Menu Zavřít

Solární kocovina: policie zajistila více než 20 milionů dceřiné firmy ČEZ

26. 4. 2017
Autor: h080

Skupina ČEZ začíná doplácet na nejasnosti ohledně spouštění svých solárních elektráren. Policie zajistila společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje na bankovním účtu sumu 21,6 milionu korun za období 2010 až 2016.

Policie svým usnesením zároveň zajišťuje část peněz z každé budoucí pohledávky, která vznikne ČEZ Obnovitelné zdroje vůči státní firmě OTE na dobu dvaceti let od oprávnění k výkonu solární elektrárny Čekanice. Jde o osm procent z každé faktury. Peníze budou uloženy na účtu u České národní banky.

„Obdrželi jsme Usnesení Policie ČR v této věci a po seznámení se s obsahem využije společnost ČEZ Obnovitelné zdroje, které byla stížnost adresována, možnosti podat v zákonné lhůtě stížnost,“ říká mluvčí ČEZ Roman Gazdík a dodává: „Vzhledem k tomu, že řízení v této věci stále probíhá, nechtěli bychom v tuto chvíli celou záležitost blíže komentovat.“

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje provozuje solární parky, které vlastní ČEZ OZ uzavřený investiční fond. Státní OTE pak vykupuje elektřinu od slunečních elektráren.

Problém s elektrárnou Čekanice je v tom, že byla prohlášena za dokončenou v roce 2009, přestože podle policie nebyla. Již v minulém roce média informovala, že stavba nemohla být v roce 2009 podle detektivů dokončená, protože v elektrárně bylo nainstalováno osm technologických kontejnerů, které byly vyrobeny až v roce 2010. Kvůli tomu již policie loni obvinila dva manažery ČEZ a revizního technika.


Čtěte o dalším policejním šetření solárního byznysu:

Další vyšetřování kvůli soláru. Policie viní Shenara z daňového úniku

 Vyšetřovaný podnikatel Martin Shenar


Spuštění solárního zdroje již v roce 2009 bylo pro energetickou polostátní skupinu výhodnější, protože v následujícím roce výkupní ceny elektřiny ze slunečních elektráren mírně klesly. Ceny ze všech zdrojů vzniklých v té době jsou mohutně dotovány.

MMF24

Pochybnosti ohledně data spuštění jsou rovněž u elektráren Bežerovice, Chýnov a Vranovská Ves. Skupině ČEZ tak hrozí až stomilionové ztráty.

Dále čtěte:

Tažení proti fotovoltaice: policie obvinila spolumajitele Solar Global

Američané se zbavili tří českých solárních elektráren. Koupili je Číňané

Kupujemy panele słoneczne. Polský fond má zájem o českou fotovoltaiku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).