Menu Zavřít

Stuchlík: Babiš je disruptor, Faltýnkova rada by mohla být ku prospěchu

30. 9. 2018
Autor: Hynek Glos/Euro

Lídr hnutí ANO v pražských komunálních volbách a bývalý majitel a zakladatel finančněporadenské skupiny Fincentrum Petr Stuchlík se z byznysmena v politika přeměnil teprve před několika týdny. V rozhovoru pro týdeník Euro vyjadřuje svůj názor na Andreje Babiše a další vlivné postavy ANO. Co ho vlastně přimělo ke kandidatuře za toto hnutí? Jak si představuje regulaci Airbnb nebo třeba omezení reklamního smogu v Praze?

Proč jste se rozhodl kandidovat za hnutí ANO Andreje Babiše? Vy jako člověk, který roky podporuje nezávislou žurnalistiku, například měsíčník Reportér Roberta Čásenského? Andrej Babiš přece podle názorů mnoha novinářů nezávislou žurnalistiku poškodil tím, že před pěti lety koupil deník Dnes a Lidové noviny. Nevylučuje se to?

Já myslím, že se to nevylučuje. To mé rozhodnutí vstoupit do politiky bylo motivováno tím udělat něco pro Prahu. Po 18 letech se éra Fincentra chýlila ke konci. Už někdy na jaře bylo zřejmé, že dojde velmi pravděpodobně k prodeji firmy strategickému investorovi a mé angažmá se bude chýlit ke konci a je čas na nové výzvy.

Ale proč zrovna hnutí ANO?

Protože jsem měl vždycky blízko k médiím, v nichž jsem dělal od roku 2001, ale ne jako novinář, tak jsem věděl, že nic není černobílé. A ten aktivismus, který začal do médií víc a víc pronikat, mě trochu začal děsit.

Nezačal ten aktivismus do médií pronikat právě kvůli tomu, že do některých z nich vstoupil Andrej Babiš?

Ne. Řekněme si, kdo vlastní média v Německu, ve Spojených státech…

…Angela Merkelová asi ne.

Angela Merkelová ne, ale starosta New Yorku Michael Bloomberg je symbol pro určitý typ média.

Kromě Andreje Babiše tu jsou dva známé případy politiků vlastnících média: Michael Bloomberg a Silvio Berlusconi. Jsou to příklady, které máme následovat?

Vezměte si Jeffa Bezose, který je mnohem vlivnější než lecjaká hlava státu a vlastní Washington Post a on je koupil právě s cílem ty noviny podporovat. To samé Ted Turner. Já nechci obhajovat Andreje Babiše.

Trochu to tak zatím vypadá. Ti podnikatelé, které zmiňujete, přece nedrží výkonnou moc, netvoří zákony, neuchází se o hlasy ve volbách.

A teď si řekněte, co je horší. Když vám média ovlivňuje významný podnikatel, který je řídí z pozadí, aniž by šel s kůží na trh, nebo ten, kdo jde s kůží na trh. Já to nechci relativizovat. Ale dnes vlastní média lidé jako Mark Zuckerberg nebo majitelé Googlu, kteří mají mnohem větší vliv na veřejný prostor než volení politici.

Na začátku jste mi úplně neodpověděl na otázku, proč jste ke kandidatuře na pražského primátora zvolil zrovna hnutí ANO.

Protože si myslím, jakkoli ty minulé roky nebyly úplně úspěšné hlavně komunikačně z úst paní primátorky, že hnutí ANO je tou nejlepší platformou, která může v Praze něco změnit. Kdo jiný?

Proč je ANO nejlepší? Proč ne ODS nebo třeba TOP 09?

Já nechci komentovat jednotlivé strany. Ale toto jsou strany, s nimiž je spojen neskutečný klientelismus za posledních 20 let.

S TOP 09? Vždyť ta neexistuje ještě ani 10 let.

