli se lidé, kteří během chvilky hodně vydělali, což přitáhlo pozornost médií“ prohlásil Kim Jin-hyeong z jihokorejského poskytovatele služeb v oblasti kryptoměn Coinone. „A následně i lidé, kteří předtím o virtuálních měnách nevěděli vůbec nic, začali investovat, protože si mysleli, že je to způsob, jak rychle vydělat velké peníze,“ dodává. Těžko uchopitelné virtuální měny se rázem staly hitem a na posedlosti bitcoinem se svezly další digitální měny jako litecoin, ethereum, dash nebo monero. Například ethereum vystoupalo z necelých osmi dolarů na zhruba 209 dolarů. Tato kryptoměna se využívá v takzvaných chytrých kontraktech, které provedou určitou transakci při splnění stanovených podmínek. Ethereum podporuje řada velkých bankovních domů.

Bitcoin u stovek obchodníků

Růst cen bitcoinu se podepsal i na jeho větším využití na tuzemském trhu. Zatímco před rokem přijímalo platby bitcoiny jen 84 obchodů, v současnosti jsou jich stovky, bitcoiny navíc začal přijímat jeden největších e-shopů u nás - Alza.cz. „Za měsíc květen jsme měli tolik objednávek zaplacených bitcoinem jako za celý minulý rok,“ popisuje růst zájmu Vlastimil Efraim, majitel e-shopu Ftipnytricko.cz. Podobnou zkušenost má již zmiňovaná Alza.cz. „Je možné, že nárůst ceny bitcoinu v poslední době motivuje dlouhodobé držitele bitcoinů, kteří je nakoupili za nízké ceny, k nákupu fyzického zboží,“ říká Igor Pauer, ředitel e-commerce byznysu společnosti Alza.cz. Přes bitcoiny se přesto stále uskutečňuje jen nepatrný zlomek všech transakcí.


Přijde digitální ráj na zemi? Čtěte více

 Spolek Paralelní Polis v pražských Holešovicích sdružuje hackery a nadšence pro nové technologie


Enormní zájem o bitcoiny pozorují nejen internetoví obchodníci, ale i společnosti, které zprostředkovávají nákup bitcoinů. „Za první čtyři měsíce jsme uskutečnili více obchodů než za celý minulý rok. Růst je exponenciální,“ říká Martin Stránský, šéf a zakladatel společnosti world BTC business (wBTCb). Ta provozuje bitcoinovou burzu, zprostředkovává nákup a prodej bitcoinů v síti traflk Geco a spravuje československou síť bitcoinmatů, což jsou bankomaty na směnu bitcoinů.

Příliš drahé transakce

Růst počtu obchodů provázejí ovšem komplikace spojené s vypořádáním transakcí v digitální měně. „Transakční kapacita bitcoinu je zcela naplněna, což vedlo k růstu poplatků. Dostaly se i na sedmdesát a víc korun za jednu transakci,“ upozorňuje Sobotka s tím, že bitcoin je nyní pro drobné platby nepoužitelný.

Další nevýhodou bitcoinu je obrovská kolísavost jeho ceny. Investice do kryptoměny je tak jen pro otrlé spekulanty. Hlavní výtkou ovšem je, že za bitcoinem - na rozdíl od jednotlivých měn - nestojí žádná ekonomika. Není zároveň ničím krytý. Právě jeho decentralizaci ale jeho příznivci považují naopak za plus pro bitcoin. Bitcoinů bude totiž vydáno do roku 2140 jen 21 milionů, pokud se ovšem nezačne rozdělovat na menší části. „Bitcoin je pokus o vytvoření ideální formy peněz, která má uchovávat hodnotu“ shrnuje Sobotka.

Přečtěte si také:

MMF24

Komentář: Kryptoměny, útěk ze světa dospělých

Alternativní platidla: deset a jeden způsob, jak být na mizině


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).