Menu Zavřít

ČEZ chce v Rumunsku vyzkoušet ukládání energie ve formě vodíku

12. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Co s přebytkem elektřiny z větrných elektráren? To je těžká otázka, ale jistá řešení se už rýsují. Například uložit přebytek ve formě vodíku. Moderní technologii, která se v posledních letech rozvíjí hlavně v Německu, chce prvně v praxi vyzkoušet i ČEZ. Nestane se tak na českém území, ale v areálu větrného parku v rumunské Dobrudži.

Projekt je zatím ve fázi přípravy, a ČEZ jej tudíž nechce blíže komentovat. Jisté už je, že sáhne po technologii, kterou vyvíjí německá společnost Sunfire. Jedná se o firmu, do které ČEZ kapitálově vstoupil prostřednictvím fondu Inven Capital v závěru roku 2015.


Přečtěte si o unikátním projektu českých vědců:

Sen o českém reaktoru se rodí v Řeži

Řež


Vlajkovým produktem drážďanského startupu Sunfire je unikátní technologie palivového článku, který dokáže s využitím elektřiny vyrábět vodík, případně syntetický metan nebo i syntetická kapalná paliva. Tato paliva následně umí přeměnit na elektřinu a teplo v době, kdy je dodatečný zdroj energie zapotřebí.

Větrný park, který postavil ČEZ poblíž obcí Fantanele a Cogealac na jihovýchodě Rumunska, je dodnes největší pozemní instalací v Evropě. Tamních 240 větrných turbín při provozu na plný výkon dodává do sítě až 600 megawattů. Ekonomiku provozu však v minulých letech narušilo pozastavení výplaty dotací - takzvaných zelených bonusů - ze strany rumunské vlády.


Z energetiky dále čtěte:

Boj mezi Rusy a Saúdy o prvenství na ropném trhu se přenáší i do Česka

ČEZ má nový problém. Padající zisky doprovází nárůst zadlužení

BRAND24

Kupujemy panele słoneczne. Polský fond má zájem o českou fotovoltaiku

Solární panely


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).