Menu Zavřít

„Startupový“ fond ČEZ dostane miliardovou injekci na další investice

15. 12. 2017
Autor: Rasch Jan/Euro

Investiční fond Inven Capital, který vyhledává nadějné energetické firmy a nakupuje v nich podíly, získá 50 milionů eur od Evropské investiční banky (EIB). Stejnou částku dosype fondu i vlastník ČEZ. Inven, který zaměstnává jen asi desítku lidí, tak disponuje 6,2 miliardami korun.

Evropská investiční banka je ve vlastnictví členských států. Banka podporuje projekty, které přispívají k plnění cílů Evropské unie. V tomto případě tedy čisté bezemisní energetiky. „Tato jedinečná iniciativa v objemu 100 milionů eur využívající záruky Evropského fondu strategických investic umožní Inven Capital zvýšit objem svých investic a posílí kapitálovou základnu fondu a růst evropských inovativních podniků v sektoru čisté energie a chytrých technologií,“ prohlásil viceprezident EIB Vazil Hudák.

Inven založil ČEZ zhruba před dvěma lety a dal mu k dispozici dvě miliardy korun s výhledem na další tři. Více než miliardu už fond proinvestoval. Nakoupil minoritní podíly například v německém výrobci domácích baterií sonnen, výrobci chytrých termostatů tado° nebo společnosti Sunfire, která se zabývá vývojem procesu výroby technického paliva z vody, CO2 a elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Podle šéfa fondu Petra Míkovce má Inven s penězi od ČEZ a EIB aktuálně k dispozici 240 milionů eur, tedy zhruba 6,2 miliard korun. Ty může využít k nákupu dalších nadějných firem v oblasti moderních energetických technologií. Inven ročně prověří až pět set projektů.

Především sonnen, která je světovým lídrem v oboru, se zdá být trefou do černého. Daří se ale i dalším firmám z portfolia Invenu, čemuž nasvědčuje i podpora ze strany EIB. „Zájem Evropské investiční banky o společné investování do energetických startupů je pro nás velkou ctí a oceněním naší dosavadní práce,“ reagoval proto místopředseda představenstva ČEZ Tomáš Pleskač.

MMF24

Čtěte o dalších investicích ČEZ:

ČEZ vstoupil do „zeleného“ Německa. Převzal tamní větrníky

ČEZ chce v Rumunsku vyzkoušet ukládání energie ve formě vodíku

 Výstavba větrného parku ČEZ Fantanele Cogealac v Rumunsku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).