Menu Zavřít

Sójové boby zaplavují planetu. Může za to apetit Číňanů

21. 6. 2017
Autor: CC0/Seba864

Farmáři v Americe, zejména ve Spojených státech a v Brazílii, přestávají pěstovat tradiční plodiny a začínají se orientovat na sójové boby, které se používají jako krmivo pro drůbež a prasata. Poptávka po mase v Číně totiž neustále stoupá.

Změnu letitých zemědělských trendů ukazuje příklad farmáře Erica Moberga ze Severní Dakoty. Dříve byly pole poseté modrým lnem, žlutou slunečnicí a zlátnoucí pšenicí. Nyní jsou pozemky jednotně zelené, protože farmáři přechází na pěstování sójových bobů.

„Ještě před čtyřmi lety jsme žádné boby nepěstovali. Nyní to je téměř třetina naší celkové výměry,“ řekl Moberg britským Financial Times.

Jeho pole na hranicích s Kanadou ukazují celosvětový posun v nabídce potravin. Na asijských trzích, zejména na tom největším, v Číně, se zvyšuje poptávka po sóje s tím, jak se s ní krmí stále větší chovy prasat a kuřat.

Sója
Sója luštinatá je luštěnina s vysokým obsahem proteinů. Má široké použití jako potravina, krmivo pro hospodářská zvířata i jako surovina pro potravinářský a zpracovatelský průmysl. Její název pochází z japonského „šóju“ (sójová omáčka).
Sója je významným zdrojem rostlinných bílkovin. Obsahuje jich až 35 procent. Mezi výrobky ze sóji patří např. tofu, tempeh, sójové omáčky, miso, natto, různé sójové nápoje, jogurty, pomazánky, uzeniny a mnoho dalších. Sója může za vhodných podmínek dorůst až 1,5 m, běžné porosty dorůstají do výšky cca 1 m. Nejvíce se pěstuje ve Spojených státech, Brazílii a Argentině.

Zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Sója_luštinatá

Sójové boby se v celosvětovém měřítku začínají stále více prosazovat, jejich výměra za posledních deset let vzrostla o 28 procent, což je nejvíce ze všech plodin. V tomto roce dokonce porazí ve Spojených státech i kukuřici, dosavadní jedničku na amerických polích, odhadují analytici.

Pole se se sójou se zakusují stále hlouběji do brazilských savan, argentinských pamp a amerického venkova. Loňská sklizeň byla v USA i Brazílii tak velká, že pozitivně ovlivňuje výkon celé ekonomiky. V následující dekádě může výměra sóji překročit hranici jedné miliardy hektarů na celém světě. Vytlačuje ječmen, pšenici, kukuřici, bavlnu i rýži, uvedlo americké ministerstvo zemědělství.

Za úspěchem plodiny bohaté na bílkoviny stojí zejména poptávka v Číně. Dovoz se za posledních deset let ztrojnásobil. V příštím roce má činit 93 milionů tun, což je 66 kilo na osobu ročně. Před podpisem je rekordní dohoda o nákupu čínské strany se zemědělci v Iowě.


Čína má problémy s potravinovou soběstačností. Čtěte více:

Čína si zpustošila půdu. Zdravé jídlo se stalo luxusem

 Hnojení zemědělské půdy v Číně


„Stále pokračuje fenomenální tempo růstu,“ říká o plodině 21. století Gert-Jan van den Akker z americké firmy Cargill, která vykupuje a distribuuje obilí. Poptávka také roste s tím, jak se sója stále více využívá pro výrobu bionafty, olejů, plastů nebo inkoustu pro potisk obalů.

Ale plných 80 procent produkce sóji se zpracuje na sójovou moučku, jež se používá do krmných směsí pro drůbež, prasata, skot i ryby.

Vývoj ceny sójových bobů


source: tradingeconomics.com

Popularita sóji bude i v následujících letech růst hlavně kvůli tomu, že v Číně lidé jedí stále více masa. Změny stravovacích návyků obyvatel nejlidnatější země světa ilustruje to, že roce 1989, kdy v Šanghaji otevřel první obchod řetězce Kentucky Fried Chicken, průměrný Číňan zkonzumoval 20 kilogramů masa za rok. Nyní to je 50 kilogramů a KFC má po Číně už pět tisíc poboček a každým rokem otevírá stovky nových.

V čínských městech žije stále více lidí a mohou si dopřát maso každý den. Dříve to bylo maximálně jednou týdně, i kvůli tomu, že domácnosti neměly ledničky. Proto se také v Číně staly velkovýkrmny prasat a drůbeže výnosným byznysem. A jako ideální krmivo slouží právě sójové boby, jež se dováží zejména z amerického kontinentu. Z Brazílie, Spojených států a Argentiny.

KL24

Související články:

Pivo z lavoru. V Číně vyhmátli falešný Budweiser

Ryby ohrožuje „žravost“ Američanů. Spasit je mohou mořské řasy

Kokain místo kakaa. Padající ceny bobů nutí farmáře přejít na koku

výsadba sazenic kakaovníků


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).