Menu Zavřít

Další vyšetřování kvůli soláru. Policie viní Shenara z daňového úniku

25. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Kvůli solárnímu parku Ralsko na Českolipsku policie stíhá podnikatele Martina Shenara, který projekt elektrárny prodal elektrárenské společnosti ČEZ. Podle kriminalistů jde o daňový únik za více než 70 milionů korun. Shenar, který byl předsedou představenstva firmy Amun.Re, s obviněním nesouhlasí a chystá stížnost.Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

„Policejní orgán zahájil trestní stíhání jedné fyzické osoby jako obviněné ze spáchání zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Trestné jednání mělo být spácháno v souvislosti s prodejem několika obchodních firem společnosti ČEZ, kdy příjmy plynoucí z těchto prodejů nebyly obviněným přiznány příslušnému správci daně. Tím měla být České republice způsobena škoda převyšující částku 70 milionů korun,“ sdělila Radiožurnálu vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Shenar Radiožurnálu řekl, že si je jistý, že se případ „ani nedostane k soudu“. „Přijde vám pravděpodobné, že by někdo byl tak hloupý, že by prodával společnosti státní firmě a jen tak nezaplatil daně?,“ odpověděl Shenar Radiožurnálu.

Shenar byl původně vydavatel lifestylových časopisů. Pak je ale prodal a v roce 2009 se pustil do solárního byznysu. Od podnikatelů z Českolipska koupil projekty slunečních elektráren i s pozemky a vložil je do tří svých firem nazvaných eEnergy Ralsko, eEnergy Ralsko-Kuřivody a eEnergy Hodonín. Ty následně prodal za stovky milionů korun polostátnímu ČEZu, uvedl Radiožurnál. Firma Amun.Re uzavřela s ČEZ dohodu, že pro ni největší solární park v Česku za dalších více než pět miliard korun i postaví. Shenar vlastnil původně Amun.Re z poloviny, druhou polovinu ovládala firma s neznámými majiteli se sídlem na Kypru.

ČEZ nakupoval elektrárny i od Amun.Re

ČEZ koupil v minulosti solární elektrárny od různých investorů. Nákupem největších solárních elektráren ČEZ od společnosti Amun.Re se už dříve zabýval Finančně analytický útvar ministerstva financí. Kromě areálu Ralsko se zabýval i stavbou v Mimoni. Podle informací médií byli v orgánech společnosti Amun.Re kromě Shenara také právníci advokátní kanceláře Drahomíra Šachty, který spolupracoval s lobbistou Ivo Rittigem. Policie celý případ kolem Amun.Re zkoumala několik let, uvedl dnes Radiožurnál.

Shenar před třemi lety v České televizi uvedl, že elektrárny pro polostátní ČEZ nebyly předražené. Firma Amun.Re je pro ČEZ postavila s veškerými náklady za 105 milionů korun za megawatt výkonu, tedy o více než desetinu levněji, než je průměrná cena placená firmou ČEZ. Média dříve uváděla, že Amun.Re na transakci vydělala stamiliony korun.


Velký návrat solárního byznysu? Čtěte více:

Česko opět podpoří zelenou energetiku. Ale jen z unijních peněz

 Kompostárna Březhrad, Hradec Králové


Aliance pro energetickou soběstačnost v minulosti uvedla, že elektrárny postavené firmou Amun.Re pro ČEZ se skládají z pěti různých čínských typů panelů, což má vliv na jejich výkon.

BRAND24

Park v Ralsku je s výkonem 38,3 megawatt jedním z největších solárních komplexů v Česku. V souvislosti se stavbou menší elektrárny v Ševětíně na Českobudějovicku policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zahájil letos stíhání pěti lidí, za podvod jim hrozí až desetileté vězení.

Dále čtěte:

Tažení proti fotovoltaice: policie obvinila spolumajitele Solar Global

Američané se zbavili tří českých solárních elektráren. Koupili je Číňané

Kupujemy panele słoneczne. Polský fond má zájem o českou fotovoltaiku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).