Menu Zavřít

SP ČR: Stávka neřeší problém neefektivního státu

7. 12. 2010
Autor: profit

Svaz průmyslu a dopravy ČR vydal prohlášení, ve kterém se vyjádřil k plánované stávce státních zaměstnanců.

Foto: Martin Siebert

Svaz průmyslu a dopravy ČR odmítá záměr odborů uskutečnit ve středu 8. prosince 2010 stávku. „Mohu chápat frustraci občanů. Ale stávka nenapomůže řešení problému, jímž je zásadní zvýšení efektivity státu a snížení jeho nákladů. To musí vyřešit stát a lidé, kteří tam pracují. Rozhodující odpovědnost je na politicích a na vládě,“ uvedl Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

ebf - tip - debata

Svaz dále uvedl, že zaměstnavatelé respektují právo odborů a zaměstnanců vyjádřit svou nespokojenost. Naproti tomu ale svaz upozornil, že stávka nepomůže získat finanční zdroje, které by umožnily naplnit představy zaměstnanců. A také to, že stávka neřeší zásadní problém nízké efektivnosti státní a veřejné správy a její přílišné a stále rostoucí finanční náročnosti.

Soukromý sektor přijal tvrdá úsporná opatření, výrazně snižuje vedlejší náklady, zvyšuje produktivitu práce a zavádí technologické změny. Stát na důsledky hospodářské krize adekvátně nereagoval. „Stát musí za méně peněz zvýšit svou efektivitu. Státní správa ale dosud na nutnost zvýšení výkonnosti nereagovala,“ uvedl Jaroslav Míl.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).