Menu Zavřít

Složili se investoři i banka. České Twisto získalo 650 milionů, peníze chce vynaložit na další rozvoj

29. 4. 2021
Autor: Twisto
  • Twisto je česká platební aplikace spjatá s kartou Mastercard, která umožňuje svým klientům hradit útratu v kamenných obchodech i na internetu s více než šestitýdenním zpožděním

  • Aby se mohla dále rozvíjet, potřebuje dodatečné zdroje financování. Ty nyní získala od J&T Banky a investiční skupiny Orbit Capital

  • Twisto vzniklo v roce 2013. Od té doby využilo jeho služeb více než 1,7 milionu zákazníků


Česká fintechová společnost Twisto, specializující se na nové platební metody ve spojitosti s kartou Mastercard, hlásí obří finanční injekci. Ta dosahuje výše 650 milionů korun. Peníze tuzemský startup získal převážně prostřednictvím úvěru od J&T Banky. Zbylé prostředky firmě dodala investiční skupina Orbit Capital, respektive jeden z jejích fondů Conseq Venture Debt, uvádí Lupa.cz.

„O získání podobného financování jsme se snažili několik posledních let,“ uvedl zakladatel Twista a jeho současný šéf Michal Šmída. „Budování platební společnosti je kapitálově velmi intenzivní a díky výhodnému úvěrování můžeme efektivněji růst. Doufáme, že tato spolupráce s J&T Bankou nám do budoucna otevře dveře financování i mimo Českou republiku.“

Získané prostředky poslouží na financování nákupů jejích zdejších klientů. Alespoň jednou využil služeb Twista v rámci České republiky už téměř milion zákazníků. Při započtení i polského trhu, na kterém firma působí od roku 2018, se pak jedná o 1,7 milionu. Právě tam by přitom v brzké budoucnosti mohla prostřednictvím zmíněného bankovního domu získat přístup k dalšímu úvěrovému financování, jež by umožnilo její následný růst.

Investoři Twistu důvěřují dlouhodobě

Nejnovější mnohasetmilionová investice je v pořadí jednou z mnoha, které se Twisto během své relativně krátké existence dočkalo. V minulosti firmu založenou před osmi lety podpořily například fondy Finch Capital a Velocity Capital. Část prostředků získala rovněž od banky ING nebo pojišťovny UNIQA. Samotný Orbit Kapital už do Twista před časem investoval také, a to skrze skupinu Enern.

Proplat.to pomáhá firmám, které banky odmítly. Loni stihla služba uhradit faktury za 70 milionů, letos cílí na trojnásobek
Přečtěte si také:

Proplat.to pomáhá firmám, které banky odmítly. Loni stihla služba uhradit faktury za 70 milionů, letos cílí na trojnásobek

„S Twistem spolupracujeme již nějakou dobu a s radostí sledujeme, jak se z hvězdy českého technologického nebe stává významný regionální hráč,“ podotkl Radovan Nesrsta, partner ve venture debt fondu Orbit Capital. „Jsme velmi rádi, že naše financování umožní oslovit další statisíce zákazníků a přinést jim služby, které jinde nedostanou. Partnerství s Twistem je pro nás učebnicový příklad, jak využívat venture debt pro akceleraci růstu firmy a při tom minimalizovat negativní dopad na ředění podílů stávajících akcionářů,“ doplnil.

Spousta výhod, ale…

Služba Twisto je platební aplikace výhradně spojená kartou Mastercard. Vedle ní může zákazník ale k placení nákupů využít například i speciální náramek nebo chytrý telefon.

Platforma  nabízí svým uživatelům hned několik výhod. První z nich spočívá v pohodlnosti. Internetové nákupy lze hradit jedním jediným kliknutím, zatímco složenky a faktury pomocí obyčejného mobilního fotoaparátu, který je napojen na její aplikaci. Do ní se jednotlivé útraty automaticky ukládají, takže má klient zároveň skvělý přehled o tom, co kdy a kde kupoval. S tím souvisí rovněž funkce Twisto Split, jež se hodí zejména v případě společných nákupů. Uživatel, který jej platil, rozdělí hromadnou útratu na jednotlivé položky, jež rozešle skrze aplikaci nebo smsku svým kamarádům, a ty je následně uhradí.

Aplikace umí zákazníkovi například ukázat, za které položky utrácí nejčastěji. Foto: Twisto Aplikace umí zákazníkovi například ukázat, za které položky utrácí nejčastěji. Foto: Twisto

Hlavní výhodou Twista je však bezesporu funkce odložené splatnosti. Ta je na službu vázána automaticky. V okamžiku fyzického nákupu nehradí danou položku či produkt samotný zákazník, nýbrž právě Twisto. Jednotlivé nákupy se uživateli připisují na účet, přičemž na konci každého kalendářního měsíce mu služba zašle vyúčtování. Na úhradu pak má zpravidla dalších 15 dní.

Stihne-li to bez prodlevy, pak žádné poplatky v podobě úroků řešit nemusí. Pokud by se mu nedostávalo hotovosti a požadoval by po Twistu prodloužení lhůty, zaplatí v den splatnosti jen 10 procent z celkové částky a zbytek si přesune na později. V takovém případě už nicméně s dodatečnými náklady počítat musí.

KL24

Výše poplatků se odvíjí od dlužné částky – od první do 50. odkládané stokoruny mu služba za každou z nich účtuje 4,5 Kč, od 51. do 60. čtyři koruny atd. Další poplatky si firma nárokuje v případě, že zákazník na výzvy na uhrazení svého dluhu opakovaně nereaguje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).