Menu Zavřít

Špatné počty? Obraně se krátí peníze na opravy letadel

Autor: Jan Kouba, Ministerstvo obrany České republiky

Ministerstvo obrany má na servis dvojice „vládních“ airbusů do roku 2021 vyčleněno 381 milionů. Jen za loňský rok ale opravy spolkly 150 milionů.

Jestli něco dělá obraně dlouhodobě potíže, tak jsou to servisní smlouvy. Nejlépe se to ukázalo třeba při minulém kontraktu na opravy obrněných vozidel Pandur. Tříletou smlouvu mezi roky 2014 a 2016 zajišťovala společnost GDELS-Czech, ovšem ministerstvo mělo připraveno necelých 300 milionů.

Na opravy tak nebylo dost peněz a počet nepojízdných obrněnců stoupal. Jen pro srovnání – hodnota aktuálního tříletého kontraktu s firmou Tatra Defence Vehicle už proto činí 1,1 miliardy korun.

Podobná situace jako kdysi u pandurů se nyní pravděpodobně zopakuje u dopravních letounů Airbus A-319. Ukazuje se, že celková částka vyčleněná na jejich opravy nemusí stačit. „V roce 2017 bylo ze smlouvy čerpáno řádově 150 miliónů korun,“ počítá Vlastimila Cyprisová, mluvčí generálního štábu.

Celkový objem rámcové smlouvy platné od podzimu 2016 do konce roku 2021 činí 387 milionů bez DPH, na další čtyři léta tak zbývá už „jen“ 237 milionů. Některé větší či nečekané opravy proto zřejmě připravené peníze nepokryjí.


Přečtěte si: Zájem trvá. Berlín chce prodat své helikoptéry české armádě

 Německé vojsko si zatím pořídilo patnáct strojů H145M, už ale uvažuje o nákupu dalších.

EBF24


Servis letadel Airbus A-319 kotvících na letišti v pražských Kbelích má na starosti společnost Glomex-MS ve spolupráci s německou Lufthansa Technik. Původně chtělo ministerstvo zakázku svěřit výrobci letounů, což se nepovedlo. Do zakázky se pak opřel i antimonopolní úřad, v mezidobí udržovala armádní airbusy Czech Airlines Technics.

O české armádě dále čtěte:

Zakázky za miliardu. Obrana vybrala dodavatele bot a přileb pro vojáky

To je on. Podívejte se na vrtulník, který USA nabízejí Česku

Komentář: ANO skrouhne vojáky o 124 milionů

Nové vrtulníky bez soutěže: obrana přímo osloví nejméně tři dodavatele


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).