Ale ti lidé jsou v politice mnohem déle. To jen ukazuje na to, že když se ten jejich politický projev vyčerpal, protože je zprofanovaný, tak změní logo a jdou zase pod jinou hlavičku. To je takový nešvar české politiky.

S hnutím ANO není spojen klientelismus?

Já jsem přesvědčen, že v nejmenší možné míře ze všech těch stran.

Dokážete zaručit, pokud se stanete primátorem nebo budete v nějaké jiné funkci ve vedení Prahy, že vám do vaší práce nebude nikdo z vedení hnutí ANO zasahovat?

Ano a byl to jeden z hlavních parametrů, jejichž splnění způsobilo, že jsem s nabídkou pana premiéra souhlasil. Ptal jsem se lidí, kteří pro pana premiéra nebo pro ANO pracují. Typickým příkladem je Václav Řehoř, šéf Českého Aeroholdingu, kterého dlouho znám. Má podobný profil, finanční zázemí, je to člověk, co už si něco vydělal. A ten mi řekl, že čtyři roky mu do toho Babiš nemluvil.


Jiří Pospíšil: Praha je pokus, jak znovu sblížit TOP 09 se Starosty

 Jiří Pospíšil


Ale vy přece neaspirujete na post v Českém Aeroholdingu. Ptal jste se na to paní primátorky Krnáčové, jestli jí někdo z vedení ANO zasahoval do práce?

S paní Krnáčovou se známe poměrně krátce. Jde o obecný trend. Zájmy u státního podniku mohou být ještě vyšší. Byl to příklad politického stylu, který v Českém Aeroholdingu vidím.

Takže nevíte, jestli paní Krnáčové někdo z vedení ANO do práce zasahoval.

Teď je otázka, jestli víc zasahovat neměl, protože ta práce nějakým způsobem vypadala. A ačkoli paní primátorka toho odvedla mnohem víc, než jí dnes média přikládají, tak zejména komunikačně to bylo smutné.

Paní primátorce radila například advokátní kancelář pana Hlíny. Víte, kdo to je?

Tak samozřejmě nejsem hloupý a v Praze žiji. Květoslav Hlína je známý právník z Prostějova. Vím, že se angažoval v dopravním podniku a jeho angažmá doprovázelo mnoho debat.

Pan Hlína je blízký přítel Jaroslava Faltýnka. Podílí se na řízení pražského dopravního podniku a za poslední dva roky získal v Praze zakázky minimálně v hodnotě 8 milionů korun. Nebojíte se, že vám například pan Faltýnek bude chtít při řízení hlavního města radit?

Pan Faltýnek je zkušený politik a někdy by jeho rada mohla být ku prospěchu věci. Ale já nejsem člověk, který si musí nechat od někoho radit. Dosáhl jsem v byznysu víc než pan Faltýnek. On je zase zkušenější v politice. Ale já nejsem někoho loutka.

Vy jste daroval hnutí ANO tři miliony korun na kampaň. Byla to vaše podmínka pro to, abyste za hnutí ANO kandidoval. Znamená to tedy, že jste si tím sponzorským darem koupil nezávislost?

Nejsem tak domýšlivý, abych si myslel, že se dá nezávislost koupit nějakým darem. Tu si musíte odpracovat. Ale určitě to pomůže mému pocitu, že nejsem nikomu nic dlužen. Chtěl jsem být panu premiérovi více partnerem než jen jeho nominantem. Je to také vyjádření mého commitmentu, když použiji byznysové slovo.

Myslíte, že teď dokáže být v hnutí ANO Andreji Babišovi více partnerem jenom ten, kdo si to dokáže zaplatit?

To je spekulace. Je to jeden z mnoha parametrů. Ten, kdo si něco odpracuje, může být v hnutí mnohem lépe vnímaný než ten, kdo si jen něco zaplatí. V okamžiku, kdy přispějete vzhledem ke svým možnostem a odpracujete si to, tak je vaše pozice silnější. Práce pro hnutí ANO a pro volební úspěch je pro mě osobně důležitější.

