Menu Zavřít

Situace na trhu s pozemky se nehledě na koronakrizi stále stupňuje, upozorňuje šéf Ekonomických staveb

29. 4. 2021
Autor: Archiv Martin Protivy. Použito se souhlasem
  • Během koronakrize zdražily pozemky o více než 13 % a zlevnění je kvůli jejich nedostatku v nedohlednu

  • Až v 60 % případech nákupů pozemků je realita později jiná než slibované podmínky

  • Oblíbenou alternativou se tak stávají nezávislé a hybridní domy 


Martin Protiva je projektový manažer Ekonomických staveb, největšího stavitele rodinných domů v ČR, s přesahem na Slovensko, Polsko, Německo a Portugalsko. Společnost obstarává pozemky zhruba polovině klientů, a sama je proto nakupuje – ročně se jedná o více než 800 pozemků. Pro Euro.cz Martin Protiva popisuje, jaká je aktuální situace na trhu a proč je vhodné brát v úvahu i další možné alternativy.

Je to přibližně rok od vypuknutí celosvětové pandemie, a prognózy o možném dopadu krize na trh s nemovitostmi se nenaplnily. Trhu s nemovitostmi se i nadále daří této krizi odolávat a očekávané zlevnění je v nedohlednu, primárně u pozemků pro výstavbu rodinných domů, které meziročně zdražily o více než 13 %. Ve srovnání s propadem ekonomiky v roce 2009 a následnou hospodářskou krizí, jež zvedala míru nezaměstnanosti a zavírala peněženky investorů, zastihla totiž pandemická opatření trh s nemovitostmi v dobré kondici. Lidé přirozeně cítí potřebu vymanit se z vysokých nájmů a investovat do vlastního bydlení.

Roli v pokračování tohoto trendu hrálo bezpochyby zrušení daně z nabytí nemovitosti a tím i snížení pořizovací ceny nemovitosti o čtyři procenta. Stejně tak ke koupi nemovitosti vybízely obavy ze znehodnocení peněz v podobě inflace, minimální úroková míra, a další ekonomické faktory. Pozemky jsou navíc vůči krizím nejméně citlivé, a tak se nepředpokládá, že je pokles cen na programu dne. Klíčovou roli hraje také trvalý nedostatek stavebních parcel pro výstavbu, ať ve městě, nebo mimo něj. Ty nejlepší pozemky se ani nedostanou do veřejné nabídky realitek a shánění pozemků „pod pultem” se stalo nutným standardem.

Češi si v pandemii zamilovali rekreační objekty. Jsou za ně ochotni dát stejné peníze jako za bydlení v Praze
Přečtěte si také:

Češi si v pandemii zamilovali rekreační objekty. Jsou za ně ochotni dát stejné peníze jako za bydlení v Praze

Vzhledem k omezené nabídce pozemků na trhu, se z jeho výběru nezřídka stává několikaměsíční běh plný nástrah. Až u 60 % nákupů pozemků je realita později jiná než podmínky slibované na začátku. Prodejci například velmi často uvádějí, že jsou inženýrské sítě na hranici pozemku. V praxi tím ale myslí i několik desítek metrů od něj, což pochopitelně celý proces výstavby prodlužuje a prodražuje. S tím, že to ale zjistí zájemci zpravidla až na místě. Osobní prohlídky jsou proto při výběru nutností. A také tím, co ve finále celý proces protahuje, neboť zájemci nemají čas stále jezdit napříč republikou.

Takovýto stav se sekundárně odráží i v tom, že se lidé přiklání k větším kompromisům a přeplácejí jinak nepříliš vhodné pozemky. To potvrzuje také Česká národní banka, která již na konci minulého roku upozornila na nadhodnocení cen nemovitostí v průměru o 17 procent. Nicméně právě nedostatek pozemků z toho dělá začarovaný kruh, ze kterého zatím není cesty ven.

Centrum už netáhne, víc láká příroda

Nejatraktivnější lokalitou pro výstavbu je dlouhodobě Praha a Středočeský kraj, ale oblibě se těší i okolí krajských měst. V těchto lokalitách jsme zaznamenali růst cen přesahující zmíněných 13 %, a ani v dlouhodobém horizontu nečekáme, že by zde došlo k větší stagnaci. Problémem jsou zde například pomalé aktualizace územních plánů obcí, které nepočítají s rozšiřováním obytných ploch v nejžádanějších lokacích.

I proto se stále častěji prodávají pozemky ve větší vzdálenosti od měst, čemuž ostatně nahrává i současná koronakrize, která kvůli proměně pracovních návyků umožnila spoustě lidem práci plně či částečně z domova. Poptávka tak stoupá i po rekreačních oblastech a bydlení v chatách či chalupách, jejichž ceny rekordně stouply o desítky procenty. Lidé vždy chtěli bydlet v přírodě, nyní mají rozhodování snazší. I tak ale platí, že většina z nich hledá bydlení napojené na železnici, aby nepřišli o možnost rychlého a pohodlného spojení do města.

Na oblibě rostou nezasíťované pozemky

Málo pozemků vhodných k okamžité výstavbě nutí developery sahat po alternativních řešení. Zájemcům o vlastní bydlení tak čím dál častěji nabízejí pozemky ve svahu či bez zavedených inženýrských sítí. I my klientům mnohdy doporučujeme, pokud je cena významně příznivější, volit pozemek nezasíťovaný. Takový pozemek znamená více komplikací v přípravě stavby, avšak na druhou stranu je levnější a může zákazníkovi poskytnout soběstačnost a ekonomičtější provoz. Dnešní nabídka nezávislých či hybridních domů navíc umožňuje pohodlné a cenově dostupné bydlení.

EBF24

I vzhledem k rostoucí oblibě bydlení blíže přírodě očekáváme, že se velmi brzy stanou tyto domy trendem. Každý, koho tato alternativa láká, by tak neměl zahálet, dokud se dají alespoň nezasíťované pozemky sehnat relativně levně a snáze.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).