Menu Zavřít

Sucho ničí pražské stromy. Magistrát připravuje strategii pro boj s klimatickými změnami

12. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Menší množství srážek v posledních letech poškozuje stromy v Praze, podle lesníků to s sebou nese větší množství napadení kůrovcem i usychání dřevin. Praha připravuje strategii pro boj s klimatickými změnami, kterou by měla městská rada schvalovat 18. července. Poté magistrát nechá zpracovat plán konkrétních opatření, mezi která bude podle radní pro životní prostředí Jany Plamínkové (STAN/Trojkoalice) patřit i ochrana stromů a zvyšování množství zeleně. Podle odborníků město zeleň ochlazuje.

Největší problémy mají jehličnany, zasaženy jsou však i duby. Stromy v ulicích je podle Plamínkové možné zavlažovat, případně využívat speciálních mřížek kolem kmene, které udržují půdu nakypřenou, takže i více saje vodu. Tento způsob město už pilotně zkouší v Budečské ulici na Vinohradech.

„Další možností, využívanou třeba v Kodani, je udělat chodníky spádové ke stromům,“ uvedla radní. Implementační plán by měl zpracovat Ústav globální změny Akademie věd.


Praha podporuje výsatbu lesů. Čtěte:

Praha chce mít zelenější okraje. Vysazuje les

 Praha vysází desetitisíce nových stromků.


Stromy jsou nedostatkem vláhy oslabené a nejsou s to se bránit nákazám. Masivní rozmnožení škůdce, typicky kůrovce, potom vede k uschnutí dřeviny. Oslabení stromu může být také příčinnou výraznějšího rozšíření dalších chorob, například hub.

CIF24

„Různé formy poškození stromu, které lze dát do souvislosti se suchem, byly pozorovány zejména u smrku, borovice a dubu,“ uvedla mluvčí Lesů hlavního města Prahy (LHMP) Petra Fišerová. V pražských lesích přirozeně převažuje smíšený listnatý les s převahou dubu, což respektují i Lesy hlavního města Prahy při výsadbě. Letos na jaře lesníci v Praze vysadili 72 tisíc dubů, 43 tisíc buků, 10 tisíc borovic a 8000 jedlí. Lesy se starají i o některá stromořadí v ulicích, zbytek má na starosti Technická správa komunikací.

Na území hlavního města je přes 5000 hektarů lesů, což je více než desetina rozlohy metropole. V majetku Prahy je 2900 hektarů. Lesníci pečují o významné pražské parky, jako jsou Stromovka, Petřín, Vítkov, Letná či obora Hvězda a také o zhruba stovku významnějších stromořadí v ulicích, zejména těch v širším centru města.

Dále čtěte:

Sedm milionů za ochranu obojživelníků. Praha koupila Milíčovský rybník

Hlavní město oživilo potoky. Ukáže je dron


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).