Dokážete zhodnotit roli hnutí ANO a Andreje Babiše za těch posledních pět let?

Teď je to vše čerstvé a emotivní a nikdo se na to nedokáže podívat s odstupem. Ale jestli mě jako byznysmena napadá nějaké slovo, tak to, že Andrej Babiš je disruptor české politiky.

Je to pozitivní nebo negativní?

Disruptor má vždy všechny ty parametry. Abyste mohl něco někam posunout, musíte třeba něco negativně ovlivnit. Když mluvím o taxících a přijde sem Uber, tak z něj taky nikdo nemá radost, ale díky tomuto disruptivnímu vlivu se celý ten trh vyvíjí pozitivněji než dříve.

Je něco, co vám na politice Andreje Babiše vadí, něco, s čím se neztotožňujete?

Já nemám radost například z podpory vlády ze strany komunistů.

Uvažujete, že byste někdy v budoucnu do hnutí ANO vstoupil?

Já jsem zahájil volební kampaň teprve 3. září. Přišlo mi pokrytecké hned vstupovat do hnutí. Ale vyloučit to rozhodně nemohu a nechci.

Jak jste se vlastně k Andreji Babišovi dostal?

Myslím, že váš týdeník už psal o nějakých cestách, ale zjevně je pan premiér obklopen lidmi, kteří dokáží identifikovat lidi vhodné na určitý post.

Ale jak mohl on nebo jeho poradci vědět, že zrovna vy máte politické ambice?

Nevím. Sešlo se to všechno ve správnou dobu.

Ve svém programu upozorňujete, že jedním z velkých problémů Prahy je neregulované Airbnb. Jak byste si představoval jeho regulaci?

Airbnb musíme vrátit tam, kde na začátku bylo. To znamená omezit počet dnů v roce, kdy smí pronajímatelé ubytovávat. A to v celé Praze. Amsterdam má omezení na 60 dní, takže si dovedu představit omezení na 60 nebo 90 dní v roce.

Chcete poskytovat zvýhodněné půjčky mladým pražským rodinám. Už víte, jaký objem peněz by mohl ten zamýšlený fond rozdělovat?

To je předčasné. Ale neměl by to být obrovský objem, který pak zdeformuje trh. Když slyším pana Pospíšila, který říká, že budou podporovat třetinu bytů v Praze, tak si říkám, jestli to těm zbylým dvěma třetinám vezmou. Vždycky to musí někdo zaplatit. Musíme se soustředit na ty nedostatkové profese jako například zdravotní sestry.

Chcete také odstranit vizuální smog z centra města. Jak to přesně chcete udělat?

Pro mě je velkou inspirací ekvádorské Quito. Nápisy v historickém centru jsou v jednom barevném provedení a nepůsobí to jako divoká Asie. Ostuda Prahy 1 jsou ty blikající thajské masáže a kolem nich jezdící pivní šlapadla. Významní architekti, kteří vyjdou z transparentní soutěže, by měli navrhnout podobu těch nápisů. Pak je třeba komunikovat s městskými částmi a incentivizovat je. Budou mít jiný přístup k magistrátním penězům, pokud v této otázce nebudou spolupracovat.

Jak chcete donutit ty podnikatele, aby si nad obchod umístili ceduli podle vašich představ?

Když jim dáte dostatečnou lhůtu, tak to prostě jde. Pokud se nepřizpůsobí, tak jim to sundáme.

EBF24

Přečtěte si základní informace k blížícím se volbám:

Senátní volby 2018. Jak, kdy a kde se letos volí

Komunální volby 2018: kdy a jak se volí?

Komunální volby se blíží. Vše, co potřebujete vědět

Kde si zvolíte své zastupitele: volební místnosti pro komunální volby

 Prvorepubliková urna v krušnohorské Přebuzi

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).