Menu Zavřít

Stávka v General Motors po 40 dnech skončila. Odboráři vyjednali vyšší mzdy

26. 10. 2019
Autor: čtk

Americký odborový svaz United Auto Workers (UAW) ukončil stávku v největší americké automobilce General Motors (GM) poté, co většina jeho členů schválila novou kolektivní smlouvu. Protestní akce zhruba 48.000 zaměstnanců GM ve Spojených státech začala 16. září a stala se nejdelší stávkou v americkém automobilovém průmyslu od roku 1970, napsala agentura Reuters.

Novou čtyřletou smlouvu zahrnující zvýšení mezd a další benefity ratifikovalo zhruba 57 procent členů UAW. Smlouva mimo jiné předpokládá, že automobilka v USA investuje devět miliard dolarů (přes 200 miliard Kč). Zároveň však umožňuje uzavření tří amerických továren GM. Právě kvůli tomu mnozí členové UAW hlasovali proti ní, upozorňuje agentura AP.

Stávka, kvůli které se zastavil provoz ve více než třech desítkách továren GM ve Spojených státech, podle analytiků stála automobilku minimálně dvě miliardy dolarů (zhruba 46 miliard korun). GM se bude v příštích měsících snažit nahradit výpadek ve výrobě způsobený stávkou, jenž dosáhl kolem 300 tisíc vozů.

„Byly to pěkné prázdniny, ale hádám, že musím zpátky (do práce),“ uvedl jeden ze zaměstnanců továrny GM na výrobu motorů a převodovek nedaleko Detroitu. Podle další zaměstnankyně závodu se stávka díky dosaženému zvýšení mezd vyplatila.

Představitelé UAW a stávkující zaměstnanci uvedli, že jádrem sporu s GM byla pracovní místa, férové finanční ohodnocení a spravedlivý přístup k zaměstnancům, kteří v roce 2009 udělali ústupky, když firma prošla bankrotovým režimem. „Dosáhli jsme smlouvy, která oceňuje naše zaměstnance za jejich významný příspěvek k celkovému úspěchu podniku,“ prohlásila šéfka GM Mary Barraová.

UAW uvedl, že nyní hodlá vyjednávat také se společností Ford Motor, která je druhou největší americkou automobilkou. Rozhovory podle svazu začnou v pondělí.

Dále čtěte:

Nejdelší stávka v Americe posledních let. Automobilka GM přichází o 2 miliardy denně

Hákové kříže a oprátky v General Motors. Automobilku čeká soud kvůli rasismu

Facka Muskovi: Cadillac porazil Teslu v testu autonomního řízení

BRAND24

Make America Great Again. S pomocí německých automobilek

 CEO Volkswagenu Herbert Diess

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).