Menu Zavřít

Seriálové maratony jsou naše strategie, říká šéf tuzemské HBO Michal Mizera

20. 6. 2020
Autor: Jan Mihaliček/Euro

Během koronakrize, kdy byli lidé víceméně zavřeni doma, se prudce zvyšovalo používání streamingových služeb. O tom, co koronakrize znamená pro tento distribuční kanál, týdeník Euro rozmlouval s ředitelem české a slovenské pobočky HBO Europe Michalem Mizerou.

Jak moc narostl zájem o služby HBO? Váš konkurent Netflix hlásí během koronakrize po celém světě přírůstek 15 milionů uživatelů.

Zájem o streamingové služby a stejně tak i o HBO GO roste dlouhodobě. Je to dáno měnícím se životním stylem, kdy více diváků preferuje sledovat oblíbený obsah v době, kdy je to pro ně nejvhodnější. To ale neznamená, že by ubývalo diváků, kteří sledují klasické lineární vysílání televize. Aktuální stav daný pandemií a restrikcemi v životním rytmu výrazně napomáhá růstu sledovanosti jak streamingových služeb, tak doby strávené u klasického televizního vysílání. I my takový trend u svých služeb sledujeme, stejně tak nárůst předplatitelů.

Je o služby na přání teď větší zájem než o klasickou televizi?

Nikoli. Stále vede klasická lineární televize, ale využívání služeb na vyžádání výrazně roste. Díky tomu se tak výrazně zvýšilo využití služby HBO GO, a to i přesto, že se nárůst předplatitelů této služby dramaticky nezvýšil. Odpovídá to programovým událostem, jako je premiéra českého seriálu nebo populárního zahraničního titulu, například poslední řady seriálu Hry o trůny.

Jak velká čísla to byla?

Konkrétní čísla neuvádíme. Jak už jsem řekl, pandemie pro nás nepřinesla z dlouhodobého hlediska mimořádný nárůst předplatitelů, ale zvýšený zájem o naši službu jsme samozřejmě zaznamenali. Čísla, která mám k dispozici, ale ukazují, že se během krize obrovsky zvýšil zájem o pirátské servery.

Kdy se rozběhne produkce nových filmů a seriálů?

Věříme, že se seriálová a filmová produkce v celosvětovém měřítku rozběhne do konce roku. U evropské tvorby očekáváme oživení dříve. Doufáme, že k tomu dojde už během letošního léta. Originální evropská produkce HBO připravila vcelku zajímavé projekty, do kterých zapojila známé a úspěšné režiséry z jednotlivých teritorií, kde HBO působí. Klasická hraná tvorba HBO zatím není tak velká, tudíž propad nebude nijak dramatický.

Co česká výroba?

S ohledem na udržení kvality dosavadních projektů, jako byly Terapie, Hořící keř, Pustina či Bez vědomí, plánujeme uvádět v premiéře velké seriály jednou za dva roky. HBO v ČR naštěstí žádný projekt přerušit nemuselo. V současné době máme v developmentu několik zajímavých projektů, takže se naši diváci mají na co těšit. Vždy jsme byli průkopníky nových žánrů a v tom chceme i nadále pokračovat.

Jsou české filmy a seriály sledované více než zahraniční?

Ano, zájem o ty české je mimořádný. U nás se vyrovná, nebo dokonce předčí i ty největší zahraniční seriálové projekty HBO, jako je Hra o trůny. Stejný trend sledujeme i v dalších evropských zemích, kde HBO působí, jako jsou Polsko, Maďarsko nebo Rumunsko. I zde se s mimořádným úspěchem produkují lokální seriálové projekty, které sklízejí úspěch i na dalších evropských trzích.

O co byl v krizi největší zájem?

Podařilo se nám zajistit řadu zajímavých programových eventů, jako je kompletní řada filmů od Marvel, o které byl mimořádný zájem. Obecně registrujeme vysokou oblibu naší originální produkce HBO, zejména seriálů Hra o trůny, Černobyl či Westworld a také české originální produkce. Tituly jako Bez vědomí, Hořící keř nebo Až po uši patřily mezi nejsledovanější i v době pandemie.

Stream se ukázal jako silný projekt do budoucna, lidé navíc velmi vyhledávají sledování seriálu formou binge watchingu, tedy sledování více epizod najednou. Jak důležitým prvkem vaší strategie je vytvořit u diváků seriálovou závislost?

Binge watching na HBO GO nebo takzvané seriálové maratony jsou nedílnou součástí naší programové strategie. Ukázkou toho bylo uvedení všech epizod najednou na HBO GO českého seriálu Bez vědomí. Osvědčilo se i „binge sledování“ na lineárních kanálech, kdy každou sobotu na HBO 3 uvádíme seriálové maratony.

Chystá HBO po zkušenosti z doby uzávěry zavést nějakou formální či programovou novinku, aby si udržela uživatele, kteří službu v době koronaviru zkusili?

Výrazný úspěch zaznamenaly programové eventy v podobě známých filmových sérií. Je to určitě něco, v čem bychom rádi pokračovali. Mimořádně uvedeme velkorozpočtový americký filmový blockbuster v české premiéře. Nahradíme tak premiérové uvedení filmu v kinech, které byly v době koronaviru uzavřeny.

Budete dál udržovat praxi, že po čase nabídnete své seriály běžným televizím, jako to děláte s ČT?

Originální seriály HBO jsou dostupné exkluzivně jen na našich lineárních kanálech a streamingové službě HBO GO. Pokud myslíte seriály, jako jsou Patrick Melrose, Příběh služebnice, Mladý papež, tak zde se jedná buď o koprodukce (jako například Mladý papež), nebo seriály, které jsme zakoupili od jiných zahraničních producentů a placených televizí srovnatelných svou kvalitou s originální produkcí HBO. Naše společnost uvádí tyto seriály v české premiéře, poté však poskytovatel práv může prodat seriály dalším televizím.

MMF24

Naší dlouhodobou strategií je nabízet originální produkci HBO exkluzivně jak na našich lineárních kanálech, tak na streamingových službách. Zatím nemáme v plánu tuto strategii měnit. V jednom případě jsme udělali výjimku. Šlo o pořad Na stojáka, kde jsme formátová práva poskytli jiné televizi. Bylo to z důvodu, že jsme tento typ pořadu přestali produkovat a začali se orientovat na hranou seriálovou tvorbu. Její mimořádný úspěch dokazuje, že jsme se rozhodli správně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).